Kūną subjaurojo pieštas roplys

Be motinos sutikimo penkiolikmetei tatuiruotę padaręs meistras užsitraukė nemalonę.

Ne pirmus metus tatuiravimu besiverčiantis klaipėdietis Jurijus sakė žinojęs, kad nepilnamečiams pasipuošti tatuiruote galima tik pateikus raštišką tėvų sutikimą arba dalyvaujant patiems tėvams. Tačiau gyvatę klaipėdietei Laurai ant nugaros jis vis dėlto ištatuiravo net du kartus – pavasarį ir prieš kelias dienas merginai paprašius piešinį papildyti. Tatuiruotėmis pasipuošė ir dar trys jos draugės. Vienai jų – vos trylika.

Lauros motina Rasa Zigmantienė ignoruoja meistro siūlymą grąžinti merginos sumokėtus 70 litų, kuriuos šeima taupė žieminiam paltui. Moteris tikisi, kad meistras apmokės kelis tūkstančius litų kainuojantį roplio pašalinimą lazeriu, ir mano, jog nukentėjusiųjų gali būti daugiau.

„Apaugo” spygliais

Dar pavasarį atsitiktinai ant dukters nugaros pamačiusi ištatuiruotą gyvatę, dukrą viena auginanti pedagogė R.Zigmantienė mergaitei davė pylos, tačiau teisybės neieškojo.

Prieš kelias dienas toje pačioje vietoje moteris pastebėjo tvarstį ir, jį nuėmusi, išvydo jau spygliais „apaugusį” roplį.

„Cigarečių ir alkoholio nepilnamečiams parduoti draudžiama, o žaloti jų kūną, vadinasi, galima”, – pykčio neslėpė visą vakarą verkusi R.Zigmantienė.

Dėl tatuiruotės nė kiek nesigailinti Laura dienraščiui sakė, kad ją daręs meistras Jurijus nei pirmą, nei antrą jos apsilankymo studijoje kartą jos amžiaus nesiteiravo.

„Tik sakė, kad jeigu atvesiu draugę, padarys nuolaidą”, – prisimena mergina.

Bendraamžę pas Jurijų atvedusi Laura už „gyvatę” tesumokėjo 35 litus. Tiek pat meistras iš jos paprašė ir prieš kelias dienas.

Paltui taupytus litus išleidusios merginos mama sakė, kad drabužį dukrai vis dėlto nupirks. „Dėl paltuko nebepykstu – sutaupysime. Nesuvokiu vieno: kodėl man nebuvo leista dalyvauti priimant sprendimą? Ligoninėje net injekcijos vaikui nedaro be tėvų sutikimo, o čia subjaurojo visam gyvenimui man net nežinant”, – guodėsi R.Zigmantienė.

Atrodė vyresnė

Tatuiruotojas Jurijus „Klaipėdai” teigė prašęs merginos dokumentų ir sutikęs daryti tatuiruotę tik po to, kai įsitikino, kad jai išties yra aštuoniolika. Tačiau po akistatos su Laura, kuri teigė jokio dokumento jam nerodžiusi, meistras apsigalvojo ir kaltę pripažino.

„Tvarką žinau, ne pirmus metus dirbu, bet ši mergina neatrodė nepilnametė. Būčiau žinojęs, nebūčiau daręs”, – apie vos 50 kilogramų sveriančią moksleivę kalbėjo jis.

Jurijus negalėjo pasakyti, kodėl neišsiuntė merginos namo pristatyti motinos leidimą arba atsivesti pačią R.Zigmantienę.

„Mano dvidešimt penkerių žmonai cigarečių neparduoda – prašo dokumentų, o aš merginos jų nepaprašiau”, – apgailestavo meistras.

Jis sakė suprantantis, kad tokia „puošmena” gali mergaitei sugadinti ateitį, tačiau R.Zigmantienei tepasiūlė grąžinti tatuiruotei išleistus pinigus. Moteris nori, kad gyvatės ant jos dukters nugaros apskritai nebeliktų, ir, reikalui esant, žada kreiptis į teismą.

