Restauruotas Pirklių gildijos namo pastato fasadas

Restauruotas Pirklių gildijos namo pastato, kuriame įsikūręs Kazio Varnelio namai – muziejus ( Didžioji g. 24 ), pagrindinis fasadas.
Šio pasato fasado cokolinė dalis buvo apirusi, išsiskyrusios druskos pažeidė tinką, kuris byrėdamas atidengė plytų mūrą, luposi sienų dažai, buvo pastebėta daug deformacinių įtrūkimų.
Per du mėnesius fasado cokolinėje dalyje buvo pašalintas druskų pažeistą tinkas, atlikus pastato pamatų ir cokolio tvarkymo darbus, įrengta vertikali pamatų hidroizoliacija, atstatyta granitinių trinkelių su granito plytelėmis danga, nes grindinys buvo duobėtas ir nesaugus muziejaus lankytojams, restauruotas pažeistas fasado tinkas ir suiręs plytų mūras, sienų paviršius padengtas giluminiu gruntu ir nudažytas silikoniniais dažais, taip pat hidrofobizuoti atsikišę dekoro elementai bei pirmojo ir trečiojo aukšto palangės, pakeista antrojo aukšto palangių skarda.
Pirmą kartą 1576 metais istoriniuose šaltiniuose paminėtas namas yra gotikos, renesanso ir ankstyvojo klasicizmo laikotarpių pastatas, ne kartą keitęs savininkus.XVII a. jame buvo įsikūrusi Vilniaus pirklių gildija. Po XIX a.pab.- XX a.pr. rekonstrukcijų pastato fasadai prarado stilinius savitumus, buvo suskaidyti stačiakampiais langais. Po II Pasaulinio karo namas buvo keletą kartų remontuotas, jame buvo įrengti butai, prekybinės patalpos. 1993 metais Vilniaus miesto taryba nutarė pastatą skirti Kazio Varnelio muziejaus įkūrimui.Pastatas paskutinį kartą buvo restauruotas prieš septyniolika metų pagal architektės Gražinos Juknevičienė projektą.
Projekto autorė – architektė Asta Meškauskienė.
Kultūros paveldo departamentas šio pastato apsaugos techninių priemonių įrengimo darbams skyrė 45 000 litų.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Statyba su žyma , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.