Generalinė prokuratūra bandys dar kartą susitarti su Rusija dėl V. Uspaskicho diplomo tyrimo, tvirtina V. Barkauskas

Generalinė prokuratūra antrą kartą kreipsis į Rusiją prašydama, kad Lietuvos pareigūnams būtų leista vykdyti su Viktoro Uspaskicho diplomo tyrimu susijusius veiksmus, tvirtina laikinasis generalinis prokuroras Vytautas Barkauskas.

„Ruošiamas teisinės pagalbos pavedimas, kuriuo prašome, kad mūsų teisinės pagalbos prašymą vykdytų ne milicijos, o Rusijos Federacijos prokuratūros pareigūnai ir kad būtų duotas sutikimas tiems patiems prokurorams dalyvauti atliekant proceso veiksmus Maskvoje”, – po susitikimo su Prezidentu sakė V. Barkauskas. – Rytoj (antradienį – ELTA) išsiųsim faksu, prašymas turės būti išsiųstas ir paštu, ir kai bus suderintas vykimo laikas, jie (prokurorai – ELTA) išvyks”.

V. Barkauskas negalėjo pasakyti, kada konkrečiai pareigūnai galėtų išvykti į Maskvą.

Prezidentas Valdas Adamkus pirmadienį susitiko su laikinai generalinio prokuroro pareigas einančiu Vytautu Barkausku aptarti šalies prokurorų nesėkmingo apsilankymo Rusijoje aplinkybes ir Generalinės prokuratūros veiklos klausimus.

ELTA primena, jog rugsėjo pradžioje buvo gautas Rusijos generalinio prokuroro Vladimiro Ustinovo sutikimas Vilniaus apygardos prokuratūros prokurorams Maskvoje atlikti tardymo veiksmus dėl Viktoro Uspaskicho diplomo įgijimo G. Plechanovo ekonomikos akademijoje. Toks sutikimas duotas vadovaujantis Lietuvos ir Rusijos tarpusavio bendradarbiavimo sutartimi.

Tačiau savaitę Maskvoje praleidę prokurorai į šią mokslo įstaigą net nebuvo įleisti. Generalinio prokuroro pavaduotojas Gintaras Jasaitis sekmadienį „Panoramai” patvirtino, kad Rusijos pareigūnai ne padėjo, bet trukdė Lietuvos prokurorams. Penktadienį esą dar buvo kalbama su Rusijos generalinės prokuratūros vadovais ir derinami galimi tolesni veiksmai, tačiau galiausiai priimtas sprendimas pareigūnams grįžti atgal.

Pasak Prezidento atstovės spaudai Ritos Grumadaitės, šalies vadovas mano, kad tokiu žingsniu Rusijos pareigūnai neparodė geros valios bendradarbiauti su Lietuvos teisininkais, tačiau galutinės išvados bus padarytos po to, kai Generalinės prokuratūros atstovai antrą kartą apsilankys Maskvoje.

Anot laikinojo generalinio prokuroro, pareigūnai Rusijoje lankėsi bendrovėje, kuri spausdina diplomus, švietimo federalinėje tarnyboje, kuri registruoja diplomus, G. Plechanovo ekonomikos akademijoje, tačiau „iš esmės nesužinojo nieko”.

Anot jo, pagal prokurorų ataskaitą matyti, kad tardytojas, su kuriuo turėjo bendradarbiauti Lietuvos atstovai, V. Barkausko žodžiais, išvis negalėjo „su jais atlikinėti veiksmų, o kitur išsijungdavo kompiuteriai, vadovai buvo išvykę ir dėl to nieko neįvyko”.

Prokurorai, anot pareigūno, „laukė iki galo”, jis pats buvęs patikintas, kad bus išspręstos visos problemos iš Rusijos pusės, bet taip neatsitiko.

Tačiau prokuratūra, V. Barkausko tvirtinimu, nėra politinė organizacija, todėl jokių politinių pareiškimų nedarys.

Jis taip pat atmetė siūlymą neišduoti Rusijai turto pasisavinimu ir pinigų plovimu Rusijoje kaltinamo bankininko Igorio Babenkos, mat, jo žodžiais, „jei taip pradėsime, kad jūs mums nedavėte, mes jums neduosime, tai prives iki visiško teisinio nihilizmo”.

Todėl, pasak jo, geriausias pavyzdys Rusijai – tikslus ir nepriekaištingas dvišalių susitarimų iš Lietuvos pusės vykdymas.
2005-10-03 15:47

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Politika su žyma , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.