Lietuvos viešojo administravimo institucijos galės turėti savo tinklalapius su galūne „.eu”

Nuo 2005 m. gruodžio 7 d. visų Europos Sąjungos šalių institucijos, ūkio subjektai bei kiti asmenys turės galimybę gauti internetinius vardus su „.eu” galūne. Visi suinteresuotieji asmenys gali kreiptis į bet kurios šalies oficialiai akredituotus nacionalinius registratorius, kurių sąrašas yra skelbiamas tarptautinės organizacijos EURID tinklalapyje www.eurid.eu.

Lietuvos Respublikos ryšių reguliavimo tarnyba (RRT), atsakinga už „.eu” reglamento įgyvendinimą Lietuvoje, informuoja, kad nuo 2005 m. spalio 9 d. įsigaliojo Viešojo administravimo institucijų teisės registruoti domeno vardą „.eu” aukščiausio lygio domene patvirtinimo taisyklės. Jose numatyta, kad institucijos, pageidaujančios gauti vardą, pirmiausia turi kreiptis į oficialų vardų su galūne „.eu” registratorių bei jam pateikti visus reikiamus dokumentus. Registratorius perduos tokį prašymą EURID, kuri RRT pateiks paraišką dėl viešojo administravimo institucijų teisės į prašyme nurodytą domeno vardą patvirtinimo. RRT, vadovaudamasi minėtomis taisyklėmis, priims sprendimą dėl viešojo administravimo institucijos teisės į prašomo registruoti domeno vardą.

Viešojo administravimo institucija gali registruoti visą savo pavadinimą arba plačiai vartojamą sutrumpinimą (pvz., www.rysiureguliavimotarnyba.eu arba www.rrt.eu). Teritorinės valstybinio administravimo institucijos ir savivaldybių administracijos gali registruoti visą teritorijos, kurioje vykdo administravimą, pavadinimą ir pavadinimą, kuriuo ta teritorija yra plačiai žinoma. Pvz., pavadinimas – www.vilniausmiestosavivaldybe.eu, o teritorija, už kurią savivaldybė atsakinga – Vilniaus miestas, tad galimas variantas ir www.vilnius.eu.

Kaip ir ūkio subjektams, viešojo administravimo institucijoms registruojant norimą vardą galioja tas pats principas – „pirmas atėjai, pirmas gavai”, t.y. jei yra gaunama daugiau kaip viena galiojanti paraiška tam pačiam „.eu” vardui, vardo suteikimas vykdomas atsižvelgiant į laiko momentą, kada paraiška „.eu” vardui pasieks EURID, tačiau ne nacionalinį akredituotą registratorių.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Informacinės technologijos su žyma , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.