Įtariami paėmę kyšį policijos patruliai neteks darbo

Panevėžio apygardos prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimų (ONKT) skyriaus prokurorai, kontroliuojantys kyšio paėmimu įtariamų dviejų rajono Policijos komisariato patrulių bylą, teigė, kad įtariamieji visiškai prisipažįsta savo kaltę ir padeda tyrimui.
Būtent šis faktas ir nulėmė, kad ketvirtadienį su įkalčiais sulaikyti rajono Policijos komisariato patruliai Audrius Baranauskas ir Dalius Bareika buvo sulaikyti tik dviem paroms. Teismo juos suimti nebuvo prašoma, nes įtariamieji kaltės neneigė ir gailėjosi padarę nusikaltimą.

Apygardos prokuratūros ONKT skyriaus prokuroras Donatas Jatužis PB sakė, kad yra išlikęs patrulių surašytas aktas girtumui nustatyti. Kitą automobilį mašina tempęs ir tempiamą vairavęs asmenys abu buvo neblaivūs. „Jie patys to neneigė, – sakė prokuroras. – Aktas išlikęs, tačiau pareigūnų nesurašytas protokolas už kelių eismo taisyklių pažeidimą. Abu įtariamieji visiškai prisipažįsta. Vienas visai nenurodė, dėl kokių priežasčių ryžosi rizikuoti tarnyba ir paimti kyšį. Antrasis pasakė, kad trūko pinigų šventėms”.

Už tokį nusikaltimą įstatymas numato atimti teisę dirbti tam tikrą darbą, užsiimti tam tikra veikla arba laisvės atėmimo bausmę iki penkerių metų. „Abu patruliai apibūdinami teigiamai, – sakė D.Jatužis. – Per dešimtį metų yra tik skatinti už gerą darbą, drausminių nuobaudų neturi. Jie pripažino savo kaltę, gailisi padarę nusikaltimą, nusikalto pirmą kartą, turi šeimas. Tokiu atveju skirdamas bausmę teismas atsižvelgia į lengvinančias aplinkybes. Tikriausiai šiuo atveju abu pareigūnai neteks teisės dirbti policijoje kokius dvejus su puse metų”.

Pareigūnai įkliuvo, kai bandė iš dviejų Kelių eismo taisykles pažeidusių vairuotojų paimti kyšį už tai, kad nesurašė jiems protokolo.Visa tai įvyko ketvirtadienį, prieš pat Policijos profesine šventę – Angelų sargų dieną.

Rajono PK Viešosios tvarkos skyriaus patruliai A.Baranauskas ir D.Bareika ketvirtadienį dirbo viename ekipaže Velžio kelyje. Būdami netoli miesto ribos jie pastebėjo nuo Velžio pusės du važiuojančius automobilius, kurių vienas tempė kitą. Kaip vėliau paaiškėjo, nusipirkęs nevažiuojantį „Ford Sierra” vienas rajono gyventojas paprašė draugo pagalbos parsitempti mašiną, nors prieš važiuojant pirkinį jau ir buvo „aplaistę”.

Pareigūnai sustabdė tempiančią mašiną ir paprašė patikrinti dokumentus. Jiems kilo įtarimas, jog abu vairuotojai yra neblaivūs. Nepatvirtintais duomenimis, jiems buvo nustatytas lengvas girtumas. Už tai grėsė nuo tūkstančio iki pusantro tūkstančio litų bauda.

Baudą ne kiekvienam norisi mokėti. Taigi tarp vairuotojų ir pareigūnų prasidėjo derybos ir buvo susitarta, kad kiekvienas sumokės po pusę minimalios baudos. Tačiau pažeidėjai turėjo tik 400 litų, kuriuos pareigūnams ir atidavė.

Tačiau atsipirkti šia menka suma prasižengusiems vairuotojams nepavyko. Pareigūnai norėjo atgauti viską, ką buvo sutarę. Nepatvirtintais duomenimis, vairuotojams buvo skambinama ir siunčiamos žinutės. Taigi šie, nors ir pažeidę taisykles bei sutikę sumokėti mažesnę baudą tik pareigūnams į kišenę, nutarė kreiptis į miesto policijos pareigūnus.

Pareigūnams patarus, vairuotojai sutiko sumokėti baudą, ir atėjęs jos pasiimti vėlų ketvirtadienio vakarą netoli „Sodros” Vasario 16-osios gatvėje buvo sulaikytas D.Bareika. Antrasis patrulis A.Baranauskas buvo sulaikytas namuose. Abiejų namuose atliktos kratos.

Viešosios tvarkos skyriaus viršininkas Deimantas Simanavičius PB sakė, kad abu pareigūnai į patrulius buvo perkelti ne taip seniai. Anksčiau dirbęs nežinybinėje apsaugoje A.Baranauskas – tik prieš metus, o Velžio nuovadoje dirbęs D.Bareika – šiek tiek anksčiau.

Apie buvusius pavaldinius D.Simanavičius pasakė tik tiek: „Didesnių nuopelnų neturėjo, bet nuobaudų – taip pat. Tiesiog dirbo jie savo darbą, ir tiek. Dabar komisariate labai sunki būklė. Šiuo metu trūksta 4 patrulių, taigi kiekvieno iš jų netektis labai skausminga. Patrulių darbas mažiausiai apmokamas, jie visuomet matomi, o jų kvalifikacija žemiausia. Iš gatvės priimti negalime, nes jiems paruošti reikalingi 10 mėnesių kursai”.

Virginija Sipavičienė

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Justicija su žyma , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.