A. Paulauskui nesuprantamas Rusijos atsisakymas padėti tirti V. Uspaskicho diplomo bylą

Rusijos teisėsaugininkų atsisakymas padėti tirti buvusio ūkio ministro Viktoro Uspaskicho aukštojo mokslo diplomo bylą Seimo Pirmininkui Artūrui Paulauskui atrodo keistas.

Todėl jis ragina Lietuvos pareigūnus dar kartą vykti į Maskvą ir bandyti iš G. Plechanovo ekonomikos akademijos bei kitų įstaigų gauti reikiamus dokumentus.

„Teisininkų argumentacija, kad yra sutartis, yra įstatymas, pagaliau yra abiejų šalių geranoriškumas – tai didelis dalykas ir vertybės, ant kurių remiasi visas teisininkų darbas, – trečiadienį Žinių radijo laidoje „Pozicija” teigė parlamento vadovas. – Todėl man šiek tiek keista, kad Rusija, patvirtinusi mūsų prokurorams galimybes atvykti ir ten dirbti, jiems nuvykus staiga atsisakė jiems padėti. Dar reikia pabandyti nenuleisti rankų, išsiaiškinti, ar tai galutinė Rusijos pozicija, ar ji gali keistis, ir tik tada daryti išvadas”.

A. Paulausko tvirtinimu, šis nesusipratimas nerodo toliau gilėjančios Lietuvos ir Rusijos santykių krizės, nes esą dvišaliai ryšiai pasireiškia ne tik teisinės pagalbos srityje. „Iš vieno epizodo, dėl vieno atvejo iš karto vertinti kaip blogėjančius mūsų santykius tarp valstybių negalėčiau”, – teigė Seimo Pirmininkas.

ELTA primena, jog Rusijos pareigūnai, žadėję padėti kolegoms iš Lietuvos tirti Darbo partijos lyderio V. Uspaskicho aukštojo mokslo diplomo bylą, ignoravo teisinės pagalbos prašymą.

Rugsėjo pradžioje buvo gautas Rusijos generalinio prokuroro Vladimiro Ustinovo sutikimas prokurorams Maskvoje atlikti tardymo veiksmus dėl politiko diplomo. Toks sutikimas duotas vadovaujantis Lietuvos ir Rusijos tarpusavio bendradarbiavimo sutartimi.

Tačiau savaitę Maskvoje praleidę Vilniaus apygardos prokuratūros prokurorai Sergejus Takvarelis ir Rolandas Imbrasas neparvežė jokios naujos informacijos. Pareigūnai net nebuvo įleisti į prestižine vadinamą G. Plechanovo ekonomikos akademiją.

Todėl prokuratūros pareigūnai jau paruošė naują teisinės pagalbos prašymą Rusijai.

Beje, Rusijos generalinė prokuratūra pareiškė, jog ją nustebino Lietuvos valdžios pretenzijos dėl to, esą ši šalis nesuteikė teisinės pagalbos.

„Rusijos generalinė prokuratūra informuoja, kad paklausimą dėl teisinės pagalbos suteikimo pagal pasirašytas Rusijos ir Lietuvos sutartis kompetentingi mūsų šalies organai gavo ir nagrinėja, laikydamiesi nustatytos procedūros”, – pažymėjo Generalinės prokuratūros informacijos ir ryšių su visuomene valdybos darbuotojai.

Ikiteisminis tyrimas dėl V. Uspaskicho diplomo buvo pradėtas įtariant, kad siekdamas teisės dirbti su slapta informacija jis pateikė Valstybės saugumo departamentui galimai melagingą informaciją, esą yra baigęs tuometinę G. Plechanovo liaudies ūkio akademiją.

Baudžiamasis kodeksas numato, kad asmuo, kuris, siekdamas gauti dokumentą ar suklastoto dokumento tikrumo patvirtinimą, pateikė įstaigai ar tarnautojui melagingą informaciją, baudžiamas viešaisiais darbais, bauda arba areštu.

Oficialiose biografijose V. Uspaskichas nurodo mokęsis tuometinėje G. Plechanovo liaudies ūkio akademijoje ir ją baigęs 1993 metais. Tačiau prestižinės Maskvos aukštosios mokyklos atstovai prieš kelis mėnesius Lietuvos žurnalistams teigė jo pavardės studentų sąrašuose neradę.

Įtariama, kad V. Uspaskichas galimai suklastotu diplomu pasinaudojo ir stodamas į magistrantūros studijas Kauno technologijos universitete 1997 metais.

2005-10-05 08:48

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Politika su žyma , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.