VMI tikisi iš rinkos išstumti nesąžiningus statybininkus

Su Lietuvos statybininkų asociacija (LSA) bendradarbiavimo sutartį pasirašiusi Valstybinė mokesčių inspekcija (VMI) tikisi iš rinkos išstumti nesąžiningus dalyvius.

„Tai būtų galima pasiekti su statybininkais keičiantis informacija apie statybų verslo proceso ypatumus, atlyginimų dydį tam tikroms darbuotojų kategorijoms, teikiant informaciją apie nesąžiningus ar abejonių keliančius rinkos dalyvius, kurių veikla neatitinka rinkos dėsnių, kurie mokesčių slėpimą naudoja konkurenciniam pranašumui įgyti”, – teigė VMI viršininkas Modestas Kaseliauskas.

Pasak jo, VMI gaus daugiau informacijos apie konkrečią verslo sritį bei jo specifiką, o verslininkai sužinos VMI poziciją vertinant įmonių veiklos rodiklius bei sudaromus sandorius.

Pasak inspekcijos pranešimo, dažniausiai dėmesį ši rinka atkreipia mokamų mokesčių ir pajamų bei apyvartos santykio disproporcija ir neįprastai mažais atlyginimais.

VMI abejonių taip pat sukelia statybos įmonėse naudojamos didelės rangovų grandinės statybos darbams atlikti, nustatomi standartinių paslaugų paketai, kurie apima didžiules išlaidas reklamai, rinkotyrai bei konsultacijoms, ekonomine logika nepagrindžiami sandoriai bei kitos aplinkybės.

Statybų verslas yra viena iš prioritetinių VMI vykdomos veiklos prieš šešėlinę ekonomiką plano sričių.

Pasak LSA prezidento Adakro Vincento Šeštakausko, asociacija ateityje ketina VMI pateikti rekomendacinius sąžiningų šios rinkos subjektų sąrašus.

Ketvirtadienį pasirašyta sutartis – ketvirtoji VMI ir verslininkų bendradarbiavimo sutartis, kuria siekiama skatinti savanorišką mokesčių mokėtojų prievolių vykdymą. Tokias sutartis apskričių VMI yra pasirašiusios su Šiaulių, Telšių ir Tauragės asocijuotomis verslo struktūromis.

VMI duomenimis, 2004 metais iš statybos ekonominės veiklos į šalies Nacionalinį biudžetą, administruojamą VMI, buvo sumokėta 760 mln. litų mokesčių, o per šių metų devynis mėnesius – 636 mln. litų.

2005-10-06 11:30

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Statyba su žyma , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.