Rusijai rašoma sąskaita

Naikintuvo „Su-27” avarijos padaryti nuostoliai gali siekti šešiaženklę sumą

Finansinės pretenzijos Rusijai dėl jos naikintuvo „Su-27” sudužimo Šakių rajone gali siekti 100 tūkstančių litų. Žala vis dar skaičiuojama, tačiau tikimasi artimiausiu metu parengti civilinį ieškinį didžiajai kaimynei ir pabandyti išsireikalauti kompensaciją. Gali būti, kad jos išmokėjimas bus iškelta kaip sąlyga vykdant rusų prašymą išduoti sudužusio naikintuvo liekanas. Rusijos pusė kol kas nekomentuoja galimybės išmokėti Lietuvos pareikalautą sumą.

Surinkta informacija

Po rugsėjo viduryje Plokščių seniūnijoje įvykusios rusų naikintuvo avarijos Lietuvos pareigūnai ne kartą sakė, kad bus paskaičiuotos įvairių šalies žinybų išlaidos, susijusios su šiuo neplanuotu įvykiu. Šis darbas perduotas Generalinei prokuratūrai, kuri turi surinkti informaciją apie padarytą žalą. Prokurorai turi parengti civilinį ieškinį Rusijai dėl kompensavimo.

Krašto apsaugos ministras Gediminas Kirkilas „Kauno dienai” vakar sakė turįs žinių, kad prokurorus jau turėjo pasiekti informacija iš visų suinteresuotųjų institucijų apie neplanuotas išlaidas, susijusias su rusų naikintuvo nukritimu. „Prokurorai turi pasirūpinti šiuo reikalu. Jie spręs, kokio dydžio civilinį ieškinį pateikti rusams”, – kalbėjo ministras.

Generalinio prokuroro pavaduotojas Gintaras Jasaitis patvirtino, kad šios institucijos dispozicijoje yra klausimas dėl finansinių pretenzijų Rusijai. Pasak jo, įvairioms valstybės institucijoms buvo išsiųsti paklausimai apie tai, kokių išlaidų turėjo mūsų žinybos, lokalizuodamos avarijos padarinius ir tirdamos ją. Taip pat bus įskaičiuota žala, kurią patyrė žemės ūkio bendrovės ir ūkininkai, ant kurių žemės nukrito rusų lėktuvas.

Klausimas sprendžiamas

Generalinės prokuratūros atstovai patvirtina, kad atsakymai iš visų žinybų jau gauti, tačiau neatskleidžia, kokia galimų finansinių pretenzijų suma. Anot naikintuvo avariją tyrusio prokuroro Mindaugo Dūdos, dabar yra sprendžiamas klausimas, kokio dydžio civilinį ieškinį pateikti Rusijai. „Negalėčiau pasakyti, per kiek laiko tai turėtų būti išspręsta. Galiu tik pasakyt, kad klausimas yra sprendžiamas”, – „Kauno dienai” sakė prokuroras, pabrėžęs, kad tai – ne jo veiklos sfera. „Nesu civilinių reikalų žinovas”, – teigė M.Dūda.

Tačiau prokuroras pastebėjo, jog „toks atvejis yra vienetinis, neįprastas, tokių anksčiau nebuvo, reikia pasverti visus už ir prieš, todėl atskirai sprendžiama, kaip susidoroti su šia problema”.

Paklaustas, ar gali atsitikti taip, jog Rusijai galų gale išvis nebus pateikta jokių finansinių pretenzijų, ypač jeigu ji pareikš neketinanti kompensuoti padarytos žalos, M.Dūda nesileido į platesnius komentarus ir atsakė gana miglotai: „Tokia prielaida yra neteisinga, nes klausimas yra sprendžiamas Generalinėje prokuratūroje”.

Rusai nekomentuoja

Jeigu į Rusiją su civiliniu ieškiniu bus kreiptasi, manoma, kad pretenzijų suma galėtų siekti iki 100 tūkstančių litų.

