ES teismas: regionai negali uždrausti auginti genetiškai modifikuotus augalus

Europos Komisija laimėjo teisinį karą dėl genetiškai modifikuotų augalų – Europos Sąjungos (ES) pirmos instancijos teismas neleido aukštutinės Austrijos regionui uždrausti auginti genetiškai modifikuotus augalus, remdamasi tinklalapiu „EUobserver” praneša ELTA.

2003 metais Austrijos regionas visiškai uždraudė augalų, kurie yra genetiškai modifikuoti, auginimą.

Šių veiksmų buvo imtasi siekiant apsisaugoti nuo galimos genetiškai modifikuotų augalų pasėlių neigiamos įtakos aplinkai.

Pasikonsultavusi su Europos maisto saugumo tarnyba (EFSA) Europos Komisija paskelbė Austrijos regiono veiksmus neatitinkančiais Europos vidaus rinkos taisyklių. Po to austrai kreipėsi į teismą.

Europos Komisijos atstovė spaudai teigė, kad Komisija yra „patenkinta” teismo sprendimu.

„Vidaus rinkos taisyklės buvo apgintos, – teigė ji. – Nėra pateisinimo ES narių įstatymams, visiškai uždraudžiantiems genetiškai modifikuotas kultūras”.

ES politika dėl genetiškai modifikuotų organizmų yra paremta 2001 metų teisės aktu. Pagal jį, kad genetiškai modifikuotas produktas patektų į bendrijos rinką, jį turi patikrinti nacionalinės institucijos bei EFSA ir suteikti leidimą.

Kai išduodamas leidimas produktą auginti ir platinti visoje ES, šalys narės gali prašyti nacionalinio ar regioninio draudimo, remdamosi naujais mokslo įrodymais.

2005-10-06 09:46

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.