Teheranas smerkia TATENA rezoliuciją Irano klausimą perduoti JT Saugumo Tarybai

Tarptautinė atominės energijos agentūra (TATENA) šeštadienį priėmė rezoliuciją, kurioje reikalaujama, kad Irano branduolinis klausimas neįvardytu laiku būtų perduotas Jungtinių Tautų (JT) Saugumo Tarybai, kadangi Teheranas neįrodė, jog jo branduolinė programa yra visiškai taiki. Tokį sprendimą Iranas pavadino „nepriimtinu”.

TATENA valdančioji taryba rezoliuciją patvirtino nepaisydama Irano grasinimo atnaujinti urano sodrinimą ir apriboti JT patikrinimus.

Užuot, kaip įprasta, priėmusi rezoliuciją bendru sutarimu, valdyba šįkart surengė balsavimą dėl dokumento teksto. Už Didžiosios Britanijos, Prancūzijos ir Vokietijos parengtą rezoliuciją balsavo 22 valstybės, viena (Venesuela) buvo prieš, 12, įskaitant Rusiją ir Kiniją, susilaikė.

Saugumo Taryba turi teisę pritaikyti sankcijas Iranui, tačiau Kinija ir Rusija, kaip nuolatinės narės, turi veto teisę.

Irano užsienio reikalų ministerijos atstovas spaudai Chamidas Reza Asefis (Hamid Reza Assefi) ISNA naujienų agentūrai pareiškė, kad rezoliucija neturi teisinio pagrindo ir todėl yra nepriimtina.

Kiek anksčiau šeštadienį Irano parlamento pirmininkas Hadadas Adelis (Hadad Adeli) pareiškė, kad parlamentas gali atšaukti TATENA papildomą protokolą, jei Irano klausimas bus perduotas Saugumo Tarybai. Iranas susitarimą pasirašė 2003 metų gruodį ir leido TATENA pareigūnams neribotai tikrinti Irano branduolines jėgaines.

Iranas neigia siekiantis pasigaminti branduolines bombas ir tikina, kad jo branduolinė programa yra skirta taikiems tikslams.
2005-09-25 08:48

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Pasaulyje su žyma , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.