Gyvūnų globos tradicijos turi gilias ištakas

Šiandien, spalio 4-ąją, pažymima Pasaulinė gyvūnų globos diena. Ji buvo paskelbta 1931 m. Florencijoje per tarptautinę gyvūnų globai skirtą konferenciją.
Lietuvoje gyvūnų globos tradicijos, pasak Aplinkos ministerijos Biologinės įvairovės skyriaus vedėjo Selemono Paltanavičiaus, turi gilias ištakas – dar gilioje senovėje mūsų protėviai gerbė net ir tuos laukinius gyvūnus, kurie turėjo būti sumedžioti. Pagarba gyvybei, atjauta jos kančioms buvo įprastas lietuvio bruožas. Visuotinį judėjimą už gyvūnų teises ypač paskatino 1873 m. kunigaikščio Mykolo Oginskio pastangomis įsteigtas Gyvulių globotojų Lietuvos skyrius. Iki antrojo pasaulinio karo galiojęs Gyvūnų globos įstatymas teikė pakankamą teisinį pagrindą užkirsti kelią nusikaltimams prieš gyvūnus.

1997 metais priimtas Gyvūnų globos, laikymo ir naudojimo įstatymas užtikrino daugelio gyvūnų globą, įteisino nelaisvėn pakliuvusių ir žmogaus globos bei gydymo reikalaujančių gyvūnų priežiūros principus. Gyvūnų teises aktyviai gina Lietuvos gyvūnų globos draugija, atkurta 1990 metais. Ji rengia gyvūnų globos akcijas, glaudžiai bendradarbiauja su aplinkosaugos bei kitų institucijų specialistais. Šių metų gegužę aplinkos ministras Arūnas Kundrotas ir Lietuvos gyvūnų globos draugijos pirmininkas Benas Arūnas Noreikis pasirašė šios draugijos ir Aplinkos ministerijos bendradarbiavimo sutartį. Ji teikia platesnių galimybių sutelkti pastangas teikiant pagalbą laukiniams gyvūnams ir juos globojant.

Aplinkos ministerija siekia skatinti visuomenę rūpintis laukiniais gyvūnais, todėl remia Lietuvos gyvūnų globos draugijos iniciatyvas bei pastangas. Draugija visoje šalyje turi 14 skyrių. Su jais vis daugiau bendradarbiauja vietiniai aplinkos apsaugos inspektoriai. Gyventojai, pamatę į bėdą papuolusį paukštį ar laukinį gyvūną, taip pat norintys pasiūlyti savo pagalbą, gali kreiptis į savo miesto ar rajono aplinkos apsaugos agentūrą arba regiono aplinkos apsaugos departamento Gyvosios gamtos apsaugos inspekciją.

Aplinkos apsaugos sistemos darbuotojai nuolat gelbsti į nelaimę pakliuvusius laukinius gyvūnus, juos perduoda gydymo įstaigoms. Daugelis pasveikusių gyvūnų grįžta į laisvę, o tuos, kurie nebegali tapti visaverčiais, imasi globoti gamtą mylintys žmonės savo sodybose, ūkiuose. Daug gyvūnų kasmet išgydo, globoja ir grąžina į gamtą Lietuvos gyvūnų globos draugijos Laukinių gyvūnų reabilitacijos centras, Panevėžio ir Vilniaus jaunųjų gamtininkų centrai. Žmonės, radę sužeistą ar kitokios bėdos ištiktą laukinį gyvūną, neturėtų jo savarankiškai gydyti, nes neturi nei reikiamų žinių, nei sąlygų. Jiems reikėtų kreiptis į Lietuvos gyvūnų globos draugijos Laukinių gyvūnų reabilitacijos centrą, kuriame yra visa reikiama įranga, dirba kvalifikuoti veterinarijos gydytojai. Centro telefonas: (8~37) 363333.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Aplinkosauga su žyma , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.