Gydytoja buvo kurčia mirštančiosios šauksmui

Dar praėjusią savaitę su motina Vita Aliukaitiene Šakių rajone, Kiduliuose, gyvenusios dvynukės Karolina ir Kristina dabar jau yra našlaitės ir vaikų globos namų auklėtinės.

Kiduliškius sukrėtė ir netikėta 43 metų moters mirtis, ir tai, kad neatsirado artimųjų, kurie galėtų pasirūpinti be motinos likusiomis pirmaklasėmis.

Tačiau dar labiau žmonės stebėjosi ir piktinosi tuo, kad Kidulių ambulatorijos vyriausioji gydytoja Roma Kriščiūnienė, kviesta suteikti pagalbą mirštančiai moteriai, atsisakė atvykti.

Nors nuo V.Aliukaitienės namų iki ambulatorijos tėra keli šimtai metrų, gydytoja teigė negalinti suteikti pagalbos, kadangi neturi automobilio.

Be to, ši ligonė nebuvo įrašyta į Kidulių ambulatorijos įskaitą, o jos gyvenimo būdas medikei – nepriimtinas.

Moteris vertėsi sunkiai

V.Aliukaitienė su dviem dukterimis į Kidulius atsikraustė prieš keletą metų.

Moteris apsigyveno pas savo draugę. Ji guodėsi, kad prieš keletą metų viename kaime Tauragės apskrityje valgydamas užspringo ir mirė jos vyras. Paskui sudegė jos namas.

„Kiduliuose ir apie V.Aliukaitienės, ir apie ją priėmusios draugės gyvenimą žmonės kalbėdavo nelabai gražiai. Jų vaikus nuolat stebėjo seniūnijos socialinės darbuotojos”, – pasakojo Kidulių seniūnijos sekretorė Erima Antanaitienė.

Tačiau pastaruoju metu kaimynai matė, kad V.Aliukaitienė ėmė kabintis į gyvenimą – ji rinkdavo uogas ir jas parduodavo, dirbdavo pas ūkininkus, skynė obuolius. Gautų pinigų alkoholiui neišleisdavo, labiau rūpinosi savo dukterimis.

Ankstų praėjusio ketvirtadienio rytą socialinė darbuotoja sutiko aštuonmetę V.Aliukaitienės dukterį Karoliną.

Mergaitė tuo metu turėjo būti mokykloje. Tad seniūnijos socialinės darbuotojos Reda Andziulevičienė ir Nijolė Rudaitienė nusprendė apsilankyti šalia seniūnijos pastato esančiuose Karolinos namuose.

Mergaitė klykė ir prašė padėti

Moterys V.Aliukaitienę išvydo sėdinčią ant sofos. Ji teisinosi į mokyklą išleidusi tik vieną dukrą, o antrąją pasilikusi, kad ši parneštų jai vaistų. Moteris sakė, kad jai labai skauda krūtinę ir rankas.

Socialinės darbuotojos suprato, kad skubiai reikia gydytojo pagalbos. Jos greitai grįžo į seniūniją ir paskambino į ambulatoriją.

R.Kriščiūnienė atsisakė atvykti, pareiškusi, kad neturi automobilio. Ji pasiūlė kviesti greitąją pagalbą iš rajono centro, esančio už dvidešimties kilometrų.

Kol moterys skambino gydytojai, seniūnijos sekretorė E.Antanaitienė pamatė, kad kieme klykia pagalbos nesulaukiančios V.Aliukaitienės duktė. Mergaitė prašė gelbėti mirštančią jos motiną.

„Tuomet aš paskambinau gydytojai R.Kriščiūnienei ir pasakiau, kad moteris miršta, reikia skubios pagalbos, – pasakojo seniūnijos sekretorė E.Antanaitienė. – Aš pasakiau, kad iki ambulatorijos atvažiuosiu savo automobiliu ir ją atsivešiu.

Tačiau gydytoja man pirmiausia pradėjo dėstyti, kad ligonė nėra Kidulių ambulatorijos įskaitoje, kalbėjo, jog tokia ligone turėtų pasirūpinti gydytojas Vidmantas Ambrazaitis. Tačiau šis išvykęs.

Medikė pagaliau sutiko, kad mirštančiai moteriai atvežčiau iš ambulatorijos slaugytoją”.

Rado nukritusią ant grindų

Bet kai E.Antanaitienė grįžo su slaugytoja, ligonei buvo visai blogai, ji buvo nukritusi ant grindų.

Nors medikė bandė ligonę gaivinti, suleido vaistų, tačiau ji jau buvo mirusi. Kai dar po kiek laiko atvyko greitosios pagalbos komanda, jai beliko konstatuoti, kad moterį ištiko mirtis.

Medikė užsipuolė velionę

Gydytoja R.Kriščiūnienė savo kaltės teigė neįžiūrinti ir dėl šios moters mirties jos sąžinė negraužia: „Dabar dvidešimt pirmas amžius. Negi manote, kad aš, neturėdama automobilio, galėjau viską mesti ir bėgti pas ligonę, kurios iki tol nebuvau akyse mačiusi.

Jeigu tai būtų geras žmogus, būčiau viską padariusi, kad jai padėčiau. Bet ši moteris nieko nepadarė gero nei sau, nei vaikams.

Ji dvejus metus gyveno Kiduliuose, tačiau nei savęs, nei dukterų nebuvo įregistravusi ambulatorijoje. Ji pati nesirūpino savo sveikata”.

Teisinosi netekties skausmu

Gydytoja teigė, kad ji pati tiktai prieš keliolika dienų palaidojo savo motiną.

