V. Petkevičius: Kokį sprendimą jūs bepriimtumėt, aš vis tiek rašysiu

Besibaigiančioje „Durnių laivo” byloje teismas išklausė Vytauto Petkevičiaus paskutinį žodį.

„Kokį sprendimą jūs bepriimtumėt, aš vis tiek rašysiu. Nieko kito geriau daryti nemoku. Tai gamtos dovana”, – teisėjams sakė rašytojas.

Penktadienį Vilniaus 1-osios apylinkės teisme išklausytas šmeižtu kaltinamo rašytojo V. Petkevičiaus paskutinis žodis. Beveik valandą skaitytoje kalboje kaltinamasis kalbėjo apie grožinės literatūros ir kanceliarinės kalbos skirtumus, tvirtino esąs teisiamas už nuomonę ir neigė knygoje „Durnių laivas” pateikęs kokių nors tikrovės neatitinkančių faktų.

„Už ką esu teisiamas? Už tai, kad paminėjau Landsbergių pavardę? Ar už tai, kad remdamasis gausia literatūra padariau išvadą, jog Vytautas Landsbergis-Žemkalnis bendradarbiavo su rusų žvalgyba?” – retoriškai klausė jis.

Bylą inicijavusį ir nukentėjusiuoju joje laikomą europarlamentarą Vytautą Landsbergį rašytojas kritikavo itin aštriai. „Vytautą Landsbergį pažįstu nuo gimnazijos laikų. Kur pasirodydavo tas vaikis, prasidėdavo melas, intrigos ir įskundimai”, – tvirtino V. Petkevičius. Jis taip pat nurodė, kad V. Landsbergis pats išsižadėjo savo tėvo įstodamas į komjaunimą, o dabar esą gina jį „lyg Stalingrado apkasuose”.

Nuo kaltinamojo rašytojo kliuvo ir kaltinimą palaikiusiam prokurorui bei jo vadovams. „Nesuprantu prokuroro vadovybės. Jie mane pasikvietė, pavaišino, paprašė autografo, o paskui nusprendė mane už tai nubausti”, – piktinosi „Durnių laivo” autorius. Jis priminė kaltintojams, kad knyga sulaukė didžiulio skaitytojų susidomėjimo, kuris, rašytojo nuomone, esąs visuomenės palankumo jo atžvilgiu išraiška. „Nejaugi prokuratūrai tautos valia yra nulis? Tai primena neobolševizmą”, – sakė V. Petkevičius.

ELTA primena, kad ikiteisminį tyrimą byloje 2003 metų spalio 17 d. pagal V. Landsbergio ir jo brolio Gabrieliaus Žemkalnio pareiškimą pradėjo Generalinė prokuratūra.

Pareiškime teigta, kad V. Petkevičius knygoje „Durnių laivas” paskelbė, pareiškėjų tvirtinimu, keturis šmeižikiškus teiginius apie jų mirusį tėvą V. Landsbergį-Žemkalnį. Buvo tvirtinama, kad knygos autorius „sąmoningai šmeižia jų tėvą, jo garbingą vardą, daro didelę moralinę žalą šmeižiamojo vaikams ir jų šeimų nariams”.

2004 m. gegužę Generalinė prokuratūra užbaigė tyrimą ir apkaltino V. Petkevičių šmeižimu. Tyrimo duomenimis, V. Petkevičius tyčia apšmeižė mirusį asmenį, paskleisdamas melagingus, neatitinkančius tikrovės, prasimanytus ir žeminančius V. Landsbergį-Žemkalnį teiginius knygoje „Durnių laivas”, kurią leidykla „Politika” išleido 2003 m.

Byla buvo perduota Vilniaus 1-osios apylinkės teismui, o palaikyti valstybinį kaltinimą pavesta Vilniaus miesto apylinkės prokuratūrai.

V. Petkevičių, parašiusį prieštaringai vertinamą bestselerį „Durnių laivas”, 2004 m. vasarį viešu pareiškimu pasmerkė Lietuvos rašytojų sąjungos valdyba. Valdybos požiūriu, ši knyga prasilenkia su Visuomenės informavimo įstatyme įtvirtintais pakantos, pagarbos žmogui principais ir Lietuvos Konstitucija.

Išklausius paskutinį kaltinamojo žodį bylos nagrinėjimas buvo užbaigtas ir teismas išėjo pasitarti. Nuosprendį numatoma skelbti spalio 10 dieną.

2005-10-07 11:59

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Justicija su žyma , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.