R. Abramovičius taps pirmuoju Rusijos oligarchu, turinčiu „gyvų” pinigų

Prieš savaitę paaiškėjo, kad Rusijos oligarchas Romanas Abramovičius už 12 mlrd. JAV dolerių valstybei ketina parduoti savo valdomą naftos kompanijos „Sibneft” dalį. Didžiosios Britanijos savaitraščio „Observer” nuomone, sunku pervertinti šio sandorio reikšmę.

Reikalas tas, kad multimilijardieriaus A. Abramovičiaus turtą daugiausia sudaro ne „gyvi” pinigai, bet Sibiro naftos telkiniai. O šio turto dydis tiesiogiai priklauso nuo Rusijos dabartinės ir būsimosios valdžios. Dabar Čiukčių nacionalinės apygardos gubernatoriaus turto sandara pasikeis, ir jis taps pirmuoju Rusijos oligarchu, turinčiu „gyvų” pinigų.

Vakarų ekspertai vėl sužiuro, ar Rusija eina ekonomikos liberalizavimo, ar „sovietizavimo” keliu. Jau ir dabar didžiausia pasaulyje dujų kompanija – Rusijos valstybinė dujų monopolininkė „Gazprom” greitai gali tapti stambiausia energijos šaltinių tiekėja Vakarų Europai, nors „Sibneft” akcijos jai pridės ne daugiau kaip 5 proc. pagrindinio turto.

Vakarų investuotojai ketina akylai stebėti sandorio eigą, rinkai taip pat rūpi, kiek „Gazprom” sumokės už R. Abramovičiaus dalį „Sibneft”. Prieš savaitę buvo paminėta 12 mlrd. JAV dolerių suma. Ekspertų vertinimu, R. Abramovičiaus asmeninis grynasis pelnas gali sudaryti 3-5 mlrd. JAV dolerių. Tačiau Rusijos visuomenė vis tiek pasipiktins, nepriklausomai nuo to, ar oligarchas uždirbs 12,5 mlrd., ar tik 2,2 mlrd. JAV dolerių. Reikalas tas, kad rusai daugumą verslininkų, praturtėjusių prieštaringai vertinamos praėjusio amžiaus paskutiniojo dešimtmečio privatizacijos metu, laiko spekuliantais.

Tačiau ekspertai mano, jog netgi pigios kainos sandoris bus naudingas R. Abramovičiui, kurio turtui gali kilti pavojus, kai tik Vladimiras Putinas nebebus Rusijos prezidentas.

Sandoris itin naudingas ir dujų monopolininkei kompanijai „Gazprom”, nes jeigu kada nors „Sibneft” kontrolinis akcijų paketas atsidurtų laisvoje rinkoje, už jį neabejotinai daugiau sumokėtų Vakarų energetikos kompanijos, pastebi „Observer”.
2005-09-25 12:42

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.