A. M. al Zarkavis raginamas pasirengti Irake kurti islamo valstybę

Antrasis pagal svarbą „Al Qaeda” vadeiva Aimanas al Zavahris (Ayman al-Zawahri) paragino Irako teroristų lyderį ruoštis šalyje įkurti islamo valstybę po to, kai šalį paliks JAV armija, rašoma laiške, kurį antradienį išplatino Jungtinių Valstijų žvalgyba.

„Reikia nedelsiant pradėti ruoštis užpildyti tuštumą, kad mūsų planų nesujauktų amerikiečiai ir Jungtinės Tautos”, – A. al Zavahris rašė Abu Musabui al Zarkaviui (Abu Musab al-Zarqawi) liepos 9 dienos laiške, kurį JAV kariuomenė aptiko per antiteroristines operacijas Irake.

„Būtina prisiminti Amerikos valdžios žlugimą Vietname ir ten jų paliktus agentus. Todėl raginu Jus ir visus mūsų brolius karinius veiksmus derinti su politiniais”, – rašoma laiške.

Pentagonas apie laiško egzistavimą pranešė spalio 6-ąją. Jis teigė, kad neabejoja laiško autentiškumu, tačiau atsisakė nurodyti, kada ir kaip jis gautas, nes tai pažeistų „šaltinių ir metodų” slaptumo principą.

A. M. al Zarkavis vadovauja „Al Qaeda” padaliniui Irake ir kariauja su JAV bei Irako pajėgomis. Jis laikomas įtakingiausiu Irako teroristų ir sukilėlių lyderiu.

Tačiau iš laiško aiškėja nesutarimai tarp „Al Qedos” ir A. M. al Zarakvio. Jame pažymima, kad išpuoliai prieš mečetes ir įkaitų žudymas gali pakenkti islamistų interesams ir sukelti priešiškumą tarp musulmonų.

Laiške kalbama apie ketinimus sukurti islamistinę valstybę Irake ir plėsti įtaką į kaimynines šalis, tarp jų į Egiptą, Viduržemio jūros rytų pakrantės valstybes.

Žvalgybos pareigūnai mano, jog teroristų vadeivos Irake ir Afganistane tarpusavio ryšius palaiko per kurjerius.

2005-10-12 10:05

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Pasaulyje su žyma , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.