Dėl Irako kalinių kankinimo L. Ingland nuteista kalėti trejus metus

JAV karė Lindi Ingland (Linndie England), nufotografuota už pavadėlio laikanti Abu Graibo kalėjimo kalinį, buvo nuteista kalėti trejus metus.

L. Ingland grėsė didžiausia devynerių metų kalėjimo bausmė. Teisme karė pareiškė apgailestaujanti dėl savo veiksmų, tačiau tikino išliekanti Amerikos patriote.

„Išplatinus nuotraukas, girdėjau, kad dėl jų prieš JAV pajėgas buvo surengti išpuoliai”, – teigė ji.

„Aš atsiprašau koalicijos pajėgų ir visų šeimų”, – L. Ingland lėtai kalbėjo penkių narių prisiekusiųjų žiuri. Ji taip pat atsiprašė „kalinių, šeimų, Amerikos ir visų kareivių”.

Nuosprendį jauna moteris išklausė stovėdama. Paskelbus jį, jos akyse pasirodė ašaros. Pasibaigus teismui, nuteistąją savo glėbyje ilgai laikė mama Teri Ingland (Terrie England).

Po 45 minučių L. Ingland rankos ir kojos buvo surakintos, ir ji lėtai iš teismo rūmų nuėjo iki automobilio, kuris išgabeno ją į kalėjimą. Teismo nuosprendžio karė nekomentavo.

L. Ingland pripažinta kalta dėl sąmokslo kankinti kalinius, jų žeminimo keturiais atvejais ir ištvirkusio elgesio. Pastarasis kaltinamasis punktas suformuluotas remiantis nuotrauka, kurioje karė rodo į masturbuotis priversto nuogo kalinio genitalijas.

Per penkias dienas trukusį procesą gynyba pavaizdavo L. Ingland kaip lengvai paveikiamą moterį, turinčią psichinių problemų nuo vaikystės. Ypač didelę įtaką jai darė kolega ir tuometinis mylimasis Čarlzas Greineris (Charles Graner). Č. Greineris jau gegužę dėl Abu Graibo skandalo buvo nuteistas dešimt metų kalėti. Anot prokuratūros, L. Ingland veikė savo valia ir mėgavosi kankinimu.

Tai yra jau antrasis procesas prieš karę. Pirmajame procese jauna moteris sudarė sandorį su prokuratūra, kuris mainais už kaltės pripažinimą numatė daug mažesnę bausmę, nei jai grėsė. Procesas atnaujintas teisėjui nepritarus susitarimui. Jis buvo paskelbtas niekiniu.

2005-09-28 07:30

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Justicija su žyma , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.