Ne visi sergantieji vėžiu Europoje gydomi vienodai

Pasak Karolinska Instituto ir Stokholmo Ekonomikos mokyklos pranešimo, vėžiu sergantiems pacientams Europoje gydymas prieinamas akivaizdžiai nevienodai.
Tyrimo, pavadinto „Europinė studija gydymo prieinamumui sergantiesiems vėžiu palyginti”, ataskaitoje nurodoma, kad nepaisant įrodytų naujausių gydymo metodų privalumų, Europos pacientai neturi vienodų galimybių būti gydomi naujausiais priešvėžiniais vaistais, o tai, kaip greitai šis gydymas jiems tampa prieinamas labai priklauso nuo to, kurioje šalyje jie gyvena.
Tyrimas apėmė devyniolika šalių, tai yra, beveik 75% Europos populiacijos. Austrija, Ispanija ir Šveicarija pirmauja greičiausiai pripažindamos naujus priešvėžinius vaistus ir padarydamos juos prieinamus pacientams, tuo tarpu kitos šalys, tokios kaip Jungtinė Karalystė, Čekija, Vengrija, Norvegija ir Lenkija, smarkiai atsilieka.
Kalbėdamas Europos Parlamente Briuselyje, kur buvo pristatytas pranešimas, dr. Nils Wilking iš Karolinska instituto teigė, kad „pacientai priversti per ilgai laukti, kol naujausios terapijos jiems taps prieinamos, o didžiausia kliūtis naujiems vaistams yra finansinių išteklių perskirstymas ir jų numatymas gydymui sveikatos apsaugos sistemos biudžete.”
Pranešime nurodoma, kad minėtose šalyse vėžio gydymas kainuoja maždaug 120 eurų vienam gyventojui – tik 5% visų sveikatos apsaugai išleidžiamų pinigų. Priešvėžiniai vaistai kainuoja nuo 7 iki 16 eurų vienam gyventojui. Gydymo ligoninėse kaštai sudaro didžiausią dalį visų išleidžiamų pinigų – nuo 60% iki 94% visų kaštų, t.y. tik mažiau nei 10% išleidžiama patiems vaistams. Vis dėlto, šie vėžio gydymo kaštai yra gerokai per maži palyginus su ligos paplitimu.
„Vėžiu sergantiesiems būtų daug geriau, jei į šių vaistų pacientams ir visuomenei atnešamą naudą bei išlaidas būtų pažvelgta plačiau ir sukurta racionalesnė išteklių paskirtymo sveikatos apsaugoje sistema,”- sakė dr. Bengt Jönsson iš Stokholmo Ekonomikos mokyklos.
Tyrimo ataskaitoje teigiama, kad nors naujosios terapijos ir padidina gydymo kaštus, nauda, kurią gauna pacientai, pailginant jų išgyvenamumą ir gydant vėžį taip pat turi būti įvertinama.
„Šiuo tyrimu parodoma nelygybė gydant priešvėžiniais vaistais Europoje. Mes manome, kad šito negalima leisti. Tikimės, kad šis tyrimas paskatins atsakingus pareigūnus nedelsiant imtis priemonių, kad nelygybė būtų ištaisyta visos Europos sergančiųjų vėžiu labui”, – savo išvadoje teigė Dr. N. Wilking ir dr. B. Jönsson.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Medicina su žyma , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.