Arkliukai, kurie nekaustomi

Jei reikėtų rinkti keisčiausią žuvų pasaulio atstovą, jūrų arkliukas konkurentus nugalėtų be kovos. Ši žuvis plaukioja stačia, neturi nei žvynų, nei uodegos peleko. Tiesa, dėl tokių sandaros ypatumų jūrų arkliukas negali greitai plaukioti, todėl dažniausiai leidžiasi nešamas srovės.

Kokių jų būna

Jūrų arkliukai gyvena beveik visuose pasaulio šiltuosiuose ir tropiniuose vandenyse. Jie mėgsta negilius pakrantės vandenis – įsikuria rifuose ir jūros dumbliuose maždaug 5-30 metrų gylyje. Įsitvirtinę tokiose vietose jie gali ramiai jaustis, žinodami, kad nebus pastebėti plėšrūnų.

Iš viso yra apie 35 jūrų arkliukų rūšių. Pats mažiausias (siekiantis vos pusę mažojo piršto) – Naujosios Kaledonijos jūrų arkliukas. Didžiausias – Ramiojo vandenyno rytuose gyvenantis (užauga net iki 40 centimetrų).

Jūrų arkliukai būna įvairiausių spalvų: balti, geltoni, raudoni, rudi, juodi, pilki, taškuoti ar dryžuoti. Prisitaikydami prie aplinkos, sugeba keisti spalvą. Šiuo sugebėjimu jie pranoksta net chameleonus. Pavyzdžiui, Australijos vandenyse gyvenantis jūrų arkliukas skarmalius ant kūno turi odos išaugas, kadaruojančias kaip jūržolės. Mažasis Naujosios Kaledonijos jūrų arkliukas spalva ir kūno danga panašus į koralinį rifą. Šios žuvys juda negreitai, tad, norint išvengti plėšrūnų ar susimedžioti sau grobį, maskuotė joms būtina.

Spalva pagal nuotaiką

Spalva arkliukai gali išreikšti ir jausmus. Pavyzdžiui, susitikęs draugą arkliukas paryškėja – pasipuošia. Patinėlis, sutikęs kitokios spalvos patelę, gali prie jos prisiderinti – iš geltono tapti raudonai taškuotu ir pan. Tarsi sakytų: „Matai, aš toks pat kaip ir tu, nebijok”.

Jūros arkliuko galvą (iš tiesų panašią į arklio) puošia karūna. Ji kiekvienam gyvūnui yra savita ir nepakartojama, panašiai kaip žmogaus pirštų antspaudai. Tos pačios rūšies arkliukų karūnos šiek tiek panašios – pagal tai ir atskiriamos rūšys.

Vietoj žvynų gyvūno kūną dengia oda apaugusios kaulinės plokštelės, sudarančios iškilusius žiedus. Tai dar viena jūrų arkliuko puošmena ir ypatinga žymė – skirtingų rūšių žiedų skaičius nevienodas. Šio gyvūno uodega kibi, todėl tarnauja kaip inkaras, prisitvirtinantis prie jūros žolių.

Gimdantys tėveliai

Šių gyvūnų snukis taip pat pasižymi neįprastomis savybėmis. Jis pailgas, kiek primena skruzdėdos snukį. Susideda iš viršutinio ir apatinio žandikaulių, atstojančių dantis. Jūrų arkliukai žandikaulį praveria staigiu judesiu, išskleisdami dar ir skardų garsą.

Šie gyvūnai maitinasi krevetėmis, žuvų mailiumi ir kitokiais smulkiais jūrų gyvūnėliais. Savo grobį jie praryja nekramtę. Nenuostabu, kodėl jūrų arkliukai tokie ėdrūs: neturi savo skrandžio, todėl praryja labai daug maisto. Nevalgomos dalys beveik iš karto išpurškiamos atgal. Todėl ėdantys jūrų arkliukai būna apgaubti tiršto krevečių liekanų debesėlio.

Be visų kitų keistenybių, jūrų arkliukai nededa ikrų kaip dauguma žuvų. Juos nešiojasi su savimi, o vėliau pagimdo gyvus jauniklius. Maža to, jūrų arkliukus gimdo jų tėveliai. Patinėlis ant savo pilvo turi kišenę, į ją patelė padeda kiaušinėlius. Jūrų arkliukas laukiasi apie tris savaites. Į pasaulį paleidžia iki 100 jauniklių. Čia ir baigiasi visa švelni tėviška globa – vos kelių milimetrų vaikučiai plaukia į platųjį pasaulį ir išgyventi bando patys. Kitais atžvilgiais jūrų arkliukai – draugiški ir ištikimi gyvūnai. Patinėlis su viena patele išlieka kartu visą gyvenimą (t.y. apie keturis metus). Per metus jie susilaukia apie 1000 palikuonių (o žuvims tai labai mažai).

Delikatesas už atitinkamą kainą

Liūdna, kad šių keistų žuvelių liko visai nedaug. Jūrų arkliukų gyvenamas vietas naikina audros, žvejų valtys ir tinklai. Juos pačius medžioja tunai, kai kurie delfinai, krabai, žmonės. Būtent žmonija jūros arkliukų sunaikina daugiausia – iš jų gaminami vaistai (Kinijoje, Indonezijoje ir centrinėje Filipinų dalyje jūros arkliukai naudojami kvėpavimo takams gydyti), suvenyrai, naudojami maistui kaip delikatesas.

Prekyba jūrų arkliukais legali. Tačiau tinkamai neprižiūrimi jie pasmerkiami išnykti. Kai kuriose pasaulio šalyse šie gyvūnai veisiami prekybos tikslais. Norintieji paskanauti gurmanų itin vertinamu delikatesu – vytintais jūrų arkliukais, turės pakloti išties nemažai: beveik pusė kilogramo kainuoja 550 JAV dolerių.

Žuvelės taip pat parduodamos auginti akvariumuose. Tai ypač populiaru Šiaurės Amerikoje. Tačiau egzotiškųjų gyvūnėlių priežiūra – sudėtinga. Prieš įsigyjant jūrų arkliukų šeimyną reikia tinkamai paruošti akvariumą. Jame turi būti vandenį košiantis filtras, deguonį prisotinantis įrenginys, apšvietimas, šildytuvas, specialus žvyras, akmenys, jūros druska, maistas, vandens kokybę tikrinti skirtas prietaisas, hidrometras, termometras.

Kęstutis Urbanavičius

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Įvairenybės su žyma , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.