JAV pateikė naują pasiūlymą dėl Šiaurės Korėjos branduolinių programų

JAV parengė pasiūlymo projektą dėl Šiaurės Korėjos branduolinio ginklo programų, kuriame raginama per šešis mėnesius atskleisti visas slaptas ginklų programas, pranešė naujienų agentūras „Kyodo”.

Šešių šalių derybose praėjusį mėnesį Šiaurės Korėja sutiko atsisakyti branduolinio ginklo kūrimo už pagalbą, saugumo garantijas ir didesnį diplomatinį pripažinimą.

Kitas dviejų Korėjų, Kinijos, Japonijos, Rusijos ir JAV derybų raundas turėtų įvykti lapkritį.

Pasak JAV administracijos šaltinių, pasiūlyme bus reikalaujama, kad Šiaurės Korėja per dviejų etapų procesą paskelbtų apie visą savo branduolinę veiklą. Šis žingsnis leistų abiem šalims sustiprinti tarpusavio pasitikėjimą.

Pasiūlymo projekte Pchenjanas raginamas padaryti preliminarų pranešimą, kai kitų derybų metu bus pasiektas susitarimas didžiausią dėmesį skiriant dabartinei veiklai, tokiai kaip urano sodrinimas bei plutonio programos.

Remiantis šiuo pranešimu, Šiaurės Korėja tuoj pat turėtų uždaryti susijusias gamyklas ir nutraukti ginklo gaminimą, o branduolinių įrengimų kontrolę perimtų tarptautinė administracija, šaltinis teigė „Kyodo”.

Po to Šiaurės Korėja per tris – šešis mėnesius privalės pateikti „visapusišką” pranešimą apie branduolinio ginklo gamyklas, susijusias medžiagas ir įrengimus.

Prognozuojama, kad lapkričio mėnesio derybų raunde bus pereita nuo principų derinimo iki plano įgyvendinimo. Šiaurės Korėja turės paskelbti nusiginklavimo terminus, o kitos penkios valstybės privalės pristatys pagalbos ir paramos planus.
2005-10-08 12:09

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Pasaulyje su žyma , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.