Paukščiai lekia į butus

Migruojantys paukščiai pro atvirus langus pradėjo skristi į klaipėdiečių butus.

Vieni žmonės išsigando, kad pas juos užklydo paukščių gripu užsikrėtę sparnuočiai. Kiti pamanė, kad toks paukščių elgesys pranašauja artėjančias šalnas.

Vakar rytą pro vieną langą įskridę du nykštukai ilgai nenorėjo išskristi. Kai žmonės pabandė juos išleisti pro langą, šie vėl įskrisdavo atgal. Paukščiukai nuskrido tik išnešti į lauką ir patupdyti ant žolės.

Ventės rago ornitologijos stoties vyriausiasis ornitologas Vytautas Jusys pasakojo, kad nykštukų šiemet prisiveisė itin daug. „Mažiausi Europos paukščiai nykštukai – labai landūs ir nebaugštūs. Tad nieko nuostabaus, kad jie įskrenda į butus, juolab kai yra jų migracijos metas”, – sakė ornitologas.

Pašnekovas patarė įskridusį nykštuką paleisti į krūmus, kur jo nesugautų katės ir kiti plėšrūnai.

V.Jusys nemano, kad nykštukai, kurie leidžiasi paimami į rankas, gali būti užsikrėtę paukščių gripu. Pasak jo, tikimybė, jog Lietuvoje plis paukščių gripas, visiškai nedidelė.

Didesnė grėsmė iškiltų, jeigu epidemija būtų paplitusi pavasarį, kai paukščiai migruoja priešinga kryptimi.

Ornitologas sakė, kad šį rudenį Lietuvoje labai padaugėjo paukščių, ypač mažų. Vien rugsėjo 24 dieną per migracijos kelyje esančią Klaipėdą praskrido net apie 2,5 milijono paukščių.

Daugiausiai šiemet migruoja kikilių bei ilgauodegių zylių. Pastarųjų sparnuočių Lietuvoje sužieduota jau 900. Tai rekordinis skaičius. Kartais rudenį pavyksta pagauti tik po 3 tokius paukščius.

Ornitologai šiemet tinkluose aptiko ir itin retų rūšių paukščių. Spalio 4 ir 6 dienomis jie pagavo taiginės pečelindos patiną ir patelę. Šie paukšteliai paplitę Kazachijoje ir Kinijoje. Lietuvoje nuo 1929 metų Ventės rago ornitologijos stotyje tokių paukščių pavyko pagauti tik apie 20.

Šį rudenį buvo pagauti ir du baltbruviai nykštukai, išsiskiriantys baltais antakiais. Šie iš Pietų kraštų atskridę paukščiai pirmąsyk Lietuvoje buvo pagauti tik prieš daugiau kaip 20 metų. Per 10 metų tokių paukščių pavyksta pagauti tik po du kartus.

Liaudies išmintis byloja, kad beveik visada į namus įskrendantys paukščiai atneša žinią.

Etnologė Gražina Kadžytė pasakojo, kad žinia priklauso nuo to, kokie paukščiai įskrido ir kaip jie elgiasi. Įskridusi paukščiukų pora pranašauja vedybas arba šeimos pagausėjimą.

Atsimušęs į langą paukštis reiškia nemalonią žinią ir netgi laidotuves.

Nelaimę pranašauja ir prie namų kukuojanti gegutė, ūbaujanti pelėda arba į pastatą kalantis genys.

Balandžių porelės, susiruošusios sukti lizdą balkone, etnologė patarė nevaryti. Tai reiškia laimę šeimoje. O tie namai, kurių pastogėje susisukda lizdą kregždė, turėtų būti apsaugoti nuo gaisro.

Giedrė Balčiūtė

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Aplinkosauga su žyma , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.