Draugo žūtis nusikaltėliui pamoka netapo

Pasikėsinimu susprogdinti gerai policijai žinomą panevėžietį įtarti broliai 27 metų Tomas bei 32 metų Mindaugas Rutkevičiai turės užtektinai laiko apmąstymams už grotų.

Vakar Panevėžio miesto apylinkės teismas leido įtariamuosius suimti, tačiau paskyrė nevienodą suėmimo terminą.

Anksčiau neteistas Mindaugas Rutkevičius suimtas 10 parų, tuo tarpu jo jaunesnysis brolis Tomas, kuriam jau kartą teko atsidurti teisiamųjų suole, už grotų turės praleisti 2 mėnesius.

Pasibaigus suėmimo terminui, kardomasis kalinimas abiem įtariamiesiems gali būti pratęstas.

Policijos areštinėje uždarytiems broliams Rutkevičiams, prieš atvedant juos į ikiteisminio tyrimo teisėjo kabinetą Panevėžio miesto apylinkės teisme, vakar rytą buvo pareikšti įtarimai.

Įtariami pasikėsinimu nužudyti

M. ir T.Rutkevičiai įtariami pasikėsinimu nužudyti kitų žmonių gyvybei pavojingu būdu.

Į 29 metų panevėžiečio Dariaus Kulikausko gyvybę buvo pasikėsinta rugpjūčio 11-ąją, kai kažkas po jo vairuojamo automobilio BMW 735 vairuotojo sėdyne pakišo savadarbį sprogstamąjį įtaisą.

Tądien pavakary greitkeliu Vilnius-Panevėžys važiavęs panevėžietis išmetė pro langą nuorūką, tačiau jam pasirodė, kad ši įskrido atgal į automobilio saloną.

D.Kulikauskas sustojo kelkraštyje ir po vairuotojo sėdyne aptiko pakištą savadarbį sprogmenį. Apie tai buvo pranešta policijai. Sprogstamąjį užtaisą sunaikino iškviesti „Aro” išminuotojai.

Anksčiau už chuliganizmą teistas D.Kulikauskas 1997 metais buvo sulaikytas įtariant savo draugo 23 metų panevėžiečio Artūro Zumbricko nužudymu. Tačiau teismas tyčiniu nužudymu kaltintą D.Kulikauską bei nusikaltimą slėpusius jo draugus išteisino.

Nusikaltimo motyvai neaiškūs

Ar įtariamieji duoda parodymus, ar pripažįsta kaltę, ikiteisminį tyrimą atliekantys pareigūnai neatskleidžia. Taip pat nėra aiškūs ir nusikaltimo motyvai.

Kad broliams Rutkevičiams mesti įtarimai turi svarų pagrindą, rodo ir tai, jog teismas neprieštaravo jų suėmimui.

Jau nuo pat dėl pasikėsinimo nužudyti pradėto ikiteisminio tyrimo pradžios policijos pareigūnai neslėpė, jog šis nusikaltimas neliks tamsus.

„Pavyko užčiuopti tam tikrus pėdsakus, kurie tikrai nuves pas įtariamuosius”, – tuoj po įvykio kalbėjo kriminalistai.

Brolius Rutkevičius Panevėžio policijos pareigūnai, bendradarbiaudami su kolegomis iš Vilniaus bei padedami antiteroristinės rinktinės „Aras” kovotojų, sulaikė antradienį.

Ikiteisminį tyrimą atliekantys Panevėžio apygardos prokurorai buvo paslaptingi ir neatskleidė jokios papildomos informacijos apie įvykio aplinkybes.

„Nenorime, kad būtų pakenkta tyrimui”, – trumpai kalbėjo jie vakar.

Dabar belieka spėlioti, ar į D.Kulikausko gyvybę buvo pasikėsinta iš keršto, ar dėl tarpusavio nesutarimų.

Vis dėlto neoficialiai šnekama, jog tai galėjo būti tarpusavio santykių aiškinimosi pasekmė.

