Italija ir Čekija repetavo, kaip reaguoti į rimtą teroro aktą

Italijoje ir Čekijoje penktadienį vyko pratybos, per kurias buvo repetuojamas rimtas teroro aktas.

Nesiliaujant islamo ekstremistų grasinimams, Italijos ekonomikos metropolijoje Milane buvo simuliuojamas didelis išpuolis metropolitene. Pratybų scenarijus numatė kelis „bombų sprogimus” metro tinkle, per kuriuos žuvo 30 žmonių ir 200 buvo sužeisti, bei „teroristinę ataką” Milano oro uoste. Pratybose, kurios kelias valandas suparalyžiavo miesto centrą, dalyvavo tūkstančiai savanorių. Žvalgybų duomenimis, Italija dėl savo misijos Irake jau kuris laikas yra galimas teroristų taikinys.

Per tokias pratybas Italijos saugumo pajėgos tikrina, ar yra pakankamai pasirengusios rimtam atvejui. Jų metų virš Milano metropoliteno kilo dūmai, daugiau kaip 250 statistų vaizdavo sužeistuosius. „Gelbėjimo operacijoje” dalyvavo šimtai policininkų ir gelbėjimo tarnybų pareigūnų. Vidaus reikalų ministras Džiuzepė Pisanu (Giuseppe Pisanu) sakė, kad panašios pratybos bus rengiamos ir kituose didmiesčiuose – Romoje, Neapolyje ir Turine.

Italijoje po liepos 7-osios sprogdinimų Londone buvo smarkiai sustiprintos saugumo priemonės. Griežčiau stebimi geležinkeliai, oro uostai ir svarbūs paminklai. Ekspertų teigimu, teroristų taikiniais gali tapti ir daug antikinių bei viduramžių monumentų, taip pat Vatikanas. Islamo ekstremistai arabų tinklapiuose kelis kartus grasino išpuoliais Italijoje, jei ministro pirmininko Silvijaus Berluskonio (Silvio Berlusconi) vyriausybė neišves iš Irako 3 tūkst. savo karių. Su tuo S. Berluskonis griežtai nesutinka.

Čekijos žinybos naktį į penktadienį surengė iki šiol didžiausias antiteroristines pratybas šalyje. Šimtai gelbėjimo tarnybų atstovų buvo sutelkti menamoje „bombos sprogimo vietoje” vienoje Prahos metro stočių. Vidaus reikalų ministras Frantisekas Bublanas (Frantisek Bublan) buvo patenkintas rezultatais. Tačiau, anot jo, nėra duomenų, ar toks išpuolis iš tiesų gresia Prahai. Per keturias valandas trukusias pratybas buvo vaizduojama 15 žuvusiųjų ir 180 sužeistųjų.

Londone per sprogimų virtinę žuvo 56 žmonės ir daugiau kaip 700 buvo sužeista.
2005-09-23 17:49

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Pasaulyje su žyma , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.