Esą netekties skausmas yra labai didelis, o kasdien jos pagalbos laukia ilgos eilės pacientų. Jų gydytoja turi per pusantro tūkstančio – tai beveik geriausias rodiklis tarp rajono bendrosios praktikos gydytojų.

R.Kriščiūnienė sakė ligoniams aukojanti visą savo laiką, nors yra vyriausioji ambulatorijos gydytoja, o gydymui teturi pusę bendrosios praktikos gydytojo etato.

Ji aiškino, jog yra parašiusi įsakymą, kuriuo nustatyta, kad nepriregistruotiems ligoniams medicinos pagalbą turi teikti gydytojas V.Ambrazaitis.

„Šios moters mirtis yra ne medicinos, o socialinė problema, – tokios nuomonės laikosi R.Kriščiūnienė. – Ambulatorijos nugyventos, nuolat trūksta pinigų.

Kidulių ambulatorijoje dirba aštuonios slaugytojos ir trys gydytojai, o teturime vieną mašiną.

Be to, seniūnijos darbuotojos mirštančiai moteriai galėjo ir pačios padėti, tereikėjo ją skubiai vežti į tik už trijų kilometrų esantį Jurbarką”.

Nesuvokia medikų darbo tvarkos

Tuo tarpu Kidulių seniūnijos sekretorė E.Antanaitienė teigė, kad jai labai sunku suprasti dabartinę medikų darbo tvarką, taisykles ir požiūrį į žmogų.

Ji tvirtino, kad kiduliškiai nesupranta, kodėl jų ambulatorijos gydytoja, pasiteisindama šiomis taisyklėmis, mirštančiam žmogui atsisakė ištiesti pagalbos ranką.

Liucija Burbienė

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Medicina su žyma , , , , , , , , , , , , , , , .

15 atsiliepimų į "Gydytoja buvo kurčia mirštančiosios šauksmui"

  1. egle :)

    truksta zodziu! ir ta moteryte drista save vadinti gydytoja?????

  2. Rugiagėlė

    Protu nesuvokiama, kažin ar galima jai dirbti gydytoja? 🙁

  3. Pasipiktinusi

    Tokiai „gydytojai” reikėtų visiems laikams užrausti „gydytojauti”

  4. berta

    tokius „gydytojus” reikia sodint, išsigymėlė!

  5. lenke

    😳

  6. nepatenkinta valdžios politika vargšų atžvilgiu

    Esame iškankintų žmonių šalis, kurioje mūsų išrinktai valdžiai terūpi tik pinigų laviną į savo kišenes užsukti, niekam nerūpi nei nepriteklių iškankinti kaimo gydytojai, nei eilinė palaužta kaimo vargšių vargšė, nesulaukianti paramos – gi tikriausiai neturėjo už ką vaistų nusipirkti, tai kas kad būtų pati užsiregistravusi ir mergaites užregistravusi, vaistų gydytija išrašys, o už ką pirkti, ar kas paklausė? Svarbiausia kažką apkaltinti, pirmiausia gydytiją. O ką tas gydytojas jau padės jei miršta išsekusi vargšelė. Kaip valdžia žiūri į mus – taip ir mes žiūrime vieni į kitus (išmokino tautos išrinktieji, o iš esmės kokia tauta – tokius ir renkasi). Pavargęs žmogus abejingas darosi viskam ir t.t. Pavargau rašyti tai, kas visiems aišku. O man tas pat, kas mirė, kas kaltas, aš žiūriu savęs…

  7. Kate

    Nereikia visada valdzia kaltint, cia yra paprastas zmoniskumo faktorius, padorus zmogus ir nieko neismanydamas apie medicina stengtusi padeti, o cia gydytoja…

  8. Gaila

    labai gaila mergaiciu, kad jos tokios mazos be mamos liko

  9. tikejimas

    juk ji preisaika,dave,kad pades,gydys…o ka pati daro..renkasi ka gydyti kam padeti,koks zmogus..analizem, uzsiima…abejingfumas ir saltumas…graudu.. 😥 😥

  10. TOMKAAA

    nepatenkinta valdžios politika vargšų atžvilgiu .
    ASH TAU PRITARIU JAIGU BUTU PASAKIUS GYDYTOJAI KAD DUOS lt GREIT ATLEKTU

  11. zaiza

    Neturi pinigu ir liga per didele prabanga 👿

  12. agne

    Yra tokiu zmoniu, kuriems nusispjaut i kito zmogaus gyvybe. Tikrai nenoreciau but jos paciente. Ir apskritai kaip tokie „gydytojai” gali dirbti toki darba…

  13. prokuroras

    👿 be sazines be darbo atsakomybes jausmo.reikia nuteisti 20 metu.uz klaidas reikia moketi.

  14. as

    pirmiausia zmogeliai issiaiskinkit tikraja situacija ir tik po to kaltinkite zmogu. o del tu mergaiciu tai jos seniai galima sakyti jos neturejo, ji ju tikrai neriziurejo. ir man visiskai negeda kad as esu sios daktares paciente. man ji gera ir is manes nera niekad gavusi ne lito.neteiskit zmoniu irma laiko!

  15. kidulietis

    tarp Kidulių seniūnijos ir tarp apbulatorijos jau kuris laikas yra nesutarimų, todėl ir puolama gyd. R.Kriščiūnienė. O mirusi moteris tikrai nesirūpino savo dvynukėmis, pastoviai girtavo.Taip pat ši šeima nebuvo įdomi ir seniūnijos soc. darbuotojoms.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.