Vaistas, išgautas iš kinietiško augalo, gali sumažinti mirtingumą nuo maliarijos

Vaistas, išskirtas iš senojo kinietiško augalo, gali trečdaliu sumažinti mirties riziką nuo maliarijos, taip padėdamas išsaugoti šimtus gyvybių. Atliktas maliarija sergančių pacientų tyrimas parodė, kad gydymas šiuo vaistu turi daug privalumų prieš standartinį gydymą chininu, teigia prof. Nicholas Anstey iš Menzies mokyklos Australijoje, kuris dalyvavo tyrime kartu su Indonezijos sveikatos apsaugos ministerija. Chitinas buvo standartinis vaistas maliarijos gydymui daugelyje šalių.

Atliktas naujas tyrimas parodė, kad artesunatas, išskirtas iš saldaus kiečio, arba Artemissia annua, turi mažiau pašalinių poveikių ir yra efektyvesnis už chininą. Tyrimo metu iš viso 461 pacientai, sergantys maliarija, buvo gydomi chininu arba artesunatu. Toje grupėje, kuri gydyta artesumatu, buvo trečdaliu mažiau mirčių: joje mirė 15% rimtai sergančių maliarija pacientų, kai tuo tarpu chininu gydytų pacientų grupėje mirė 22%. „Falciparum malaria, sunkiausia maliarijos forma, yra pagrindinė mirties priežastis mūsų regione. Kasmet Pietryčių Azijoje pasitaiko mažiausiai 120 mln. Falciparum malaria atvejų,” teigia prof. Anstey.

„Galimybė sumažinti mirtingumą nuo maliarijos, gydant artesunatu, yra puiki naujiena vargingoms regiono bendrijoms. Tai pirma kartas, kai įrodyti kito vaisto privalumai prieš chininą nuo to laiko, kai pastarasis pradėtas naudoti Europoje prieš 400 metų.” Indonezijos Sveikatos apsaugos ministerija jau nusprendė pakeisti nacionalinę vaistų politiką ir maliarijos gydymui vietoj chinino naudoti artesunatą.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Medicina su žyma , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.