Vilniuje – neformalios aukšto lygio NATO-Ukrainos konsultacijos

Spalio 23-24 d. Vilniuje vyks neformalios aukšto lygio NATO-Ukrainos konsultacijos. Renginį organizuoja NATO, Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų institutas ir Lietuvos Respublikos krašto apsaugos ministerija.

Dalyvauti konsultacijose kviečiami NATO šalių ir Ukrainos gynybos ministrai, aukšti NATO narių ir Ukrainos pareigūnai, Aljanso politinė ir karinė vadovybė, šalių nuolatiniai atstovai prie NATO. Renginiui pirmininkaus NATO generalinis sekretorius Japas de Hopas Scheferis (Jaap de Hoop Scheffer).

Įgyvendinant Intensyvaus dialogo, inicijuoto Vilniuje NATO ir Ukrainos užsienio reikalų ministrų susitikimo, vykusio 2005 m. balandžio mėnesį, tikslus, per konsultacijas bus aptariamas NATO ir Ukrainos bendradarbiavimas gynybos ir saugumo srityje, Ukrainos reformų gynybos ir saugumo srityje pažanga.

Išskirtinės NATO ir Ukrainos partnerystės tikslai yra demokratinių reformų Ukrainoje įgyvendinimas, civilinės ginkluotųjų pajėgų kontrolės stiprinimas, Ukrainos kariuomenės sąveikumo su NATO didinimas. Nuo sėkmingo šių siekių įgyvendinimo tiesiogiai priklausys Ukrainos siekio tapti NATO nare galimybės.

NATO ir Ukraina pradėjo rengti neformalias aukšto lygio konsultacijas nuo 2002 metų. Siekiant išplėsti susitikimų metu svarstomų klausimų sąrašą ir perkelti diskusijas iš politinio lygmens į platesnį akademinį lygmenį, pagrindinio vaidmens organizuojant susitikimus ėmėsi žinomos akademinės institucijos. Rengiant pirmuosius tris susitikimus dalyvavo Aspeno institutas (Vokietija), Strateginių ir tarptautinių studijų centras (JAV) ir Lenkijos tarptautinių reikalų institutas (Lenkija). Šiais metais Vilniuje organizuojamų neformalių aukšto lygio NATO ir Ukrainos aukšto lygio konsultacijų vienas iš pagrindinių organizatorių – Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų institutas.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Lietuvoje su žyma , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.