Ar atsiras „Prieplauka Nr. 2”?

Praėjo 15 metų nuo pirmųjų elektroninės muzikos vakarėlių Klaipėdoje. Elektroninė muzika išpopuliarėjo, įsiliejo į naktinių klubų gyvenimą, tapo norma. Vilniuje, Kaune ji progresuoja, eksperimentuoja, įgauna avangardinį, akademinį kvapą. O Klaipėdoje?

Tęsiame pokalbį su elektroninės muzikos kūrėjais prodiuserių duetu, grupės „Exem” nariais Mindaugu Kazakevičiumi-Kryžiumi bei buvusiu klubo „Prieplauka” įkūrėju, o dabar firmos „Solo projektai” technikos direktoriumi Henriku Žižiu.

Henrikas: Kai 1995 m. „Prieplauka” užsidarė, prognozavome, kad po dešimtmečio atsiras „Prieplauka Nr. 2” – undergroundinis progresyvios muzikos klubas, tačiau neatsiranda. Nežinau, kodėl. Tikriausiai tai toks gyvenimo paradoksas. Kol nėra – tai nori, o kai turi – tampa neįdomu arba tiesiog nėra auditorijos, kuriai to reikėtų.

Išlaikyti muzikinį klubą – brangu. Kai pradedi skaičiuoti pinigus, pamatai, kad geriau groti popsą nei techno.

O „Prieplaukos” laikais pinigų neskaičiavote?

Henrikas: „Prieplaukoje” buvo pusiau labdaros sąlygos, muzikantai grodavo beveik už ačiū, viską darydavome savo jėgomis. Idealizmas buvo varomoji jėga.

Dabar ateina nauja karta, tegu ji parodo, ką moka. Mes jau keturiasdešimtmečiai, jau norime ramybės, komfortėlio.

Nejaugi iš tiesų praradote idealizmą. Kodėl tuomet nuomojatės apleistus sandėlius, kuriate elektroninės muzikos, šviesos ir video projektus, kuriuos ne taip seniai pristatėte Menininkų kiemelyje?

Undergroundas yra tam tikra būsena, joje reikia būti. Nežinau, gal man praėjo tas etapas. Dabar kitaip žiūriu į situaciją į tuometinius įvykius. Anksčiau buvo vidinis poreikis kurti „Prieplauką”.

Negaliu teigti, kad dabar to poreikio visiškai nėra, dabar aš pats mielai praleisčiau laisvalaikį tokioje vietoje. Tačiau jos nėra ir aš leidžiu laiką namuose.

Pats turiu įvairiausių formatų muzikos. Tai neatsispiriu pagundai laikas nuo laiko ją pritaikyti įvairiuose projektuose. Tai nėra elektroninės muzikos kūryba.

Man atrodo, kad elektroninės muzikos kūryba Klaipėdoje taip pat išgyvena sąstingį?

Henrikas: Manau, kad su dabartinėmis techninėmis galimybėmis, kai elektroninę muziką gali kurti bet kas, kas turi kompiuterį, jos kūrėjų yra labai daug, taip pat ir Klaipėdoje. Bet jie kuria tą muziką sau ir savo draugams – į viešumą tai neiškyla. O jei ir iškyla, kaip grupė „Exem”, tai nesukelia didesnio rezonanso.

Pavyzdžiui, kompozitorius Gintaras Kizevičius 1992-1993 m. buvo prirašęs fantastiškų elektroninės muzikos dalykų, bet aš nežinau, ar jie buvo paviešinti.

Jei būtų alternatyvūs „Prieplaukos” stiliaus klubeliai, kuriuose derėtų muzika, fotografija, tapyba, beprotiški šokiai ir teatras, būtų kur pristatyti ir klaipėdietiškas elektroninės muzikos naujienas, atsirastų ir jos poreikis. Taigi – uždaras ratas.

Mindaugas Kazakevičius-Kryžius: Šiandien mes, grupė „Exem” esame vieninteliai, grojantys elektroninę muziką daugiau kaip 10 metų. Klaipėdoje elektroninės muzikos kūryba išties dabar apmirusi, šioje srityje daugiau reiškiasi kauniečiai ir vilniečiai. Klubų gausa ten paskatino didžėjus dirbti kaip kūrėjus ir įrašinėti savo kompozicijas. O Klaipėdoje šis judėjimas – labai pasyvus. Apskritai Klaipėdoje nėra vietos kitaip mąstantiems žmonėms.

Skirmantas Jutkonis: Man atrodo, jog visoje Lietuvoje kitokios muzikos sąstingis tęsiasi ilgai todėl, kad radijo stotys ir muzikos leidėjai propaguoja „formatą” – komercinę popmuziką, pataikaujančią pačiam žemiausiam skoniui.

Pavyzdžiui, 1990 m. Lietuvoje buvo atsiradę labai daug leidybinių firmų, kurios ieškojo naujų talentų, leido nežinomų grupių rinkinius. Taip buvo atrastos grupės „Biplan”, „Lemon joy”. Dabar leidybinės firmos ne ieško, o kuria atlikėjus pagal tam tikras komercines klišes.

Nepaisant to „Exem” kuria ir net leidžia savo muziką. Ką darote šiuo metu?

Skirmantas Jutkonis: Elektroninė muzika – tai stilius, kurio neriboja sienos. Ją gali maišyti su džiazu, industrial, folku, gali būti net elektroninė opera. Mes tai ir darome.

Pabandėme padaryti muziką su įvairių tautų etniniais motyvais (kompaktinė plokštelė „Origami”. Aut. past.). Dabar kuriame naują albumą, kuris turėtų apsirodyti dar šiais metais.

Jame eksperimentuojame laužydami ritmą ir ieškome dainininkės, kuri gali ir nori džiazuoti pagal elektroninę muziką. Jeigu tokia mergina atsirastų – tegu praneša apie savo pageidavimą elektroniniu paštu info@exem.lt

Jurga Petronytė

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Laisvalaikis su žyma , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.