Generalinė prokuratūra turėtų būti atviresnė žiniasklaidai, tvirtina kandidatas į generalinius prokurorus

Galimas kandidatas į generalinius prokurorus Raimondas Petrauskas tikina, jog prokuratūroje reikėtų tęsti buvusio jos vadovo Antano Klimavičiaus pradėtas reformas, tačiau neatskleidžia, ar pats norėtų jų imtis.

„Niekada nesakiau, kad noriu būti generaliniu prokuroru. Aišku, man ne tas pats, kas bus su Generaline prokuratūra ir kokia bus jos reforma. Reikėtų tęsti A. Klimavičiaus pradėtas reformas ir tai, ko jis nepabaigė, bet pagyvensime ir pamatysime. Niekada nesakau, kas būtų, jei būtų”, – po pirmadienio susitikimo su Prezidentu Valdu Adamkumi sakė R. Petrauskas.

Anot Prezidento atstovės spaudai Ritos Grumadaitės, su Prezidentu galimas kandidatas kalbėjosi apie tai, kokių jis mato problemų prokuratūroje ir kokių reikėtų reformų jos veikloje.

Pasak Generalinės prokuratūros Valstybinio kaltinimo skyriaus vyriausiojo prokuroro, jis su Prezidentu susitikęs kaip pareigūnas, kuris išdėstė savo nuomonę apie prokuratūrą „iš vidaus”.

Anot R. Petrausko, prokuratūros veikloje galima išskirti tris pagrindines problemas: prokurorų kompetenciją, kvalifikaciją ir prokuratūros įvaizdį visuomenėje.

Jis nenorėjo konkretizuoti problemų, tačiau tvirtino, jog visi nori, kad jų pareigūnai būtų kvalifikuoti, todėl esą reikia spręsti mokymo organizavimo, apylinkių ir apygardų prokuratūrų kompetencijos klausimus, ypač tuos, kurie susiję su procesinių įstatymų vykdymu.

Įvaizdį, anot jo, formuoja žiniasklaida, todėl prokuratūra, kuri „dabar gal kiek per uždara, turėtų būti atvira žiniasklaidai su tam tikromis išlygomis”.

Paklaustas, kaip vyksta prokuratūros bendradarbiavimas su teismais, prokuroras tvirtino, jog didelę reikšmę turi žmogiškasis faktorius. Šiuo metu, anot jo, yra pasiektas bent jau toks lygis, „kad spaudoje teisėjai su prokurorais santykių nesiaiškina”.

R. Petrauskas 1991 metais baigė Vilniaus universitetą, prokuratūros sistemoje dirba nuo 1990 metų. Jam greitai sukaks 45-eri.

Anot R. Grumadaitės, šiuo metu ji negalinti atsakyti į klausimą, ar šalies vadovas jau baigė susitikimus su kandidatais į generalinius prokurorus.

ELTA primena, jog praėjusią savaitę Prezidentas susitiko su Vilniaus miesto 2-ojo apylinkės teismo pirmininku Algimantu Valantinu, laikinuoju generaliniu prokuroru Vytautu Barkausku ir Aukščiausiojo Teismo Baudžiamųjų bylų skyriaus teisėju Pranu Kuconiu kaip galimais kandidatais į generalinius prokurorus.

Generalinės prokuratūros vadovo kėdė liko tuščia liepos pradžioje, kai ankstesnį generalinį prokurorą Antaną Klimavičių Seimas paskyrė Aukščiausiojo Teismo teisėju. Laikinai šios pareigos pavestos generalinio prokuroro pavaduotojui Vytautui Barkauskui.

Pagal įstatymus generalinį prokurorą 7 metams skiria ir atleidžia Prezidentas Seimo pritarimu

2005-10-10 16:04

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Justicija su žyma , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.