Lietuvių kalbos komisija svarstys naujų skyrybos taisyklių projektus

Valstybinė lietuvių kalbos komisija ketvirtadienio posėdyje planuoja svarstyti naujų skyrybos taisyklių projektus. Komisijai teikiamos Skyrybos grupės parengtos privalomosios ir rekomendacinės palengvintos skyrybos taisyklės, taip pat galimas jungtinis taisyklių variantas.

Skyrybos ir rašybos dalykų pakeitimai žiniasklaidos yra įvardijami kaip didžiausia per nepriklausomybės laikotarpį lietuvių kalbos reforma, tačiau Valstybinė lietuvių kalbos komisija šiuos pakeitimus vadina tik rekomendacija, kuri turėtų palengvinti skyrybos ir rašybos taisykles šalies moksleiviams. Komisija atsižvelgia į tai, kad valstybinio lietuvių kalbos egzamino šįmet neišlaikė beveik penktadalis visų jį pasirinkusiųjų.

Komisijos teigimu, nėra geras dalykas, kad pastaruoju metu išleistose sintaksės knygose gerokai padaugėjo skyrybos taisyklių, kiekvienam atvejui sugalvojant atskirą taisyklę. Pagal parengtą projektą, skyryba bus skirstoma į privalomąją ir neprivalomąją pabrėžiant, kad bet kuris šiose rekomendacijose nurodyto skyrimo varianto pasirinkimas klaida nelaikytinas.

Dar prieštaringiau visuomenėje vertinami komisijos ketinimai imtis lengvinti ir rašybos dalykus, ypač nosinių ir ilgųjų balsių rašybos daiktavardžiuose „ąžuolas”, „žąsis”, „ąsotis”, „neūžauga” ir kt., taip pat veiksmažodžių „šalti”, „balti”, „salti”, „gesti” ir kt. esamojo laiko formų šaknyse.

Kai kurių kalbininkų teigimu, šimtmečiais nusistovėjusios rašybos pakeitimai gali skaudžiai atsiliepti pačiai lietuvių kalbos sistemai, tad siūloma dar nuodugniau aptarti šiuos pakeitimus su specialistais ir visuomene.

2005-10-06 03:15

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Švietimas su žyma , , .

1 atsiliepimas į "Lietuvių kalbos komisija svarstys naujų skyrybos taisyklių projektus"

  1. mokytoja

    Sveikinu žmones, ryžtingai priimančius sprendimus, kurių reikalauja gyvenimas. Kai yra problema, ją reikia spręsti, o ne dejuoti, kas gali atsitikti.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.