Klaipėdos mokyklų draugystė pražydo žiedais

Lietuvos mokyklos turėtų būti draugiškos. Taip nusprendė Lietuvos mokinių parlamento, Lietuvos moksleivių sąjungos bei Švietimo ir mokslo ministerijos atstovai, šiuos mokslo metus paskelbę Draugiškos mokyklos metais.

Visose Lietuvos mokyklose rengiamos įvairios draugiškumo akcijos, siekiant sustiprinti mokinių, tėvų, mokytojų ir administracijos bendradarbiavimą.

Kol kitur tik galvojama, kaip kurti draugiškas mokyklas, kai kurios uostamiesčio švietimo įstaigos, pasak jų vadovų, jau dabar mėgaujasi šiltais santykiais ne tik bendruomenės viduje, bet ir už jos ribų.

Supratingesni išdykėliai

Martyno Mažvydo pagrindinės mokyklos direktorius Vytautas Dumčius įsitikinęs, kad jo vadovaujamoje įstaigoje vyrauja šilta ir draugiška atmosfera. „Galbūt taip yra todėl, kad pas mus mokosi pakankamai mažai probleminių mokinių. Nors mokykloje egzistuoja vadinamoji drausmės komisija, ji kviečiama itin retai”, – pasakojo vadovas.

Prieš kelerius metus M.Mažvydo mokykloje drauge su sveikais moksleiviais pradėjo mokytis ir moksleiviai, turintys judėjimo negalią. Pradžioje buvo nuogąstaujama, kaip neįgaliuosius moksleivius priims jų bendraamžiai, bet paaiškėjo, kad baimintasi be reikalo.

„Dar niekas – nei mokiniai, nei jų tėvai nesiskundė, kad yra užgauliojami, stumdomi. Gal kas nors ką ir nutyli, bet manau, kad moksleiviai vieni su kitais draugiškai elgiasi. Pastebėjau, kad kaip tik tie sveikieji, kurie yra labiau išdykę, mieliau padeda neįgaliesiems”, – džiaugėsi direktorius.

Mokytojų neskriaudžia

V.Dumčius mano, kad jų mokykloje gerai tarpusavyje sutaria ir mokytojai, nepaisant skirtingo jų amžiaus. Čia dirba ir vyresni, 20 metų pedagoginį stažą turintys žmonės, ir visai jaunučiai mokytojai.

„Tai, jog mokyklos pedagogai gerai sutaria tarpusavyje, padeda plėtoti draugiškus santykius tarp mokinių ir mokytojų. Jeigu mokytojai nesutartų tarpusavyje, juos skriaustų mokyklos administracija, tai visą susikaupusią nuoskaudą jie nusineštų į klasę ir išlietų ant mokinių”, – svarstė direktorius.

Per Mokyklų tobulinimo programą susidraugavo M.Mažvydo ir „Saulėtekio” pagrindinių mokyklų bendruomenės. Mokyklos jau antrus metus rengia įvairius bendrus projektus, skatinančius mokytojų ir mokinių bendradarbiavimą.

Neseniai abiejų mokyklų bendruomenės, minėdamos Draugiškos mokyklos metus, ant M.Mažvydo mokyklos vidinio kiemelio grindinio iš 500 dirbtinių gėlių žiedų sudėliojo „Kilimą draugystei”. Gėlių žiedus, padedami tėvelių ir mokytojų, sukūrė abiejų mokyklų mokiniai.

Renka draugiškiausius

Klaipėdos „Vyturio” vidurinės mokyklos direktorius Vladimiras Genutis sakė, kad šioje įstaigoje gana draugiška atmosfera, tačiau norėtųsi dar daugiau draugiškumo. „Dabar vaikai ir tarpusavyje pasipeša, ir su mokytojais pasipyksta. Tačiau stengiamės padėtį taisyti diskutuodami, bendraudami, užsiimdami su mokiniais”, – pasakojo direktorius.

„Vyturio” mokyklos mokiniams ne vis tiek, kokie jų santykiai su mokytojais, ir draugiškus pedagogus jie įvertina. Kasmet per Balandžio 1-ąją šios mokyklos mokiniai renka draugiškiausią pedagogą. Kai kurie mokytojai šį titulą gavo net po dukart. „Manau, kad ne visada draugiškas mokytojas yra geras pedagogas. Mokiniams draugiškiausi atrodo tie mokytojai, kurie yra mažiau reiklūs”, – pastebėjo V.Genutis.

Pats direktorius draugiškiausio mokytojo titulo dar nebuvo gavęs gal todėl, kad dirba labiau administracinį nei pedagoginį darbą. Tačiau direktorius teigė, kad jam būtų malonu, jeigu mokiniai įvertintų jo draugiškumą.

