Tarptautinis bardų festivalis „Tai – aš” užsuks į Alytų

Alytuje pradedamas naujasis akustinės muzikos sezonas. Spalį į dainuojamosios poezijos festivalį alytiškius kviečia 5 šalių bardai, šį rudenį akustinės muzikos garsai apgaubs „Dzūkų svetainės” ir „Dzūkų brodvėjaus” lankytojus, o gruodį – tradicinės, jau aštuntosios „Akustinės Kalėdos”.

Dainuojantys aktoriai

iš Lietuvos ir Švedijos

Akustinės muzikos sezonas Alytuje šiemet bus pradėtas skambia, profesionalia nata. Tai į Dzūkiją pirmąkart atvykstantis tarptautinis dainuojamosios poezijos festivalis „Tai – aš”. Šis bardų forumas į Alytaus teatro galeriją užsuks spalio 20 d.

Lietuvos kino, teatro aktoriaus ir dainininko Gedimino Storpirščio lydimi į Dzūkijos sostinę atvyks atlikėjai iš Didžiosios Britanijos, Danijos, Norvegijos, Švedijos. Be paties G.Storpirščio ir svečių iš užsienio programų, akustinės muzikos mylėtojai taip pat bus pamaloninti aktoriaus Olego Ditkovskio dainomis.

Neeilinė dainuojanti TV žvaigždė atvyksta iš Švedijos – tai Paeras Soermanas. Ne kartą Skandinavijoje, kituose Europoje kraštuose, Jungtinėje Karalystėje ir JAV koncertavęs P. Soermanas yra garsaus kino metro Bergmano dukros Ingmar režisuotos operos dramos „Stebuklinga fleita” atlikėjas.

Skambės ne tik gitaros,

bet akordeonas ir buzuki

Tikimasi, kad bene didžiausia dovana festivalio „Tai – aš” klausytojams Alytuje bus Juliano Dawsono iš Didžiosios Britanijos pasirodymas. J. Dawsonas išleidęs keliolika autorinių albumų, dirba su tokiomis garsiomis įrašų kompanijomis kaip BMG, yra surengęs sėkmingų turnė Jungtinėse Valstijose, Vokietijoje ir vis dažniau grojamas Europos radijo stočių.

Spalio 20 d. Koncerto Alytuje žiūrovus temperamentingu folkmuzikos atlikimu, meistrišku akordeono akompanementu žavės Bentės Kure ir Leifo Ernsteno duetas iš Danijos. Dar viena festivalio „Tai – aš” puošmena – bardo ir buzuki virtuozo iš Norvegijos Olafo Stenstado koncertas. Kitas muzikinis renginio perliukas – taip pat iš fiordų šalies. Tai daugiau nei 30 metų Norvegijoje žinomas dainų atlikėjas, daugelio apdovanojimų laureatas Kalle Zwilgmeyeris, šiuo metu tarp Šiaurės Europos muzikantų pagarbiai vadinamas „voru voratinklyje”… K. Zwilgmeyeriui festivalyje talkins jo kolega Oistenas Rianas.

Dienraštis „Alytaus naujienos”, radijo stotis FM99 ir Alytaus regioninė TV pristato tarptautinio akustinės muzikos festivalio „Tai-aš” dalyvius:

Olegas Ditkovskis – Lietuva

Gimė 1955 m. Vilniuje. 1973 – 1983 m. studijavo Lietuvos valstybinėje konservatorijoje aktorinį meną. Pirmąją dainą „Kaip gaila” parašė mokykloje pagal mokytojos V. Tapinienės žodžius. 1973 – 1983 m. studijavo Lietuvos valstybinėje konservatorijoje ir dirbo Šiaulių teatre. Tuo laikotarpiu sukurtos dainos skambėjo jų kurso diplominiame, vėliau Šiaulių teatro spektaklyje „Vaikų dienos”. Dainas „Aš mylėjau tave”, „Riešutų žydėjimas” atliko I. Ašakaitė ir Šiaulių ansamblis „Vairas”. 1984 – 1989 m. studijavo kinematografijos institute Maskvoje kino režisūrą.

Didžioji dalis dainų įėjo į 1996 – 1998 m. „Aktorių trio” išleistas garsajuostes bei kompaktines plokšteles. Kartu su kurso draugais išleido garsajuostę „Dainų 47”.