Tatuiruotes lazeriu naikina tik Vilniaus grožio terapijos ir chirurgijos klinikoje. R.Zigmantienei pašalinti jos dukros išdaigą kainuotų milžiniškus pinigus – už vieną procedūrą sostinėje prašoma 320 litų. Tokių procedūrų gali prireikti nuo šešių iki aštuonių.

Lieka pėdsakai

Klaipėdos apskrities ligoninės Odos ir venerinių ligų centro vedėja dermatovenerologė Aldona Kajutytė sakė, kad sunaikinti tatuiruotę yra ne tik brangu, bet ir skausminga.

„Auskarą lengva išimti, o tatuiruotės dažai – tai ne blakstienų tušas, todėl net ir po apdorojimo lazeriu gali likti pėdsakų”, – situaciją komentavo ji.

A.Kajutytė įsitikinusi, kad kalčiausias šiuo atveju yra meistras.

„Matė, kad mergaitė nepilnametė, bet jam rūpėjo tik pinigai. Čia gi verslas”, – sakė gydytoja. Ji mano, kad tatuiruotės darymą galima drąsiai vadinti lengvu kūno sužalojimu, nes yra sunkiai pažeidžiama oda ir po ja esantys audiniai.

Klaipėdos apygardos prokuratūros prokuroras Romas Gervaitis dienraščiui aiškino, kad baudžiamoji atsakomybė už tokį nusižengimą Jurijui negresia. „Tačiau mergaitės motina gali kreiptis į teismą civilinio proceso tvarka”, – pasakojo jis.

Įstatymas – neaiškus

Klaipėdos savivaldybės Vaikų teisių apsaugos tarnybos vyriausioji specialistė Virginija Gelažnikienė tvirtino, kad vaikai turi gauti tėvų leidimą tokiai procedūrai atlikti, nors įstatymuose nėra tiksliai įvardinta, nuo kokio amžiaus vaikams galima tatuiruotis be tėvų leidimo.

„Negaliu pasakyti, ar leidimas turi būti raštiškas, ar tėveliai turėtų būti šalia ir suteikti žodinį leidimą”, – sakė pareigūnė. Ji tikino, kad toks atvejis uostamiestyje – pirmas.

„Tai bus pamoka meistrui, kad negalima pasitikėti žodžiu, reikia reikalauti dokumentų. Motina turėtų siekti, kad meistras būtų nubaustas ar bent atlygintų žalą”, – mano V.Gelažnikienė.

Parodo duris

Pagal verslo liudijimą dirbantys tatuiruočių meistrai, kurių, oficialiais duomenimis, Klaipėdoje yra apie dešimt, negali prarasti licencijos veiklai, nes tokie dokumentai jiems nėra išduodami.

Žinomas uostamiesčio tatuiruotojas Danielius „Klaipėdai” aiškino, kad patikrinti kliento amžių yra kiekvieno meistro garbės reikalas.

„Ateina ir į mano studiją nemažai paauglių, bet be žodžių parodau duris. Būna, kad atvyksta su tėvais, kurie nori pamatyti, kokio dydžio ir kokios tematikos piešinys bus tatuiruojamas”, – sakė Danielius.

Prieš kelerius metus meistrui pačiam teko susidurti su nepilnametės klientės motinos įniršiu, tačiau konfliktą pavyko užglaistyti pažadu padengti nepatikusį piešinį nauju. Nei apraminti tėvai, nei nukentėjusioji vėliau nebepasirodė.

Arnoldas Remeika

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Lietuvoje su žyma , , , , , , , , , , , , , , , , , , , .

1 atsiliepimas į "Kūną subjaurojo pieštas roplys"

  1. Laura

    debile tiek dukra tiek motina…tik kad motina dirba mokykloj ir yra lb ziawri wajkams..kartajs juos net musa…nelejdzia wajksciot palajdajs,uz plauku tampo….ir dar iswadina wisokiajs zodziaws…

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.