Komisija sėda rašyti Rusijos naikintuvo avarijos tyrimo išvadų

Rusijos naikintuvo Su-27 avarijos priežastis tirianti tarpžinybinė komisija pradeda rašyti beveik tris savaites trunkančio tyrimo išvadas. Tikimasi, kad krašto apsaugos ministrą Gediminą Kirkilą jos pasieks iki savaitės pabaigos.

Specialistai jau baigė analizuoti dešifruotus „juodosios dėžės” įrašus, baigiama ir radarų parodymų, naikintuvo piloto majoro Valerijaus Trojanovo atsakymų bei kitos sukauptos informacijos analizė.

Tyrimui einant į pabaigą, Rusijos įgaliotas atstovas generolas majoras Sergejus Bainetovas ketina pirmadienį perduoti tarpžinybinei komisijai dar du dokumentus.

Anksčiau tarpžinybinė komisija buvo sulaukusi tik dalies prašytos informacijos apie Kaliningrado radarų parodymus ir orlaivyje buvusias pavojingas medžiagas, nes esą kiti duomenys sudaro valstybės paslaptį.

Komisijos vadovas brigados generolas Vitalijus Vaikšnoras Eltai teigė, jog išvados bus rašomos ir be šių dokumentų: „Juridiškai turime pasiaiškinimus, parašytus ranka. Kadangi S. Bainetovas gavo visus įgaliojimus, jie teisiškai galioja. Tačiau jis pažadėjo papildomai pateikti dar vieną dokumentą, kad nebeliktų jokių abejonių. Tuomet išvados būtų techniškai tikslesnės”.

„Per konsultacijas mes pasiekėme kompromisą su Lietuvos puse. Pirmadienį laukiu dar dviejų dokumentų, be tų, kurie jau buvo gauti anksčiau. Jie bus perduoti Lietuvos komisijai”, – sekmadienį Rusijos radijo stoties „Majak” korespondentui teigė S. Bainetovas.

Vienas dokumentas, saugomas gamykloje Komsomolske prie Amūro, esą yra susijęs su naikintuvu ir jo gamyklinio numerio, rasto avarijos vietoje, identifikavimu. Kitas dokumentas – nuotraukų, kurias užfiksavo Kaliningrade esantys radarai, informacija.

„Mes negalime perduoti nuotraukų, nes jose esama tarnybinio pobūdžio informacijos, todėl tai bus tekstinė informacija – azimutas, nuotolis ir orlaivio aukštis”, – pažymėjo generolas majoras.

ELTA primena, jog naikintuvas Su-27, ginkluotas keturiomis „oras-oras” tipo kovinėmis raketomis ir patranka, rugsėjo 15 dieną sudužo Šakių rajone. Pilotui majorui V. Trojanovui pavyko saugiai katapultuotis.

Po incidento buvo pradėtas ikiteisminis tyrimas dėl neteisėto sienos kirtimo, o lakūnui pareikšti įtarimai dėl tarptautinių skrydžių taisyklių pažeidimo ir skirtas namų areštas.

Ar V. Trojanovas po šio tyrimo bus paleistas, o Rusija galės atgauti naikintuvo nuolaužas, spręs ikiteisminį tyrimą atliekanti Generalinė prokuratūra.

2005-10-03 07:26

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Politika su žyma , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.