O. Ditkovskis nelabai sutinka su dainuojamosios poezijos apibūdinimu, nes tai, ką atlieka jis ir kiti kolegos, greičiau ne poezija, o tiesiog – daina. Ji klausytoją veikia arba ne. Jo nuomone, šis apibūdinimas sugalvotas tam, norint įteisinti vieno žmogaus, vieno instrumento, kaip žodžio pastiprinimą scenoje. O. Ditkovskiui labiau rūpi melodija, o tik paskui – tekstas. Dažniausi jo atliekamų dainų tekstų autoriai yra žinomi lietuvių poetai H. Radauskas, A. Jonynas, A.A. Jonynas, S.Geda, R. Danys, S. Bareikis.

Paer Soerman – Švedija

Paer Soerman yra profesionalus aktorius, įvairiuose Švedijos teatruose dirbantis beveik 20 metų. Tačiau be vaidybos jį visada domino muzika. Paer pradėjo dainuoti ir groti airių ir amerikiečių folk muziką grupėje „The Homesick Band” („Pasiilgę namų”). Kartais ir dabar jis groja šią muziką, nors pagrindinį jo repertuarą sudaro švedų folkloro dainos ir baladės.

P. Soerman kelis kartus gastroliavo Švedijoje, Norvegijoje, Suomijoje, Danijoje, Airijoje ir JAV. Be to prieš porą metų jis apsilankė Estijoje, Latvijoje ir Lietuvoje.

Paer nedrąsu vadinti eiline TV „žvaigžde” – jis vaidino, pavyzdžiui, operos dramoje „Stebuklinga fleita”, kurią garsaus kino režisieriaus Bergmano dukra Ingmar specialiai sukūrė televizijai. Operos dramoje Paer buvo vienas iš šokėjų. Jis taip pat gavo pagrindinį vaidmenį „Solkatter” televizijos seriale, skirtame Suomijos televizijai.

Per visus jo karjeros metus Paer Soerman buvo ne vieną kartą apdovanotas už savo pasiekimus muzikoje ir už ypatingą, savitą, žymiausio Švedijos poeto Dan’o Andersson’o, eilių atlikimą.

Gediminas Storpirštis – Lietuva

Žinomas teatro ir kino aktorius, tarptautinio dainuojamosios poezijos festivalio”Tai – aš” meno vadovas. Pelnytai tituluojamas lietuviškosios dainuojamosios poezijos renesanso įkvėpėju. Sudarė „Bardų knygą” (2002). Organizuoja ir pats dalyvauja dainuojamosios poezijos koncertuose.

Studijavo Lietuvos valstybinėje konservatorijoje (dabar – Muzikos akademija). Baigus studijas pradėjo dirbti ir dirba iki šiol Jaunimo teatre aktoriumi. Pirmas dainas sukūrė mokydamasis mokykloje. Daugiau pradėjo kurti studijuodamas. Tuomet bendradarbiavo su kurso draugu A. Lebeliūnu, vėliau su A. Giniočiu, G. Mickeliūnu, J. Krivicku, kurie aranžavo G. Storpirščio albumus.

Išleido garsajuostes: „Tarakonai iš vaikystės” (1994), „Virtuvės dainos” (1995), „Sata Bara Bu” (1997), „Metų diena” (1998), kompaktinės plokšteles: „Bijau varlės” (1999), „2 širdžių ištikima draugystė” (2002), „Styginis”.

Julian Dawson – Anglija

Julian Dawson – atlikėjas iš Didžiosios Britanijos.Pats kuria dainos, groja gitara ir lūpine armonikėle, koncertuoja ir kaip solistas, ir kaip grupės „Plainsong” narys. J. Dawson muzikinė karjera tęsiasi ilgiau nei tris dešimtmečius, jis yra išleidęs keliolika autorinių kompaktinių plokštelių, kai kurias – tokiose garsiose įrašų studijose kaip BMG. Trys albumai įrašyti su grupe „Plainsong”. Atlikėjo muzika – su pop, folk, bliuzo ir kantri stilių motyvų, yra perdainavęs ir garsių kitų atlikėjų dainų.

