Sceną apgaubs galingo kūrėjo aura

Spalio 7-16 dienomis į Kauno valstybinį dramos teatrą kvies festivalis, skirtas didžiajam pasakos meistrui Hansui Kristianui Andersenui

„Šiame unikaliame projekte susitinka kelių Lietuvos miestų, visų amžiaus grupių, skirtingo išsilavinimo žmonės: nuo tik išmokusių vaikščioti mažylių iki paauglių ir prityrusių profesionalų”, – sako Kauno valstybinio dramos teatro vadovė Ina Pukelytė. Pasak jos, festivalio tikslas – priminti platesnį Anderseno kūrybos spektrą ir išsklaidyti abejones, esą pasaka teatre – jau atgyvenęs dalykas.

Dalyvaus profesionalai, studentai, moksleiviai

Festivalyje „Hanso Kristiano Anderseno metai teatre” pasirodys Kauno valstybinis dramos teatras, Klaipėdos dramos teatras, Lėlių teatras „Paršiukas Ikaras”, vadovaujamas garsaus lėlininko Vitalijaus Mazūro, Vilniaus „Lėlės” teatras, Panevėžio lėlių vežimo ir Kauno valstybinis lėlių, Kauno kamerinis teatrai, Lietuvos muzikos ir teatro akademijos Rimo Tumino ir Aido Giniočio kursų studentai su savo spektakliais ir atviromis repeticijomis, 8-ių Kauno mokyklų teatrinės studijos, moksleiviški teatriniai kolektyvai iš Vilniaus, Kretingos, Kauno rajono. Festivalio afišoje – trys premjeros: „Kiauliaganys” (Kauno valstybinis dramos teatras), „Anderseno gatvė” (Kauno valstybinis dramos teatras ir mokyklėlė „Mano teatras”), „Šeimedžio močiutė” (Lėlių teatras „Paršiukas Ikaras”).

„Mūsų teatre susiklostė ypatingos bendravimo su vaikais formos, nes turime mokyklėlę „Mano teatras”, kurią lanko ir jos spektakliuose dalyvauja 150 vaikų. Šiemet ši mokyklėlė tapo tarptautinės vaikų teatrų asociacijos „Asitež” (ASSITEJ) nare”, – primena I.Pukelytė.

Pasak teatro atstovės spaudai Jurgos Knyvienės, festivalis išskirtinis tuo, kad jame bus dvi žiuri – suaugusiųjų ir vaikų. Jos abi turės teisę vertinti, rinkti labiausiai patikusius spektaklius ir vaidmenis, dalyvauti diskusijose.

Festivalį parėmė Kauno savivaldybė, jo partneris yra Danijos kultūros institutas Lietuvoje. Festivalio „Hanso Kristiano Anderseno metai teatre” atidaryme tikimasi sulaukti svečių iš šio instituto ir Danijos ambasados.

Atsirandančią tradiciją reikia puoselėti

„Žinoma, labiausiai šio renginio laukia moksleiviškos teatro studijos. Jų Kauno mokyklose turime net keturiasdešimt aštuonias, o aštuonioms teks garbė vaidinti festivalyje. Tai jau ne pirmas mūsų bendras projektas su Kauno dramos teatru”, – sakė Savivaldybės Švietimo ir ugdymo skyriaus vyriausioji specialistė Vida Kučiauskienė. Preliudija į Anderseno festivalį buvo šiemet gegužę Kauno dramos teatre vykęs moksleivių teatrų festivalis „Mes be teatro negyvensim”.

Pasak Kauno dramos teatro vadovės Inos Pukelytės, šis festivalis bus ir gera proga pasižiūrėti, kaip gyvuoja šiuolaikinis teatras vaikams. Spektaklių jaunimui problema yra labai aktuali, ypač stinga pastatymų paaugliams.

Ką tik iš Švedijoje, Geteborge vykusios knygų mugės grįžęs režisierius Vytautas V.Landsbergis, statantis „Kiauliaganį” Kauno dramos teatre, sakė, kad jam milžinišką įspūdį paliko švedų skiriamas dėmesys vaikų estetiniam auklėjimui: „Švedijoje menas, skirtas vaikams, laikomas labai svarbiu. Pas mus kūryba vaikams dažnai traktuojama kaip antraeilė chaltūra. Neturime paaugliams skirtų TV laidų, laikraščių ir žurnalų. Todėl Anderseno festivaliu Kaune labai apsidžiaugiau”.

Publikos laukia premjeros

Spalio 7 dieną uždanga pakils „Kiauliaganio” premjerai. Pagal gerai žinomą Anderseno pasaką, įjungdama „Mergaitės su degtukais” ir „Nuogo karaliaus” fragmentus, pjesę parašė kaunietė poetė ir dramaturgė Daiva Čepauskaitė.

„Mes su Daiva pamatėme, kad „Kiauliaganys” – labai aktuali pasaka, Andersenas joje kalba tiesiog kaip pranašas. Princesė atstūmė princą su rožėmis, bet susižavėjo kiauliaganiu su stebuklingu puodu ir tarškyne… Argi nepanašiai sudėstomi vertybių prioritetai mūsų dienomis?” – svarsto Vytautas V.Landsbergis. Režisierius sakė, kad plačiai apie spektaklį nenorėtų kalbėti, nes dar liko kelios repeticijų dienos, po kurių kai kas gali keistis. Artėjančios premjeros „Kiauliaganys” choreografas – Jurijus Smoriginas, muziką parašė Petras Vyšniauskas, o vaidmenis kuria Robertas Vaidotas, Egidijus Stancikas, Goda Piktytė, Milė Šablauskaitė, Algimantas Masiulis, Vilhelmas Vaičekauskas, Henrikas Savickis.

Naują spektaklį „Anderseno gatvė” žiūrovai pamatys spalio 9 dieną. Tai mokyklėlės „Mano teatras” pedagogės, aktorės Inesos Paliulytės „kūdikis”.

„Rašydama scenarijų aš sąmoningai pasiskolinau savo mylimo spektaklio, kažkada Dramos teatro scenoje vaidinto Torntono Vailderio „Mūsų miestelio”, struktūrą. „Anderseno gatvėje” irgi visi gyvena kartu – gyvieji ir jau išėjusieji. Anderseno artimieji, iškeliavę Anapus, toliau stebi jo gyvenimo kelią… Labai gerai, kad šiam spektakliui gavome Ilgąją salę – ji iš tiesų tarsi primena gatvę”, – kalba apie būsimąją premjerą Inesa Paliulytė. Ji sakė vaidmenis rašiusi turėdama galvoje savo kolegas – Nijolę Lepeškaitę, Tomą Erbrėderį, Daivą Rudokaitę. Tačiau menininkė pabrėžia, kad visi 150 teatro mokyklėlės narių – vaikų scenoje ras savo nišą. Pati I.Paliulytė „Anderseno gatvėje” vaidins Panelę Mokytoją – personažą, pakomentuojantį įvykius ir nesuvaidinamus dalykus. Scenografiją šiam spektakliui sukūrė šiemet „Fortūnos” prizą pelniusi Kotryna Daujotaitė.

„Pasaka nemiršta. Be to, kiekviena jų turi savo problemiškumo ir moralės grūdą. Jeigu nepasistengsime vaikų sudominti jiems skirtomis pasakomis, vėliau jie neateis į teatrą žiūrėti „Nusikaltimo ir bausmės”, – įsitikinusi Inesa Paliulytė.

Rūta Kanopkaitė

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Kultūra su žyma , , , , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.