Nepatinka atstumas

Mokyklos vadovas norėtų, kad su juo laisviau jaustųsi tiek mokiniai, tiek mokytojai. Jam ne kartą teko prašyti kolegų, kad liautųsi laikytis pagarbaus atstumo ir kreiptųsi į jį tiesiog vardu. Jeigu į direktorių vardu kreiptųsi ir mokiniai, jis taip pat neprieštarautų.

V.Genutis sakė, kad jau kurį laiką mokykla įsitraukusi į bendrą Baltijos valstybių mokyklų projektą „Gyvename prie Baltijos”. Su mokyklomis iš devynių projekte dalyvaujančių šalių nuolat palaikomi draugiški ryšiai, rengiamos konferencijos ir bendros vakaronės.

Rūpinasi pirmokais

„Ąžuolyno” gimnazijoje itin rūpinamasi, kad draugiškai būtų sutikti iš įvairių mokyklų atėję pirmokai gimnazistai.

Kaip tik šiandien gimnazijoje bus rengiamas tradicinis naujų mokinių susipažinimo vakaras, kuriame dalyvaus visų pirmų gimnazijos klasių moksleiviai. Pirmokus gimnazistus draugiškai priimti stengiasi ir antrokai. Kad į naują mokyklą mokytis atėję moksleiviai nesijaustų nejaukiai, rūpinasi ir gimnazijos moksleivių parlamentas.

„Ąžuolyno” gimnazijos direktorė Vilija Prižgintienė mano, kad pastangos kurti draugišką atmosferą – vaisingos. Pildydami anketas, kuriose nurodo, ką mano apie šią mokyklą, moksleiviai dažnai parašo, kad joje jaučiasi saugiai, nėra diskriminuojami. Paprastai šios mokyklos auklėtiniai teigiamai įvertina ir mokinių bei mokytojų santykius.

Mokyklos vidaus auditas taip pat gerai įvertino gimnazijos mikroklimatą ir tarpusavio santykius.

„Be abejo, viskas priklauso nuo asmenybių. Tarp 960 mokinių gali būti ir nepatenkintų šia mokykla. Bet buvo tik keletas atvejų, kai gimnazistai išėjo mokytis kitur, nes gimnazijoje nepritapo. Dažniau moksleiviai sako, kad jiems čia patinka”, – aiškino direktorė.

Reikia poilsio kambario

Direktorė džiaugėsi, kad gimnazijoje gerai jaučiasi ne tik mokiniai, bet ir mokytojai, kurių kaitos šioje įstaigoje beveik nėra. V.Prižgintienė vylėsi, kad mokytojų tarpusavio santykius pavyktų dar labiau pagerinti, gimnazijoje įrengus pedagogų poilsio kambarį. Ten mokytojai galėtų artimiau pabendrauti tarpusavyje.

Pašnekovė sakė, kad „Ąžuolyno” gimnazija draugauja ne tik su Klaipėdos mokyklomis, bet ir su kai kuriomis kitų miestų gimnazijomis. Mokyklos vadovė neigė, kad tarp uostamiesčio gimnazijų vyraujanti konkurencija trukdo palaikyti draugiškus santykius.

„Ąžuolyno” gimnazija palaiko draugiškus santykius ir su Klaipėdos muzikiniu teatru, šią savaitę pasirašė sutartį su Klaipėdos koncertų sale.

Ragina dovanoti

Šiuos metus paskelbus Draugiškos mokyklos metais, įvairios Lietuvos švietimo įstaigos savaip kuria draugišką atmosferą.

Vienoje Kauno rajono vidurinėje mokykloje buvo surengta „Obuolio diena”, kurios metu vyresnių klasių mokiniai buvo skatinami išaugtus mokyklinius švarkus dovanoti mažesniesiems draugams.

Kitose mokyklose pradėtos rengti susibičiuliavimo išvykos ir žiburėliai, draugiška atmosfera kuriama rengiant sporto varžybas, pradines klases pabaigusių penktokų atėjimo švente.

Kad mūsų šalyje mokyklos būtų draugiškos, susirūpino ir Lietuvos moksleivių sąjunga. Šios sąjungos viceprezidentas Julijus Grickevičius pranešė, kad paskelbta akcija „Dovana mokyklai: perku, mokausi, palieku”, kuria visi Lietuvos mokiniai kviečiami dovanoti nebereikalingus vadovėlius, žinynus ir uždavinynus mokyklai.

Giedrė Balčiūtė

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Švietimas su žyma , , , , , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.