Liko kelios dienos iki trečiojo tarptautinio bardų festivalio

Spalio 19 d. prasideda ir iki spalio 23 d. bardų muzikos mylėtojus džiugins jau trečiasis tarptautinis dainuojamosios poezijos festivalis „Tai – aš”. Pagrindinės festivalio scenos – Vilniaus Mokytojų namuose, tačiau šiemet užsienio ir Lietuvos bardų koncertų sulauks ir mažesni Lietuvos miestai ir miesteliai.

„Šiemet festivalis ateina ne tik į Vilnių, bet ir Kauną, Alytų, Pasvalį, Kupiškio rajoną… Ateina su senais draugais ir naujais atlikėjais. Džiugu, kad festivalio metu pasirodys ne tik svečiai iš Ispanijos, Danijos, Norvegijos, Švedijos ir Latvijos, bet ir beveik visi įdomiausi Lietuvos bardai, tuo įrodydami savo vienybę ir festivalio kokybę”, – sako festivalio meno vadovas Gediminas Storpirštis.

Spalio 19 d. (trečiadienį) 17 val. Pasvalio krašto muziejuje, tą pačią dieną 20 val. Skapiškio kultūros namuose (Kupiškio raj.); spalio 20 d. (ketvirtadienį) 17,30 val. Kauno Vytauto Didžiojo universiteto aktų salėje ir 20 val. Alytaus teatro galerijoje rengiami įžanginiai festivalio koncertai. Juose dalyvaus Olegas Ditkovskis, Gediminas Storpirštis ir užsienio atlikėjai – Olaf Stenstad (Norvegija), Bente Kure ir Leif Ernstsen (Danija), Par Sorman (Švedija), Kalle Zwilgmeyer ir Oistein Rian (Norvegija).

Spalio 21 d. (penktadienį) 19 val. festivalis iškilmingai atidaromas Vilniaus mokytojų namų Didžiojoje salėje. Koncerto atlikėjai – Olegas Ditkovskis ir Saulius Bareikis, Andrius Kaniava, Domantas Razauskas and Eglė Sirvydytė, Gediminas Storpirštis, Veronika Povilionienė. Iš užsienio svečių – Olaf Stenstad (Norvegija), Par Sorman (Švedija), Bente Kure and Leif Ernstsen (Danija), Kalle Zwilgmeyer and Oistein Rian (Norvegija), Nerea Saenz and Carlos Aguado (Ispanija), Helena Kozlova (Latvija).

Savaitgalį Vilniaus mokytojų namuose vyks autoriniai bardų iš Lietuvos ir užsienio koncertai ir tradicinis sekmadieninis renginys „Bardai vaikams”. Festivalio uždaryme spalio 23 d. (sekmadienį) 19 val. Mokytojų namų didžiojoje salėje koncertuos Kostas Smoriginas, Aidas Giniotis, Gediminas Storpirštis, Vytautas Kernagis, Veronika Povilionienė, Olaf Stenstad (Norvegija), Denis McLaughlin (Danija), Kalle Zwilgmeyer and Oistein Rian (Norvegija, Nerea Saenz and Carlos Aguado (Ispanija).

Kaip ir pernai, norinčiųjų pramokti bardų meno ar pasitobulinti laukia festivalio „Dirbtuvės” – meistriškumo paslaptimis dalintis Saulius Bareikis, Domantas Razauskas ir Alvydas Jegelevicius.

Tęsiais ir dar viena tradicija: festivalio „Tai – aš” scenoje Vilniaus mokytojų namų svetainėje koncertuos ir mažiau žinomi ar pradedantieji – jiems skirti „Naktinėjimai”.

Bilietai į tarptautinį bardų festivalį kainuoja nuo 10 iki 40 Lt. Taip pat galima įsigyti festivalio abonementą – trečdaliu pigiau už bilietus mokės tie, kas iš karto pirks bilietus į šešis festivalio koncertus. Taikomis ir nuolados studentams.

Festivalio „Tai – aš” vadovas Juozas Žitkauskas dainuojamosios poezijos gerbėjus ragina paskubėti: „Vien per pirmąją bilietų pardavimų dieną jų buvo nupirktą per tūkstantį – justi didžiulis susidomėjimas festivaliu. Bilietų į visus koncertus dar yra, tačiau jau dabar matyti, kad norinčiųjų ateiti į festivalio atidarymo ir uždarymo koncertus tiek daug, kad visiems vietų gali neužtekti. Tad reikia paskubėti, antraip liksite nepajutę ypatingos tarptautinio dainuojamojo poezijos festivalio dvasios, kurią giria ne tik ankstesnių festivalių žiūrovai, bet ir dalyviai”.

Daugiau apie festivalio „Tai – aš” svečius

Bene didžiausia festivalio staigmena galima laikyti bardo ir buzuki virtuozo iš Norvegijos Olaf Stenstad duetą su dainininke Veronika Pavilioniene.

Bardas Denis McLaughlin – Danijoje gyvenantis airis – festivalio „Tai – aš” scenoje atliks dainų su airiško folkloro motyvais. D. McLaughlin dažnai rengia koncertus ir paskaitas, kuriuose pasakoja, ką reiškė gyventi Šiaurės Airijoje prieš prieš tris dešimtmečius, kai nesantaika tarp protestantų ir katalikų buvo ypač ryški ir sukėlė daug skaudžių pilietinių neramumų.

Švedas Par Sorman – profesionalus aktorius ir bardas – savo šalyje žinomas ir kaip Ingmaro Bergmano kine vaidinęs aktorius, ir kaip bardas, ypač mylimas už tai, kad garsiausių Švedijos poetų eilėms suteikia naują skambesį. Didelė jo repertuaro dalis – švediškos baladės ir dainos su tradiciniais folkmuzikos motyvais.

Helena Kozlova iš Latvijos, savo šalyje žinoma kaip grupės „Leviti” atlikėja, groja pianinu, fleita, perkusijomis, koncertuoja ir su didžėjais. Pati kuria eiles ir planuoja išleisti ne tik muzikos, bet pasakų albumus. Visus šios atlikėjos talentus pamatys ir festivalio žiūrovai.

Norvegas Kalle Zwilgmeyer, daugiau nei 36-erius metus koncertuojantis bardas, Šiaurės Europos muzikantų pagrbiai vadinamas pagrindiniu bardų tinklo voru, festivalyje pristatys naujausią kompaktinę „Enna” (lietuviškai „tyla, ramybė” ).

2004 m. festivalio klausytojų numylėtiniai – ispanų duetas „Marte Menguante” – Nerea Saenz ir Carlos Aguado pristatys naujų kūrinių ir naujai atliks jau pamiltas dainas. Per šiuos metus jie daug koncertabo, o Nerea kūrė muziką ispanų televizijos serialams ir reklamoms.

Danų duetas Bente Kure ir Leif Ernsten žavės temperamentingu folkmuzikos atlikimu ir įtikins: dainuojamojo poezija skamba puikiai, kai meistriškai akomponuojama akordeonu.

Juozas Žitkauskas,

Festivalio „Tai – aš” vadovas

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Renginiai su žyma , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.