Spalis – saugaus eismo mėnuo

Atsižvelgdamas į nepatenkinamą saugaus eismo situaciją šalyje, Policijos departamentas prie Vidaus reikalų ministerijos 2005 metų spalio mėnesį skelbia saugaus eismo mėnesiu. Šią prevencinę saugaus eismo akciją koordinuos Lietuvos policijos eismo priežiūros tarnyba. Prie akcijos prisidėjo uždaroji akcinė bendrovė ,,Lietuva Statoil”, valstybės įmonė ,,Regitra”, Lietuvos Respublikos transporto priemonių draudikų biuras, taip pat kiti partneriai.

Ruduo – ypač spalio ir lapkričio mėnesiai – vieni pavojingiausių ir sudėtingiausių laikotarpių eismo dalyviams. Pasikeitus eismo sąlygoms (tamsus paros metas, blogas matomumas), gerokai padidėja pagrindiniai avaringumo rodikliai, padaugėja eismo įvykių, kuriuose nukenčia ne tik pėstieji, bet ir dviratininkai, vadeliotojai.

2004-aisiais Lietuvoje per parą iš viso buvo užregistruojami 204 eismo įvykiai (įvykiai su nukentėjusiais žmonėmis ir be nukentėjusių žmonių). Per valandą įvykdavo 8 eismo įvykiai. Per parą buvo užregistruojama 17 eismo įvykių su nukentėjusiais žmonėmis. 2004 metais per parą vidutiniškai žuvo 2 žmonės; buvo sužeidžiamas 21 žmogus. Per parą eismo įvykiuose nukentėjo 23 žmonės (žmogus žuvo arba buvo sužeistas). Kas valandą eismo įvykyje sužeidžiamas žmogus.

„Sveikata ir gyvybė – brangiausias mūsų turtas, kurį turime saugoti ir gerbti. Nemaža dalis eismo įvykiuose nukentėjusių žmonių lieka neįgalūs visą likusį gyvenimą. Tai – skausmas, netektis ne tik artimiesiems, bet ir visuomenei”, – kalbėjo policijos generalinio komisaro pavaduotojas Vytautas Navickas.

Siekiant, kad spalio mėnesį nukentėtų kuo mažiau eismo dalyvių, policijos įstaigų vadovai turi savarankiškai numatyti darbo metodus ir būdus saugiam eismui užtikrinti prižiūrimose teritorijose. Atsižvelgiant į tai, kad savaitgaliais ir pirmadieniais užregistruojama daugiausia eismo įvykių, kuriuose nukenčia žmonės, būtina sustiprinti patruliavimą keliuose ir gatvėse, ypač sutelkti dėmesį į prevencines priemones. Lankytis mokyklose, kitose vaikų ugdymo įstaigose, bažnyčiose, susitikimuose su tėvais, bendruomenės nariais aptarti esamą saugaus eismo situaciją, atkreipti dėmesį į eismo dalyvių kultūros stoką, jaunų žmonių daromus šiurkščius Kelių eismo taisyklių pažeidimus. Atkreipiamas eismo dalyvių dėmesys spalio 30 – lapkričio 1 d. lankant artimųjų kapus, kad šiomis dienomis būtų išvengta žmonių aukų.

‘Policijos ir privačių bendrovių partnerystė tampa vis svarbesnė visuomenei. Būtina suprasti, kad tik kartu dirbdami galime sumažinti skaudžių nelaimių keliuose skaičių”, – sakė „Lietuva Statoil” generalinė direktorė Anne Martory. Anot jos, „Lietuva Statoil” nuolat rūpinasi saugumu keliuose, vykdo saugaus eismo akcijas vaikams, imasi kitų prevencinių veiksmų, todėl noriai sutiko teikti paramą policijai – 2200 litrų degalų. „Nuoširdžiai tikimės, kad bendra mūsų akcija atneš naudos, sumažės nelaimių keliuose skaičius, ir šių metų spalis tikrai bus pats saugiausias mėnuo”, – teigė A.Martori.

Komisija, sudaryta iš policijos pareigūnų, valstybės institucijų, visuomeninių organizacijų atstovų, rinks saugiausią miestą ir saugiausią rajono savivaldybę. Išrinkto saugiausio miesto ir rajono savivaldybės policijos įstaigos bus apdovanotos akcijos partnerių įsteigtomis saugaus eismo užtikrinimo priemonėmis.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Justicija su žyma , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.