Nemokamos teisinės konsultacijos savivaldybėse sparčiai populiarėja

Tūkstančiai Lietuvos žmonių vos per tris mėnesius pasinaudojo šiemet gegužę atsiradusia galimybe naudotis nemokamomis teisinėmis konsultacijomis savivaldybėse.
Tokią galimybę numatė naujasis Teisingumo ministerijos parengtas Valstybės garantuojamos teisinės pagalbos įstatymas, kuris įsigaliojo šiemet gegužės 1 dieną. Iki rugpjūčio pradžios pirminė teisinė pagalba buvo suteikta 7085 asmenims. Už konsultacijas šiems žmonėms sumoka valstybė.

Kai kuriose savivaldybėse gyventojai konsultuojami ir telefonu. Šie duomenys į apskaitą neįtraukti. Todėl asmenų skaičius, kurie gauna teisines konsultacijas ar kuriems suteikiama teisinė informacija, yra kur kas didesnis.

Anot teisingumo ministro dr. Gintauto Bužinsko, pastebima tendencija, kad rugpjūčio mėnesį gyventojų aktyvumas buvo didesnis nei ankstesniais mėnesiais. Anot ministro, tai leidžia manyti, kad asmenų, kuriems bus suteikta pirminė teisinė pagalba, skaičius per kitus tris mėnesius bus dar didesnis.

Kai kuriose savivaldybėse, gyventojų ir seniūnų pageidavimu, jau nuo šių metų rugsėjo mėnesio pagal sudarytus grafikus vykstama į seniūnijas ir teikiamos konsultacijos vietose. Alytaus bei Radviliškio rajono savivaldybės pažymėjo, kad tokia praktika jų savivaldybėse bus taikoma nuolat. Todėl pirmine teisine pagalba galės pasinaudoti dar daugiau šių savivaldybių gyventojų.

„Pastebėjome, kad reformos pradžioje ne visos savivaldybės buvo tinkamai pasiruošusios nemokamai konsultuoti žmones teisės klausimais, tačiau šiuo metu jau visose savivaldybėse teikiama pirminė teisinė pagalba” – pažymėjo teisingumo ministras.

Beje, teisinių konsultacijų pageidaujančių asmenų skaičius skirtingose savivaldybėse yra labai skirtingas. Pvz., Palangos miesto savivaldybėje per tris mėnesius pirminė teisinė pagalba buvo suteikta tik 7 asmenims, Širvintų rajono – 13 asmenų. Tačiau kitose panašaus dydžio savivaldybėse (iki 50 tūkstančių gyventojų) aptarnauta virš 100 (5 savivaldybės), virš 200 (Visagino savivaldybė) pareiškėjų. Savivaldybių, kuriose gyvena iki 100 tūkst. gyventojų, vidutinis pareiškėjų skaičius yra gana panašus: nuo 21 (Vilniaus rajono savivaldybė) iki 233 (Kėdainių rajono savivaldybė). Savivaldybės, kurios turi daugiau kaip 100 tūkstančių gyventojų aptarnavo vidutiniškai po 324 asmenis. Didžiausias pirminės teisinės pagalbos poreikis nustatytas Vilniuje. Čia per tris mėnesius viešosios įstaigos aptarnavo 1522 asmenis.

Didžiausias pareiškėjų skaičius vienam darbuotojui tenka Pagėgių savivaldybės darbuotojams – apie 7 asmenis per dieną. Vilniaus miesto ir Kauno miesto savivaldybėms per dieną tenka atitinkamai 16 ir 8 pareiškėjai, tačiau jos turi galimybę įsteigti daugiau etatų šiai paslaugai teikti.

Ministras G.Bužinskas taip pat atkreipė dėmesį, kad besikreipiančių teisinės pagalbos asmenų skaičius nepriklauso nuo savivaldybėje gyvenančių gyventojų skaičiaus. Pvz., Pagėgių savivaldybėje, turinčioje apie 12 tūkst. gyventojų, pirminė teisinė pagalba buvo suteikta per tris mėnesius 452 asmenims. Tačiau Vilniaus rajono savivaldybėje, turinčioje apie 93 tūkst. gyventojų, buvo aptarnautas tik 21 pareiškėjas. Kauno miesto savivaldybėje, kurioje yra apie 364 tūkst. gyventojų, pirminė teisinė pagalba buvo suteikta 464 asmenims, t.y. beveik tokiam pat skaičiui kaip ir Pagėgių savivaldybėje.

Dar šiemet Teisingumo ministerija peržiūrės galiojančius teisės aktus ir sieks, kad savivaldybėse teisinė pagalba taptų dar prieinamesnė. Jau dabar veikia speciali svetainė internete www.teisinepagalba.lt. Papildomai leidžiami ir informaciniai leidiniai.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Justicija su žyma , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.