P. Mendelsonas: ES yra pasiruošusi žemės ūkio subsidijas sumažinti 70 proc.

Europos Sąjungos (ES) prekybos komisaras Piteris Mendelsonas (Peter Mandelson) pareiškė, jog bendrija yra pasiruošusi sumažinti oficialią paramą žemės ūkio sektoriui 70 proc., remdamasi tinklalapiu „EUbusiness” praneša ELTA.

Ciuricho derybose paskelbtu P. Mendelsono pranešimu siekiama paremti Pasaulio prekybos organizacijos (PPO) derybas dėl prekybos liberalizavimo. Šis pareiškimas nuskambėjo po JAV pranešimo, kad šalis yra pasiruošusi vyriausybės paramą JAV ūkininkams sumažinti 60 proc.

„Atėjo laikas mums visiems sudėti kortas ant stalo, baigti šaukimus ir pradėti žaisti”, – teigė P. Mendelsonas.

„Konkrečiai mes esame pasiruošę sumažinti (paramą) maždaug 70 proc., jei kitos pagrindinės subsidijas teikiančios šalys įsipareigos padaryti proporcingus, bet ne tokius pat apkarpymus”.

Anksčiau JAV prekybos atstovas Robas Portmanas (Rob Portman) paragino ES ir Japoniją sumažinti žemės ūkio subsidijas 83 proc. Šios šalys paramą turėtų mažinti labiau, nes jos leidžiama išleisti daugiau pagal dabartines PPO taisykles, aiškino jis.

Anksčiau P. Mendelsonas tikino, kad ES paramą gali sumažinti 65 proc.

Prakybos komisaras taip pat pareiškė, kad ES yra pasiruošusi iki 60 proc. sumažinti importo mokesčius žemės ūkio produkcijai. Importo muitai buvo nesutarimų priežastis derybose su PPO.

Besivystančios šalys pastaruoju metu sustiprino spaudimą ES ir JAV imtis radikalesnių veiksmų atverti savo rinkas ir apkarpyti subsidijas, kurios, jų įsitikinimu, iškraipo pasaulio prekybą neturtingų gamintojų nenaudai.

2005-10-11 09:02

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.