Grąžinkite didvyrį namo!

Kankinasi nelaisvėje

Paprastas Rusijos vaikinas pateko į priešų šalį – Lietuvą. Geraširdis besišypsantis rusų lakūnas papuolė į bėdą ir ne savo valia tapo kitos šalies įkaitu.

„Motina Rusija” savo šalies vaikiną bando išvaduoti. Tačiau „blogietė” Lietuva jo nesutinka atiduoti.

„Grąžinkite lakūną į tėvynę”, – kai nukrito lėktuvas Lietuvoje ėmė kartoti Rusijos atstovai.

Ši frazė kuo toliau, tuo labiau smelkiasi į rusų smegenis. Tokią įvykių seką pateikia Rusijos žiniasklaida.

Gerai parengta kampanija

Viešųjų ryšių specialistų teigimu, visa ši istorija su rusų lakūnu tėra profesionaliai paruošta Rusijos kampanija prieš Lietuvą.

Mat, kaip pasakoja viešųjų ryšių specialistai, kone kiekviena politinė kampanija paprastai orientuojama į pasaką.

Šiuo atveju Rusija pasirinko būtent „herojaus” ir jo „skriaudėjo” istoriją. Tiesa, panašu ir tai, kad herojus – lakūnas – pasirinktas taip pat neatsitiktinai. Mat rusai kosmonautus ir lakūnus visada laiko ant pjedestalo – jų pasiekimai vadinami didvyriškais.

Kuo ši istorija baigsis, tiek viešųjų ryšių specialistai, tiek politologai spėlioja nedrąsiai. Dar atsargiau svarstoma, kam tokios kampanijos iš viso prireikė.

Santykiai blogėja akyse

Istorijos pradžia – jau žinoma. Praėjusią savaitę Šakių rajone nukritus Rusijos naikintuvui Su-27, Lietuvos pareigūnai pradėjo tyrimą dėl oro erdvės pažeidimų.

Apklaustam pilotui Valerijui Trojanovui paskirtas namų areštas. Jis įtariamas pažeidęs tarptautinių skrydžių taisykles. Tyrimas dar net neįpusėjęs. Tačiau netrukus prasideda garsus Rusijos reikalavimas grąžinti Rusijai ne tik sudužusio lėktuvo liekanas, tačiau ir išsigelbėjusį lakūną.

Įvykiai įgauna stebėtiną pagreitį. Rusijos pareigūnai ima grasinti santykių blogėjimu. Vienas pirmųjų žingsnių – Palangoje neįvykęs planuotas dvišalės Tarpvalstybinės komisijos posėdis.

Be to, vakar Rusijos žiniasklaida išplatino dar vieną pranešimą, kuriame teigiama, jog abi šalys galutinai susipyko. Lietuvos tyrimą rusai pavadino „kariniu politiniu” skandalu.

Atomazga neaiški

Viešųjų ryšių specialistė Dalia Kutraitė teigia, kad šiuo atveju situacija priklauso ne nuo paties įvykio, o nuo to, kaip jis interpretuojamas.

„Manau, kad tai gali būti viešųjų ryšių kampanija. Tačiau jos atomazgos negalėčiau nuspėti – nežinau, ką sugalvojo autorius”, – „Ekstra žinioms” sakė D.Kutraitė.

Politologas Raimundas Lopata tikina, kad šios istorijos interpretacijos iš Rusijos pusės yra kažkoks „raumenų demonstravimas”.

„Manau, kad Rusija bando parodyti, jog įstojusi į Europos Sąjungą ir NATO Lietuva elgiasi necivilizuotai, tačiau taip nėra. Lietuva elgiasi kaip save gerbianti valstybė, o apie Rusiją to negalėčiau pasakyti. Sunku nuspėti, kaip toliau klostysis šie įvykiai. Kol kas tai panašu į informacinį karą”, – kalbėjo R.Lopata.

Politologas tikina nežinantis ir to, kokie tokios argresyvios Rusijos elgsenos motyvai.

Herojų turėtų išvaduoti

Tuo tarpu kai kurie viešųjų ryšių specialistai tikina, jog netrukus į žodžių karo areną turėtų išeiti ir įtakingas Rusijos politikas. Galbūt – net pats prezidentas Vladimiras Putinas.

„Jo misija bus paprasta – išgelbėti herojų, taip pat pagrūmoti „blogietei” Lietuvai. Sunku pasakyti, kodėl tai vyksta.

Tačiau vertinant pastaruosius įvykius, akivaizdu, jog įtakingiems Rusijos politikams prireikė sumenkinti Lietuvos įvaizdį ir ją „paversti” bloga, nedraugiška Rusijai šalimi”, – „Ekstra žinioms” sakė viešųjų ryšių specialistai.

Manoma, kad po šių įvykių Rusija gali imtis net ekonominių arba politinių sankcijų prieš Lietuvą.

Specialistų teigimu, tai bene vienintelis paaiškinimas tam, kodėl pasaka apie lakūną-didvyrį buvo sukurta.
„Ekstra žinios”

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Politika su žyma , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.