Kinijoje rasti seniausi pasaulyje makaronai

Nors jais garsėja Italija bei sklando teorijos apie tai, jog jie kilo iš Artimųjų Rytų, mokslininkai trečiadienį pareiškė, kad jiems pavyko aptikti prieš 4 tūkst. metų pagamintų makaronų Kinijoje.

Houjuanas Lu (Houyuan Lu) iš Pekine įsikūrusios Kinijos mokslų akademijos bei jo kolegos rado senovinių makaronų, kurie puikiai išsilaikė apverstame ir sandariai uždarytame inde, aptiktame archeologinių kasinėjimų aikštelėje prie Geltonosios upės Šiaurės vakarų Kinijoje.

„Mūsų atradimas rodo, jog pirmieji makaronai buvo pagaminti Kinijoje prieš maždaug 4 tūkst. metų”, – mokslininkas pareiškė per vieną interviu.

Iki šio atradimo, aprašyto ir mokslo žurnale „Nature”, seniausias įrašas apie makaronus, esantis knygoje, priklausiusioje Rytų Chan dinastijai, datuojamas 25-220 mūsų eros metais.

Beje, yra ir kitų versijų, pagal kurias makaronus imta gaminti Artimuosiuose Rytuose, o į Italiją juos viduramžiais atvežė arabai.

„Tai seniausias kada nors rastas materialus įrodymas apie makaronų egzistavimą”, – tvirtina H. Lu.

Aptikti maždaug 50 cm ilgio makaronai yra geltonos spalvos ir labai ploni bei trapūs. Mokslininkai mano, jog makaronus rado kada nors potvynio ar žemės drebėjimo nuniokotoje gyvenvietėje.

Skirtingai nei šiais laikais Kinijoje ar Italijoje gaminami makaronai, jie padaryti ne iš kvietinių, bet sorų miltų, kurie buvo plačiai vartojami Kinijoje.

Kviečiai į šiaurines Kinijos teritorijas iš Vidurinės ir Vakarų Azijos pateko tik prieš maždaug 5 tūkst. metų.

„Archeologiniai atradimai patvirtina, kad nors kviečių šiame Kinijos regione ir būta prieš 4,5 ar 5 tūkst. metų, jie nebuvo taip plačiai auginami, kaip tai atsitiko vėliau”, – aiškina mokslininkas.

Priešistoriniais laikais soras auginę žmonės puikiai išmanė, kaip sutrinti kietas sorų kruopas į miltus ir pagaminti iš jų makaronus.
2005-10-12 17:59

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Įvairenybės su žyma , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.