Nuo spalio 1 dienos didėja valstybės remiamos pajamos

Nuo spalio 1 dienos valstybės remiamos pajamos didėja 20 litų, t.y. nuo 135 iki 155 litų vienam asmeniui per mėnesį.
Valstybės remiamų pajamų dydis naudojamas apskaičiuojant kompensacijas už būsto šildymą ir socialines pašalpas dėl objektyvių priežasčių nepasiturintiems gyventojams pagal Piniginės socialinės paramos mažas pajamas gaunančioms šeimoms (vieniems gyvenantiems asmenims) įstatymą. Taip pat valstybės remiamų pajamų dydis naudojamas nustatant moksleivių teisę gauti nemokamą maitinimą bendrojo lavinimo mokyklose.

„Valstybės remiamų pajamų padidinimas labai svarbus mažas pajamas gaunantiems žmonėms – daugiausia pensininkams, neįgaliesiems, daugiavaikėms šeimoms, bedarbiams, nes padidės kompensacijų už išlaidas būsto šildymui dydžiai. Taip pat padidėjus remiamoms pajamos daugiau žmonių naujai įgis teisę gauti tokias kompensacijas”, – sako socialinės apsaugos ir darbo ministrė Vilija Blinkevičiūtė.

Padidėjus remiamoms pajamos, šeimoms, gaunančioms būsto šildymo išlaidų kompensaciją, už šildymą reiks mokėti šiek tiek mažesnę dalį nei anksčiau, padidės joms skiriamos kompensacijos. Šiuo metu kompensacijas už būsto šildymą gauna beveik 7 proc. šalies gyventojų. Šių gavėjų skaičius turėtų išaugti iki 7,3 proc.

Padidėjus remiamoms pajamoms padidės ne tik kompensacijos už būsto šildymą, bet ir gyventojams mokama socialinė pašalpa. Socialinės pašalpos dydis vienam asmeniui per mėnesį padidės nuo 121,5 litų iki 139,5 litų. Šiuo metu socialinę pašalpą gauna beveik 65 tūkstančiai, t.y. beveik 2 proc. visų nuolatinių Lietuvos gyventojų.

Mokyklose teisę gauti nemokamą maitinimą įgis daugiau mokinių. „Nemokamai maitinsime daugiau moksleivių, nes padidėjus remiamoms pajamoms bus nemokamai maitinami mokiniai iš šeimų su didesnėmis pajamomis nei iki šiol”, – aiškina Vilija Blinkevičiūtė. Šiuo metu nemokamą maitinimą mokyklose gauna 120 tūkstančių vaikų, t.y. 22 proc. visų moksleivių.

Valstybės remiamų pajamų padidinimas kainuos 9 mln. litų (socialinei pašalpai ir kompensacijai už būsto šildymo išlaidas iš valstybės biudžeto – 8 mln. litų ir bedarbio išmokai iš Valstybinio socialinio draudimo fondo biudžeto – apie 1 mln. litų).

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Lietuvoje su žyma , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.