Dar šešios Europos futbolo komandos pateko į Pasaulio čempionatą

Šeštadienį sužaidus aštuoniolika Europos zonos atrankos į 2006 metų Pasaulio čempionatą Vokietijoje rungtynių paaiškėjo dar 6 Europos komandos, užsitikrinusios kelialapius į Pasaulio čempionatą. Prie turnyro šeimininkės Vokietijos ir kiek anksčiau kelialapį jau užsitikrinusios Ukrainos prisijungė Olandija, Anglija, Portugalija, Italija, Lenkija ir Kroatija.

I atrankos grupė

Svarbią pergalę, leidusią užsitikrinti kelialapį į finalinį turnyrą, prieš pagrindinius konkurentus čekus iškovojo Olandijos rinktinė. Pirmojo kėlinio viduryje čekas Tomašas Rosicky nereaelizavo 11-os metrų baudinio ir jau po kelių minučių „Hamburger SV” saugas Rafaelis van der Vaartas išvedė svečius į priekį, o dar po 6 minučių rezultatą padvigubino Barry Opdamas.

Šeštadienį 1-O įveikę Suomiją Rumunijos futbolininkai pakilo į antrąją vietą grupėje, tačiau trečioje vietoje esantys ir vienu tašku mažiau turintys čekai, kurie dar žais vienerias rungtynes su Suomija.

II atrankos grupė

Du taškus prarado kelialapį jau anksčiau užsitikrinę Ukrainos futbolininkai, namuose sužaidę lygiosiomis 2-2 su Albanijos rinktine. Ukrainiečiai net atsilikinėjo po rungtynių pabaigoje albanų įmuštų dviejų įvarčių, tačiau 86-ą minutę įmuštas įvartis leido jiems iškovoti bent vieną tašką.

Pergalę 1-0 prieš Europos čempionę Graikiją iškovojo danai, kurie dar turi nemenkų šansų savo grupėje užimti antrą vietą ir taip patekti į atrankines varžybas.

Realiausius šansus užimti antrą vietą grupėje turi 20 taškų turinti Turkija, o kiek menkesnius – 19 taškų iškovoję danai bei 18 turintys graikai.

Paskutinėse rungtynėse Turkija svečiuose žais su Albanija, Kazachstanas, šeštadienį sužaidęs nulinėmis lygiosiomis su Gruzija ir taip iškovojęs pirmuosius taškus, priims danus, o Graikija namuose žais su Gruzija.

III atrankos grupė

Gan dramatiškai ir netikėtai sunkiai kelialapį iškovojo portugalai, namuose 2-1 įveikę nykštukinio Lichtenšteino futbolininkus. Verta paminėti, kad šeimininkai net atsilikinėjo po pirmojo kėlinio viduryje lichtenšteiniečio pelnyto įvarčio, tačiau sugebėjo realizuoti savo pranašumą.

Lengvą pergalę iškovojo Rusija, šeštadienį 5-1 sutriuškinusi dar taškų neiškovojusią Liuksemburgo rinktinę. Rusai dėl antros vietos antradienį kovos su Slovakijos rinktine, kuri vakar minimaliu rezultatu įveikė Estijos vienuolikę.

IV atrankos grupė

Įtempta kova dėl kelialapių vyksta ketvirtoje atrankos grupėje. Joje su 18 taškų pirmauja Izraelio rinktinė, vakar 2-1 įveikusi Farerų salų futbolininkus, o nuo jų nedaug atsilieka rungtynėmis mažiau sužaidę po 17 taškų turintys šveicarai ir prancūzai. Šių rinktinių dvikova Prancūzijoje šeštadienį pasibaigė taikiai 1-1. Dar tašku mažiau turi ketvirtoje vietoje esantys Airiai, svečiuose minimaliu rezultatu įveikę Kipro futbolininkus.

V atrankos grupė

Pergalė prieš slovėnus 1-0 padėjo Italijai užsitikrinti kelialapį į Pasaulio čempionatą. Gerus šansus užimti antrą vietą grupėje turi Norvegijos futbolininkai, vakar minimaliu rezultatu įveikę Moldovos vienuolikę. Trimis taškais atsilieka jau minėti slovėnai.

Gana netikėtai pergalę iškovojo baltarusiai, minimaliu rezultatu įveikę Škotijos futbolininkus ir taip palaidoję jų viltis dalyvauti Pasaulio čempionate.

Paskutiniame ture norvegai susitiks su baltarusiais, o slovėnai – su škotais. Nieko nelemiančiose rungtynėse Italija žais su Moldova.

VI atrankos grupė

Šioje grupėje vietas PČ užsitikrino Anglija ir Lenkija – nesvarbu, kaip pasibaigs paskutinio turo rungtynės, tačiau abi ekipos pateks į Pasaulio čempionatą: viena, kaip grupės laimėtoja, o kita – kaip viena iš dviejų geriausių antrąsias vietas grupėse užėmusių komandų.

Šeštadienį anglai sėkmingai Franko Lampardo realizuoto 11 metrų baudinio dėka minimaliu rezultatu 1-0 įveikė austrus. Anglijos rinktinė rungtynes baigė dešimtyje, kadangi 59 minutę raudoną kortelę prieš savo akis išvydo Madrido „Real” saugas Davidas Beckhamas.

Kitose grupės rungtynėse Velsas svečiuose 3-2 palaužė Šiaurės Airijos rinktinę.

VII atrankos grupė

Pergalė prieš lietuvius 2-0 leido serbams išsaugoti pirmą vietą grupėje. Dabar Serbijos ir Juodkalnijos rinktinė dviem taškais lenkia antroje vietoje esančius ispanus, kurie šeštadienį 2-0 palaužė Belgijos pasipriešinimą.

Šansų pakovoti dėl antros vietos grupėje nepraranda ir Bosnijos ir Hercegovinos rinktinė, šeštadienį 3-0 sutriuškinusi taškų dar neiškovojusią San Marino rinktinę. Vis tik jų galimybes labai menkina tai, kad tašku daugiau turintys ispanai paskutinėse grupės rungtynėse žais būtent su San Marinu, o bosniai turės sutitikti su lyderiais serbais.

Paskutinėse grupės rungtynėse antradienį Lietuvos rinktinės Vilniaus „Vėtros” stadione susitiks su Belgijos vienuolike.

VIII atrankos grupė

Kelialapį į Pasaulio čempionatą iškovojo krotai, šeštadienį vienintelio D.Šrnos įvarčio dėka namuose palaužę antroje vietoje žengiančius švedus. Net jei ir pralaimėtų paskutiniąsias rungtynes su Vengrijos rinktine, Kroatijos futbolininkai patektų į Pasaulio čempionatą kaip viena iš dviejų geriausių antrąsias vietas grupėse iškovojusių komandų.

Tokių būdu patekti tiesiai į Pasaulio čempionatą išvengiant atkrintamųjų rungtynių turi ir švedai, kurie paskutinėse grupės rungtynėse žais su vos keturis taškus iškovojusia Islandijos vienuolike.

Nieko nelemiančiose rungtynėse antradienį Maltos futbolininkai namuose priims bulgarus, kurie šeštadienį 2-0 įveikė vengrus.

Artūras Salda

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Sportas su žyma , , , , , , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.