Visuomeninės organizacijos kritikuoja Pilietinio ir tautinio ugdymo programą

Ilgalaikė pilietinio ir tautinio ugdymo programa atitraukia visuomenės dėmesį nuo tikrųjų problemų ir yra dar vienas pinigų pasidalijimas tarp atskirų institucijų, konstatuota Ateitininkų federacijos ir piliečių judėjimo „Kitas pasirinkimas” diskusijoje.

„Tokios programos nuo visuomenės slepia tikrąsias problemų priežastis. Lietuvos žmonės nepilietiški ir netautiški visai ne todėl, kad mokyklose nesimokė pilietiškumo ir tautiškumo teorijos, ne todėl, kad tie dalykai yra nepakankamai reklamuojami valstybės valdininkų, bet todėl, kad Lietuvoje sukurta politinė sistema daugumą piliečių visiškai nušalina nuo visuomenės reikalų”, – teigta diskusijoje.

Tyrimai rodo, jog dauguma Lietuvos žmonių nepasitiki valdžia, tačiau nemato galimybių ką nors pakeisti. Todėl, kalbėjusiųjų nuomone, pats geriausias būdas ugdyti pilietiškumą – ne kurti valdininkiškas programas, bet keisti korupcinius ir nedemokratiškus valstybės įstatymus.

Pasak diskusijos dalyvių, mokyklų bendruomenės silpnos ne todėl, kad jose nėra apmokamo pilietiškumo ugdytojo, bet todėl, kad mokyklų tėvų ir mokinių taryboms įstatymai nesuteikia pakankamai teisių dalyvauti valdyme.

„Piliečiai bėga į Vakarus ne dėl blogo auklėjimo, bet todėl, kad Lietuvoje nuolat žeminamas jų orumas”, – konstatuota ateitininkų ir piliečių judėjimo „Kitas pasirinkimas” susitikime.

Kalbėjusiųjų nuomone, ilgalaikėje pilietinio ir tautinio ugdymo programoje neįvertinta reali situacija. Lyg tarp kitko paminima, kad demokratijos veikimu Lietuvoje patenkinti tik 33 procentai gyventojų, ryškėja pilietinio abejingumo, pasyvumo, nusivylimo demokratija ir viešąja erdve tendencijos.

Programoje pasigesta ir situacijos priežasčių analizės. Dokumente neminimos didžiausios valstybės ydos – korupcija, piktnaudžiavimas valdžia, teisinės sistemos neveiksmingumas, saugumo nebuvimas.

Teigiama, jog už programos vykdymą atsakinga Švietimo ir mokslo ministerija, Valstybinis pilietinio pasipriešinimo rengimo centras prie Krašto apsaugos ministerijos, Kultūros ministerija, Socialinės apsaugos ir darbo ministerija, savivaldybės. Tačiau, kalbėjusiųjų nuomone, minėtos institucijos ir be atskirų programų turi atlikti didelę dalį projekte numatytų darbų, nes tai – tiesioginė jų pareiga.

Vyriausybei pateiktame programos projekte ateinančiais metais pilietiniam ir tautiniam ugdymui numatoma skirti 4,2 mln. litų, 2007-aisiais beveik 11 mln. litų ir panašias sumas kiekvienais metais.

„Pilietiškumas – tai lojalumas savo visuomenei, kuris pasireiškia savanoriškomis pastangomis patiems tvarkyti bendrus reikalus. Veikla už pinigus yra savanoriškos veiklos priešingybė, o pilietiškumo už pinigus būti negali”, – pabrėžė kalbėjusieji.
2005-09-30 17:17

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Švietimas su žyma , , .

6 atsiliepimai į "Visuomeninės organizacijos kritikuoja Pilietinio ir tautinio ugdymo programą"

  1. Pritariu

    Sutinku, kad tai dar vienas pinigu plovimo saltinis. Bet dziugu, kad visuomenines organizacijos jau nebetyli. Reikia ne tik konstatuoti, bet ir neleisti toliau per tokias programas plauti pinigus.

  2. Hmmmm...

    O ka siulo tos org.?

  3. inga(ateitininke)

    lengva isketi klausima: O ka siulot? tai tarsi parodo abejinguma tokioms diskusijoms. iskart kalnu nenuversi, taciau tai pirmas zingsnis. Visi sako, kad reikia VEIKTI, bet kiek mes tai pajegus padaryti. Na netyleti jau gali visi,bet ar nori…

  4. Bleiras

    Na taip, pakritikuoti mes visi greiti. Ka pasiulet konkretaus siai programai?

  5. JUSTAS(ateitininkas)

    visu pirma stabdyti jos priemima, o po to jau gali ir pataisas siulyti (be abejo, jos paruostos), taciau keisti reikia viska is esmes

  6. Dovilas

    Labai puiki iniciatyva-pajudinti toki svarbu gyvenimo klausima -ar esu pilietis, ar esu tikras pilietis, ar zinau ka reikia daryti, kai esi tikras savo valstybes pilietis.
    Dovilas

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.