J. Dawson labiausiai žinomas Jungtinėse Valstijose, Vokietijoje ir gimtinėje Anglijoje, tačiau po sėkmingų turnė Valstijose ir Europoje, pasirodymų festivaliuose, ištikimų jo gerbėjų daugėja ir kitose Europos šalyse. Pakanka paminėti, kad J. Dawson įrašų recenzijas spausdina populiarūs muzikos žurnalai kaip „Rolling Stone”, „Q Magazine”, ir nekyla abejonių, kad Julian Dawson – vienas iš garbingiausių svečių festivalio „Tai – aš” istorijoje, kurį neabejotinai įvertins gausi ir išprususi festivalio auditorija.

Olaf Stenstad – Norvegija

Olafas Stenstadas kilęs iš Telemarko – vietovės, esančios viename Norvegijos slėnyje tarp kalnų. Šiame regione beveik visi groja smuikais. Tačiau Olafas, būdamas dar mažas berniukas, per radiją išgirdo skambant buzuki… (pagal „Muzikos enciklopediją” buzukis, graikų muzikos instrumentas – gnaibomasis chordofonas. Liutnia. Buzukis – vienas svarbiausių muzikos instrumentų Graikijoje. Manoma, kad buzukis arabų kilmės.) Nuo tada jis panoro groti šiuo instrumentu. Olafas Stenstadas dabar yra vienas geriausių grojikų buzuki visame pasaulyje, be to, ne ką prasčiau skambina gitara ir bandža.

Ir per festivalį išgirsite Olafą grojant skirtingais instrumentais. Savo dainomis jis nuves jus į Norvegiją, Švediją, Ameriką, Graikiją – ir dainuos visomis skirtingomis kalbomis.

Kaip pats prisipažino Olafas, dainavimas jo gyvenime sudaro apie 20 procentų. Didžiuma kasdienybes jis užsiima savo verslu. Tiesa, jis minėjo, kad dar 20 procentų skiria kelionėms.

Bente Kure ir Leif Ernstsen – Danija

Bentė Kure (Bente Kure) ir Leifas Ernstenas (Leif Ernsten) – danų duetas, ne vienerius metus puoselėjantis Danijos folkmuzikos tradicijas. Bentė – gražaus ir stipraus balso savininkė, Leifas groja subtiliai ir tik jam būdingu stiliumi.
Pirmą kartą kaip duetas koncertavę 1985 metais ir dalyvavę daugybėje festivalių, radijo ir televizijos šou, išleidę daugybę įrašų, Danijoje jie gerai žinomi tarp kitų folkmuzikos atlikėjų.
Be Danijos, Bentė ir Leifas koncertus rengė daugybėje Europos šalių, pastaruosius porą metų rengė sėkmingą turą po Škotiją. Dainuoja jie ir senovines folklorines, ir šiuolaikines – tiek danų, tik anglų kalbomis.

Kalle Zwilgmeyer ir Oistian Rian – Norvegija

Daugiau nei 36 metus Kalle Zwilgmeyer yra žinomas dainų autorius ir atlikėjas. Jis gavo ne vieną apdovanojimą už savo kūrybą, ir šiuo metu tarp Šiaurės Europos muzikantų jis pagarbiai vadinamas „voru voratinklyje”.

Kalle Zwilgmeyer apkeliavo 12 šalių, pristatydamas savo muziką, ir yra 8 skirtingų Šiaurės Europos folk muzikos grupių narys. Jis įrašė keletą LP ir CD, o šią vasarą išleido savo naują CD „ENNA” (išvertus reiškia „tyla, ramybė” ).

Be dainų rašymo ir pasirodymų Kalle sukūrė per šimtą programų apie folk muziką Norvegijos radijuje ir televizijoje. Pusantrų metų Kalle gyveno Lietuvoje. Jis labai šiltai prisimena mūsų šalį ir dažnai sako – „Aš visada noriu sugrįžti atgal!”.

Kartu su Kalle atvažiuoja jo draugas Oisten Rian. Šį kartą jis akomponuos Kalliui. Jaunystėje Oisten grojo gitara skirtingose Norvegijos pop ir roko grupėse. Tačiau po kiek laiko jis labiau susidomėjo folk muzika. Ir dabar pats kuria labai gražias melodijas.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Renginiai su žyma , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , .

1 atsiliepimas į "Tarptautinis bardų festivalis „Tai – aš” užsuks į Alytų"

  1. Do

    šiaip viskas labai sakyčiau gražiai aprašyta 🙄 😕

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.