„Nord/LB Lietuvos” analitikas: infliacijos prognozės sumažinimas – nepamatuotas

Finansų ministerija sumažino šių metų vidutinės infliacijos prognozę nuo pavasarį prognozuotų 2,7 proc. iki 2,5 procento.

Banko „Nord/LB Lietuva” analitikas Rimantas Rudzkis teigė, kad toks sprendimas – nepamatuotas.

„Šių metų ruduo daugeliu požiūriu kitoks nei pernai, ir kainos turėtų daugiau augti”, – Eltai sakė R. Rudzkis. Jis priminė, kad apie būsimą paslaugų kainų padidinimą jau yra paskelbusios transporto paslaugų įmonės, gali būti, kad dėl energetinių resursų brangimo brangs ir kitos prekės ir paslaugos.

Anot R. Rudzlio, praėjusių metų pabaigoje Lietuvai buvo gerokai palankesni valiutų kursų svyravimai – dolerio kursas krito euro, su kuriuo susietas litas, atžvilgiu. Be to, jis teigė, kad infliaciją šiais metais didins ir palyginti sparčiai augantys atlyginimai. Tačiau Finansų ministerijos atstovai teigia, kad anksčiau prognozuota vidutinė metinė infliacija pakeista todėl, kad nebeatitiko realaus fakto.

„Infliacijos prognozė buvo sumažinta atsižvelgiant į pirmojo pusmečio faktą, kuris buvo gerokai mažesnis, nei mes prognozavome”, – Eltai sakė Finansų ministerijos makroekonomikos skyriaus vedėjas Ričardas Kasperavičius.

Pasak jo, ankstesnė 8 mėnesių vidutinės metinės infliacijos prognozė buvo 0,7 procentiniais punktais mažesnė, nei buvo reali vidutinė metinė infliacija rugpjūčio mėnesį.

Daugelis finansų institucijų kol kas neskelbia vidutinės metinės infliacijos prognozių, jos prognozuoja metinę infliaciją (gruodžio mėnesį, lyginant su praėjusių metų gruodžio mėnesiu). Jų prognozė 2005-iesiems – 2,6 procento.

Tačiau Finansų ministerija kol kas nekeičia anksčiau skelbtos 2,2 proc. metinės infliacijos prognozės. Ministerija nepakeitė ir 2005-2008 metų ekonomikos augimo prognozių.

Finansų ministerija prognozuoja, kad Lietuvos bendrojo vidaus produkto (BVP) augimas šiemet turėtų sudaryti 7 proc., 2006 metais – 6 proc., 2007 metais – 5,3 proc., o 2008 metais – 6,8 procento.

R. Rudzkis teigė, kad ši prognozė – pernelyg optimistinė.

„Pirmąjį metų pusmetį BVP augo 6,4 proc., be to, ir šis pirmasis pusmetis buvo iš dalies lyginamas su praėjusių metų laikotarpiu, kai Lietuva dar nebuvo įstojusi į ES”, – sakė analitikas. Po įstojimo į ES Lietuvos ekonomika augo sparčiau, todėl lyginant ją su laikotarpiu, kol Lietuva nebuvo sąjungoje, BVP augimo rodikliai – didesni.

Anot R. Rudzkio, šių metų 8 mėnesių pramonės duomenys taip pat rodo lėtėjančius augimo tempus.

„Vienintelis teigiamas postūmis – pradėta geriau surinkti pridėtinės vertės mokestį (PVM), pagerėjo mokesčių administravimas, todėl didesnė dalis verslo iš šešėlinės ekonomikos pereina į legalią”,- kalbėjo R. Rudzkis. Pasak jo, dėl šios priežasties dalis skaičiuojamų rodiklių šiuo metu yra geresni, nei yra tikrovėje, todėl spartesnio kaip maždaug 6 proc. BVP augimo tikėtis nereikėtų.

BVP augimą šiems metams įvairios institucijos prognozavo nuo 6 iki 6,8 proc., kitiems metams – nuo 5,7 iki 6,5 procento.

Statistikos departamento duomenimis, šalies BVP pernai išaugo 6,9 procento.

2005-09-29 12:08

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.