Skubėdami kurti vakciną nuo AIDS, mokslininkai gali dubliuoti vieni kitų darbą

„Vakcinos nuo AIDS kūrimas reikalauja didesnio darbo koordinavimo, kad būtų išvengta dubliavimosi, ir darbas būtų sėkmingai baigtas”, – rugsėjo vidury kalbėjo vienas Tarptautinės vakcinos nuo AIDS kūrimo iniciatyvinės grupės (IAVI) vadovų. „Šiandien kyla pavojus, kad analogiška ar labai panaši vakcina nuo AIDS yra bandoma vienu metu keliose laboratorijose”, – Pasauliniame sveikatos tyrimų forume Mumbajuje teigė IAVI (JAV) viceprezidentas valstybės politikos kūrimo reikalams Robertas Hetchas.
Pasaulio Banko, Europos Sąjungos ir Bill&Melinda Gates Fondo remiama pelno nesiekianti organizacija IAVI siekia didesnio sutarimo tarp mokslininkų dėl prioritetų ir ketina sumažinti išlaidas tyrimams, kad „būtų išvengta darbo dubliavimosi ir nebūtų bergždžiai švaistomos lėšos”.
Pasaulyje gyvena 40 milijonų ŽIV infekuotų žmonių. Kasmet dar 5 milijonai užsikrečia ŽIV ir 3 milijonai miršta nuo su ŽIV infekcija susijusių ligų. Šiuo metu pasaulio laboratorijose yra bandoma daugiau nei 30 eksperimentinių vakcinų, tačiau mokslininkai nėra tikri, ar nors viena jų bus iš tiesų veiksminga kovojant su ŽIV, nes virusas greitai kinta/mutuoja. Vakcinos nuo AIDS kūrimas ir eksperimentai pasaulio laboratorijose jau pareikalavo 680 milijonų dolerių. Gydymasis antiretrovirusiniais vaistais (ARV) yra labai ilgas ir brangiai kainuojantis, todėl nepaprastai svarbu skirti lėšų kurti vakciną, kuri apsaugos milijonus žmonių nuo užsikrėtimo ŽIV ir sutaupys lėšas, kurias reikėtų skirti gydymui antiretrovirusiniais vaistais.

Pgl. Reuters Health

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Medicina su žyma , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.