Ministro vardas skambės iš varpinės

Žemaičių Naumiesčio katalikų bažnyčios parapija praėjusį sekmadienį minėjo Šv.Mykolo atlaidus, o kunigas kanauninkas Jonas Bučinskas pašventino ką tik Lenkijoje iš specialaus tauriųjų metalų lydinio išlietą 600 kg svorio varpą.

Senasis varpas tebekabo suskilęs. Pakeisti jo iki atlaidų nespėta.

Tad naujasis varpas šventoriuje stovėjo ant specialaus stovo, o parapijiečiai po pašventinimo galėjo juo paskambinti.

25 tūkstančius litų kainavusio varpo šone visi žmonės galėjo perskaityti išlietą šv.Mykolo vardą, o šalia jo – finansų ministro Zigmanto Balčyčio vardą ir pavardę.

Žemaičių Naumiesčio parapija, kur gimė šis politikas, įeina į rinkimų apygardą, kurioje Z.Balčytis yra laimėjęs rinkimus į Seimą.

Ant varpo kaip fundatorius yra įamžintas ne tik Z.Balčytis, bet ir šiame krašte gimęs Klaipėdos verslininkas Rimantas Cibauskas.

Parapijiečiai buvo pasipiktinę

„Tai pusinė tiesa, kuri yra melas”, – piktinosi po iškilmių kai kurie parapijiečiai.

Mat finansų ministras tik kreipėsi į Vyriausybės rezervo fondą. Iš šio fondo varpui lieti buvo skirta 18 tūkst. litų.

„Tad tikrieji varpo fundatoriai yra visi Lietuvos žmonės, kurių mokesčius tvarko ir dalija Vyriausybė, bet ne asmeniškai Z.Balčytis”, – kalbėjo Žemaičių Naumiesčio gyventojai.

Išlieti pavardę užsakė kunigas

Paklaustas, kaip ministro pavardė atsirado ant varpo, Žemaičių Naumiesčio klebonas Kazimieras Leščiauskas prisipažino pats liejykloje užsakęs varpą su Z.Balčyčio pavarde – esą be šio politiko tarpininkavimo Vyriausybė finansinės paramos nebūtų skyrusi.

Kunigas sutiko, kad Šilutės-Šilalės rinkimų apygardoje išrinktam Seimo nariui yra privaloma rūpintis savo rinkėjų, tarp jų ir tikinčiųjų, reikalais.

Tačiau dvasininkas išskirtinai dosniomis pastangomis pavadino tai, ką Z.Balčytis padarė ieškodamas lėšų Žemaičių Naumiesčio, Vainuto ir Degučių bažnyčioms.

Klebonas K.Leščiauskas tikino, jog nereikėtų piktintis tuo, kad politiko vardas liks amžiams bažnyčios varpinėje. Z.Balčytis parėmė bažnyčią konkrečia auka, tegul ir ne savais pinigais, todėl ir vertas vadinti fundatoriumi.

Kunigas pyko, kad „Lietuvos rytas” kilniuose Z.Balčyčio darbuose ieško priekabių.

Rinkėjai neturi pamiršti

Žemaičių Naumiesčio seniūnas Jonas Budreckas per rekonstruotos gatvės atidarymą Z.Balčyčiui negailėjo dar didesnių liaupsių.

Anot jo, gyvenvietė dabar turi tikrą stebuklą – puikiai sutvarkytą centrinę gatvę, į kurią investuota 8 mln. litų. Juos tarsi iš dangaus nuleido būtent čia išrinktas Seimo narys socialdemokratas.

Kad rinkėjai neužmirštų savo geradario, apie jo finansinį indėlį į krašto gerovę neseniai paskelbė Šilutės socialdemokratų lyderė Stasė Skutulienė.

Konkurentas negali lygiuotis

Pasak šios politikės, Z.Balčytis pasirūpino, kad valdiškomis lėšomis būtų sutvarkytas Vainuto bažnyčios stogas.

Iš Valstybės investicijų programos politiko rūpesčiu 100 tūkstančių litų skirta Šilutės ligoninei renovuoti.

Z.Balčytis yra tarpininkavęs, kad Vainuto ambulatorijos modernizavimo projektui būtų skirta 434 tūkst. litų.

85 tūkst. litų iš Vyriausybės rezervo per kelis kartus buvo paskirta nuo gaisro nukentėjusiems asmenims, kuriuos pristatė finansų ministras.

Iš opozicijoje esančio liberalcentristo Audriaus Endzino, išrinkto į Seimą kitame Šilutės rajono krašte, rinkėjai dabar šaiposi už akių: „Jis – finansiškai neįgalus, nes prie iždo neprieina ir galimybių antrai kadencijai prasimušti į valdžią beveik neturi”.

Klebonas norėjo nustebinti?

„Mano kraštiečiai kaip visada man pridarė rūpesčių”, – taip į žinią apie ant varpo iškaltą jo pavardę reagavo finansų ministras.

Z.Balčytis vakar „Lietuvos rytui” tvirtino, kad ši iniciatyva su juo nebuvo suderinta.

„Matyt, klebonas mane norėjo nustebinti”, – svarstė įtakingas Socialdemokratų partijos veikėjas.

Nors ministras mano esąs nenusipelnęs tokios garbės, vis dėlto kraštiečių sprendimas įamžinti ir jį, kaip fundatorių, Z.Balčyčiui nėra nemalonus.

„Žinoma, asmeniškai irgi esu prisidėjęs”, – sakė ministras, kurio fondas šiam projektui paskyrė apie tūkstantį litų.

Paremti projektą Z.Balčytis taip pat agitavo vietos verslininkus. Į Vyriausybę dėl Rezervo fondo lėšų skyrimo ministras tvirtino kreipęsis kaip Seimo narys.

Aldona Aleksėjūnienė, Tadas Ignatavičius

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Lietuvoje su žyma , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.