Į teismą vedė po vieną

Į teismo pastatą broliai Rutkevičiai buvo atvesti po vieną. Palaikyti jų atėjo dvi jaunos moterys.

Pamačiusios, jog fotografas nukreipė objektyvą į įtariamuosius, jos bandė visaip trukdyti. Pasipiktinusios moterys aiškino, jog nėra reikalo, kad kažkas fotografuotų joms artimus žmones, nes jų kaltė dar neįrodyta.

Pirmasis į teisėjo kabinetą įžengė konvojaus pareigūnų lydimas Mindaugas Rutkevičius. Moterų įspėtas vyriškis, pamatęs fotografą, bandė slėpti veidą.

Suėmimo klausimo svarstymas užtruko gerą pusvalandį. Po to buvo atvestas Tomas Rutkevičius. Skirtingai nei vyresniajam jo broliui, vyriškiui ant galvos kažkodėl buvo uždėtas maišas.

T.Rutkevičių lydėję policijos pareigūnai taip pat savo veidus slėpė po kaukėmis su skylėmis akims. Už parankių vesdami įtariamąjį, jie sakė, kur laipteliai, kada pasukti į šoną.

Anksčiau teistas

Skirtingai nei vyresniajam broliui, Tomui Rutkevičiui anksčiau jau yra tekę pasėdėti už grotų.

1997-ųjų lapkričio 14 dieną Panevėžio miesto apylinkės teisme T.Rutkevičius buvo nuteistas už pasikėsinimą apiplėšti.

Nors nusikaltimą darė du asmenys, tačiau apkaltinamąjį nuosprendį išklausė tik vienas T.Rutkevičius.

1997 metų vasario 14-ąją tuomet 18-metis T.Rutkevičius kartu su metais jaunesniu Mantu Meilumi Parko gatvės 31-ojo namo laiptinėje užpuolė ten gyvenusį 53 metų verslininką Algimantą Kisielį.

Individualios įmonės, prekiaujančios maisto produktais, savininkas kas vakarą grįždavo į namus su pinigais, surinktais už parduotas prekes. Žmogus turėjo leidimą laikyti savigynai išduotą revolverį „Arminus HM 5”.

Vieną užpuoliką nušovė, kitą – sužeidė

Vasario 14-osios vakare A.Kisielį, vos pravėrusį namo laiptinės duris, užpuolė kaukėtas jaunuolis ir trenkė kastetu į veidą. Verslininkas pargriuvo ant šaligatvio, ir užpuolikas, jį apžergęs, pradėjo smaugti.

Griūdamas A.Kisielis spėjo išsitraukti ginklą. Smaugiamas dar sugebėjo perspėti užpuoliką, kad šaus, jeigu šis nepasitrauks. Į šiuos žodžius kaukėtas plėšikas nekreipė dėmesio. Tada A.Kisielis paleido vieną įspėjamąjį šūvį į orą ir du kartus šovė į jį užgulusį vaikiną. Peršautas užpuolikas leidosi bėgti.

Vos verslininkas atsistojo, jį užpuolė kitas peiliu ginkluotas plėšikas. Pastarasis, nors ir buvo atsitiktinai kliudytas įspėjamojo šūvio metu į orą paleistos kulkos, neišsigando ginkluoto verslininko.

Nepavykus peiliu sužaloti žmogaus, vaikinas dar mėgino spirti ir atšoko tik pamatęs, jog jo bendras, nubėgęs kelis metrus, susmuko ant žemės. Pribėgęs prie parkritusiojo, bandė jį pakelti, bet nepavykus to padaryti, paliko ir pasišalino.

Atvykę policijos pareigūnai bei medikai sukniubusį vaikiną rado nebegyvą. Tuomet paaiškėjo, kad tai M.Meilus.

Į pilvą sužeistas T.Rutkevičius kitą vakarą, neištvėręs skausmo, pats atvažiavo į ligoninės priėmimo skyrių.

Už šį nusikaltimą T.Rutkevičius buvo nuteistas 4 metams nelaisvės.

Darius Krasauskas

„Panevėžio rytas”

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Justicija su žyma , , , , , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.