Plokščių žemės ūkio bendrovė apskaičiavo, kad jos nuostoliai sudaro bemaž 50 tūkstančių litų. Aplinkos apsaugos Marijampolės regiono departamento specialistai apskaičiavo, kad iš sudužusio naikintuvo pasklidusios kenksmingos medžiagos – naftos produktai bei sunkieji metalai – gamtai žalos padarė už beveik 30 tūkst. litų.

Teršalai jau surinkti. Tai padarė priešgaisrinė gelbėjimo tarnyba, kuri tvirtina patyrusi 2 tūkst. litų nuostolių.

Šakių rajono policijos komisariatas vienuolika parų, kol buvo renkamos naikintuvo liekanos, įvykio vietoje organizavo nuolatinį dviejų policininkų budėjimą. Komisariato atstovai „Kauno dieną” informavo, kad jų finansinės pretenzijos siekia 10 tūkst. litų.

Be to, išlaidų turėjo ir rajono savivaldybė, Plokščių seniūnija.

Rusija anksčiau skelbė, kad padengs ūkininkams padarytą žalą. Dabar rusų atstovai nekomentuoja galimų Lietuvos finansinių pretenzijų dėl jų naikintuvo avarijos. Tvirtinama, kad iš pradžių bus laukiama tų pretenzijų, tik paskui svarstoma, kuri jų dalis galėtų būti padengta.

Gali susieti su liekanų grąžinimu

Gali būti, kad finansines pretenzijas Lietuva pateiks Rusijai kaip sąlygą naikintuvo liekanoms grąžinti. Rusai dėl to jau oficialiai kreipėsi į Lietuvos pusę. Krašto apsaugos ministro G.Kirkilo sudarytoji komisija sprendžia visus teisinius su šiuo prašymu susijusius klausimus. Tačiau atsakymo Maskvai dar nėra. Naikintuvo liekanos laikomos viename šalia Kauno esančiame Lietuvos kariuomenės sandėlyje.

Kol kas neaišku, ar naikintuvą Lietuvoje sudaužęs Rusijos pilotas Valerijus Trojanovas galės toliau skraidyti kariniais lėktuvais – tai paaiškės po to, kai jam bus atliktas medicininis patikrinimas. „Kol kas majoras V.Trojanovas, kuris pilotavo Lietuvoje sudužusį naikintuvą „Su-27″, yra savo dalinyje Lodeinoje Pole, tačiau artimiausiomis dienomis jis bus nusiųstas medicininiam patikrinimui”, – vakar naujienų agentūrai „Interfax” sakė Rusijos karinių oro pajėgų vyriausiasis vadas generolas Vladimiras Michailovas.

BNS žiniomis, V.Trojanovo, kaip viršgarsinio reaktyvinio lėktuvo lakūno, karjera gali būti baigta, nes jam dukart teko katapultuotis. Katapultavimosi metu, kai reaktyvinis užtaisas išmeta pilotą su krėslu iš kabinos, milžiniškos perkrovos suriečia kūną į „embriono” pozą, todėl neretai pažeidžiami arba pasislenka stuburo slanksteliai.

Kaip teigia Lietuvos krašto apsaugos ministerija, praėjus vos kelioms valandoms po katapultavimosi, Rusijos lakūną apžiūrėjo Jurbarko teisės medicinos ekspertai. Vėliau jis buvo nuvežtas į Kauno medicinos universitetines klinikas, tačiau čia pats V.Trojanovas kategoriškai atsisakė bet kokios pagalbos.

Tokį patį atsakymą išgirdo ir naikintuvo avariją tyrusi Lietuvos tarpžinybinė komisija per pirmąją V.Trojanovo apklausą. Jos metu į klausimą, ar jis turi kokių nors pageidavimų, susijusių su jo sveikatos būkle, Rusijos lakūnas atsakė, kad neturi, ir tokį savo atsakymą patvirtino raštiškai.

Nepaisant to, Rusijos oficialieji atstovai bei V.Trojanovo žmona kelissyk pareiškė, kad Lietuvoje jam nebuvo suteikta pakankama medicininė pagalba.

Stasys Gudavičius

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Lietuvoje su žyma , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.