Naftos kaina artėja prie 66 JAV dolerių už barelį

Naftos kaina antradienį tvirtai laikėsi apie 66 JAV dolerius už barelį, nes nerimaujama, kad naftos gavyba ir perdirbimas JAV Meksikos įlankoje gali lėtai atsigauti po uragano „Rita” padarytos žalos.

Lapkričio pristatymo termino ateities sandorių JAV šviesioji nafta Niujorko prekybos biržoje pabrango 16 centų – iki 65,98 JAV dolerio už barelį. Pirmadienį naftos kainos šoktelėjo 2,5 proc.

Visa 1,5 mln. barelių perdirbanti Meksikos įlankos naftos pramonė paralyžiuota jau trečią dieną iš eilės – savaitgalį per daug naftos įmonių turintį regioną praūžė uraganas „Rita”.

„Manau, kad naftos pramonei Meksikos įlankoje atsigauti prireiks daug laiko – vieno ar net trijų mėnesių, – teigė „Mitsui Bussan Futures” strategas Tetsu Emoris (Tetsu Emori). – Tuo metu jau bus prasidėjęs žiemos sezonas. Jei temperatūra žiemą bus žemesnė nei prognozuota, lėtas gamybos atsigavimas gali būti didelė problema”.

Pirmadienį JAV energetikos departamentas teigė, kad apie 25 proc. visų JAV naftos perdirbimo pajėgumų dėl praūžusių uraganų išėjo iš rikiuotės, naftos perdirbimas šalyje sumažėjo 4,4 mln. barelių per dieną.

Daugelis gamyklų atnaujinti darbą planuoja po keleto dienų, tačiau mažiausiai dvi didžiulės įmonės Teksase turėtų būti uždarytos remontui, kuris gali užtrukti iki mėnesio.

Pakrantės gręžinių kompanijos teigė, kad audra sugriovė keletą gręžinių, o „Chevron” pranešė, jog buvo smarkiai apgadinta pagrindinė gavybos platforma.

2005-09-27 08:30

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.