Neblaivų vairuotoją policininkai stabdė šūviais

Pasienio zonoje policininkų reikalavimui sustoti nepaklusęs vairuotojas buvo sulaikytas apšaudžius jo automobilį.

Kaip nurodoma pranešimų apie ypatingus įvykius suvestinėje, pirmadienio vakare Jurbarko rajone, kelyje Jurbarkas-Viešvilė, automobilio „VW Passat” vairuotojas nepakluso policininkų reikalavimui sustoti ir, padidinęs greitį, nuvažiavo. Jurbarko rajono policijos komisariato viešosios policijos pareigūnai persekiodami pažeidėją paleido keletą įspėjamųjų šūvių į viršų, o vėliau apšaudė transporto priemonę. Jiems pavyko peršauti dvi automobilio padangas ir pažeisti aušinimo sistemą. Vairuotojas – neblaivus 29 metų vyras – nenukentėjo. Jis buvo sulaikytas ir atvesdintas į Jurbarko rajono policijos komisariatą. Pažeidėjui nustatytas sunkus girtumo laipsnis.

Jurbarko rajono policijos komisariato viršininkas Vidmantas Gliosas Eltai sakė, kad komisariato veiklos teritorijoje tokių atvejų pasitaiko labai retai. Jis teigė, kad ginklo panaudojimas kai kuriais atvejais yra neišvengiamas, tačiau pareigūnai privalo gerai pagalvoti prieš priimdami panašų sprendimą.

„Šaudymas yra toks dalykas, kai viską reikia daryti labai pamatuotai. Jeigu situacija yra pavojinga, gali būti panaudotos ir tokios priemonės”, – sakė komisaras.

V. Glioso pavaduotojas Vidas Gailius teigė, kad vertinant situaciją reikia atsižvelgti į tai, jog incidentas įvyko pasienio zonoje, kurioje visada yra didelė tikimybė, kad sustoti atsisakantys vairuotojai gabena kontrabandą ar daro kitus nusikaltimus. Jis sakė pateisinąs pareigūnų veiksmus.

„Mano asmenine nuomone, pareigūnai buvo teisūs. Vairuotojas su sunkiu girtumo laipsniu kelia labai didelį pavojų aplinkiniams. Mes vengiame šūvių, bet pažeidėjai kartais priverčia tai daryti, nes kitos išeities nebelieka”, – tvirtino pareigūnas.

Paklaustas, ką apskritai mano apie neklusnių vairuotojų stabdymą šūviais, V. Gailius teigė, kad kartais tai neišvengiama ir pasidalino asmenine patirtimi.

„Tokių situacijų būna. Man pačiam yra tekę panaudoti ginklą stabdant transporto priemonę. Aišku, tai yra kraštutinis atvejis. Bet jeigu kitomis priemonėmis pažeidėjo nepavyksta sulaikyti ir pareigūnas yra visiškai įsitikinęs, kad nesužeis transporto priemonėje sėdinčių asmenų, tai didelės problemos nematau”, – sakė jis.

Savo kolegoms pritarė ir Policijos departamento generalinis komisaras Vytautas Grigaravičius. Jis tvirtino, kad įstatymai leidžia panaudoti ginklą, ir kiekvienu konkrečiu atveju pareigūnas privalo sprendimą priimti pats. Be to, komisaras atkreipė dėmesį ir į tai, kad stabdančiam transporto priemonę policininkui ne visuomet žinomos vairuotojo nepaklusnumo priežastys.

„Įdomu, kaip jaustumėtės jūs, jeigu nestojančiame automobilyje būtų vežamas pagrobtas jūsų artimasis arba nusikaltėliai gabentų pavogtą jūsų transporto priemonę, o policininkas tiesiog pakeltų ranką ir nesiimtų jokių kitų veiksmų pažeidėjui sulaikyti? – retoriškai klausė V. Grigaravičius. – Policijos pareigūnas savo darbe visą laiką mato juodžiausias spalvas. Jeigu žmogus nepaklūsta ir bėga, pėsčias ar automobiliu, iš karto kyla įtarimas, kad kažkas yra negerai”.

Komisaras sakė, kad ginklo panaudojimas leidžiamas ne tik Lietuvoje, bet ir kitose valstybėse. Kai kuriose iš jų tvarka esanti net liberalesnė.

„Man labai įstrigo kartą matytas toks vaizdo įrašas. Prie Baltųjų rūmų vienas žmogus dėl neaiškių priežasčių ėmė švaistytis peiliu. Pareigūnai pareikalavo mesti ginklą, o jam nesutikus pradėjo šaudyti. Žmogus nukrito, jo vėl pareikalauta mesti peilį, tačiau jis ir toliau laikė ginklą rankoje. Tuomet pareigūnai jį nušovė. Lietuvoje tai jau būtų laikoma „lazdos perlenkimu” ir pareigūnus patrauktų baudžiamojon atsakomybėn, nes šaudyti nebuvo būtinybės. O JAV institucijos nusprendė, kad pareigūnų sprendimas buvo teisingas”, – pasakojo V. Grigaravičius.

Dėl incidento Jurbarko rajone policija šiuo metu atlieka tyrimą.

2005-09-27 10:45

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Justicija su žyma , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.