Baltijos jūros regiono šalių kultūros ministrai aptarė naujas bendradarbiavimo gaires

Rugsėjo 27 d. Baltijos jūros regiono kultūros ministrai Bergene pasirašė deklaraciją, kuria patvirtino naujas kultūrinio bendradarbiavimo Baltijos jūros regione gaires.

„Anksčiau Lietuvos kultūrinis bendradarbiavimas rėmėsi noru integruotis į ES narių gretas ir tapti realia šių šalių partnere. Šiandien, Lietuvai tapus ES nare, atsivėrė platesnės lygiateisės kultūrinės ir ekonominės partnerystės galimybės saugant kultūrinį paveldą, vystant kultūrinius mainus ir kultūrinį turizmą. Atsižvelgiant į Lietuvos, Latvijos ir Estijos tapimą Europos Sąjungos narėmis, Baltijos jūros regiono ministrai peržiūrėjo bendradarbiavimo galimybes”, – sako kultūros ministras Vladimiras Prudnikovas.

Pasak Vladimiro Prudnikovo, ministrai skatins Baltijos jūros regiono šalių tarpinstitucinį bendradarbiavimą kultūrinio paveldo ir turizmo srityse bei ieškos naujų kultūros sklaidos formų, akcentuojant šalių savitumą ir identitetą.

Rugsėjo 26 – 27 d. vykusioje Septintojoje Baltijos jūros regiono šalių kultūros ministrų konferencijoje „Common Sea – Common Culture” Bergene (Norvegija), ministrai taip pat pabrėžė meno įtaką ekonomikos augimui. Tai akcentuojama ir Europos Sąjungos strateginiuose dokumentuose bei Lisabonos konvencijoje, kurios pagrindu skiriamas ypatingas dėmesys regioniniam bendradarbiavimui.

„Bet niekas negali įsivaizduoti, kad verslas ir jo rinka pradėtų rūpintis kultūros paveldo, nacionalinės kalbos išsaugojimu. Kultūra visada konfrontavo su mūsų materialistiniu pasauliu”, – atidarydama konferenciją sakė Norvegijos kultūros ir bažnyčių ministrė Valgerd Svarstad Haugland ir pabrėžė šalių bendradarbiavimo svarbą kultūros srityje saugant kultūrinį identitetą.

Konferencijoje dalyvavo visų Baltijos jūros regiono šalių delegacijos – Lietuvos, Norvegijos, Latvijos, Estijos, Švedijos, Suomijos, Danijos, Islandijos, Vokietijos, Lenkijos ir Rusijos.

Norą bendradarbiauti šiame regione kultūros ministrai išreiškė 1993 metais Saltsobadene ir vėliau vykusiose tarptautinėse konferencijose: 1995 m. – Taline, 1997 m. – Liubeke, 1999m. – Gdanske, 2001 m. – Kopenhagoje ir 2003 m. – Sankt-Peterburge.

Ministrai konferencijoje išreiškė norą ir toliau bendradarbiauti, tačiau pabrėžė ryšių tarp kultūrinių institucijų, organizacijų ir kultūros atstovų stiprinimo būtinybę.

Ministrai pažymėjo programos Ars Baltica svarbą, kurios dėka, pasak ministrų, bendradarbiavimas tapo gilesnis ir sustiprino dialogą tarp šalių.

Baltijos jūros regiono šalių kultūros ministrai taip pat pripažino bendradarbiavimo svarbą kultūrinio paveldo srityje ir paragino Kultūrinio paveldo monitoringo grupę tęsti darbą paveldo srityje ir skatinti bendradarbiavimą tarp paveldo institucijų ir mokyklų.

Lietuvos kultūros ministras Vladimiras Prudnikovas ministrams pranešė, kad 2007 metais Lietuvoje vyks trečiasis Baltijos jūros regiono valstybių kultūros paveldo forumas „Tolerancija ir atsakomybė”, kurio pagrindinė tema bus kultūrinis turizmas.

Latvijos kultūros ministrės siūlymu aštuntoji Baltijos šalių kultūros ministrų konferencija 2008 metais vyks Rygoje.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Politika su žyma , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.