G. Jasaitis: Rusijos naikintuvo pilotui galioja Lietuvos baudžiamasis procesas

Lietuvoje nukritusiam Rusijos naikintuvo pilotui Valerijui Trojanovui galioja mūsų šalies baudžiamasis procesas, o ne tarptautinės konvencijos, į kurias galimai apeliuoja Rusija.

Taip Lietuvos televizijos laidoje „Spaudos klubas” tvirtino generalinio prokuroro pavaduotojas Gintaras Jasaitis. Kartu jis paneigė Rusijos skleidžiamą versiją, esą pilotui ir lėktuvo likučiams taikytinas tarptautinių konvencijų numatytas imunitetas.

„Galiu aiškiai pasakyti, kad Lietuva yra ratifikavusi konvencijas dėl diplomatinių santykių ir dėl konsulinių santykių. Šiose konvencijose kalbama apie tam tikrus imunitetus. Tačiau jose apskritai nekalbama apie karinius objektus, atsidūrusius užsienio valstybėse, kaip Lietuvoje nukritęs naikintuvas. Taigi ši versija yra klaidinga”, – pažymėjo pareigūnas.

Jo teigimu, svarbiausia tai, jog lėktuvo likučiai ir pilotas yra baudžiamojo persekiojimo objektai ir jokia kita jurisdikcija, išskyrus Lietuvos baudžiamąjį procesą, jų atžvilgiu iki tam tikros ribos nebus taikoma.

„Kai bus priimtas procesinis sprendimas dėl to, ar V. Trojanovas pažeidė įstatymus, ar galima surašyti kaltinamąjį aktą ir siųsti jį kartu su V. Trojanovu į teismą, tai bus vienas iš įmanomų sprendimų. Jei bus gauti duomenys, kad taisyklės nepažeistos, kad įvyko katastrofa, tai byla bus nutraukta ir Lietuva galės grąžinti ir lakūną, ir orlaivio likučius Rusijai”, – sakė G. Jasaitis.

Rusijos požiūrį, esą lėktuvas ir lakūnas nepriklauso Lietuvos jurisdikcijai, G. Jasaitis komentavo primindamas, jog Lietuva 1995 metais ratifikavo vadinamąją Čikagos konvenciją, kuri numato šalių veiksmus įvykus civilinių orlaivių katastrofoms. Anot generalinio prokuroro pavaduotojo, nėra pagrindo remtis šia konvencija, kadangi Lietuvoje nukritęs lėktuvas yra ne civilinis, o karinis objektas.

„Šiuo atžvilgiu tiek lėktuvo liekanos, tiek pilotas V. Trojanovas yra prokuratūros dispozicijoje, kitaip tariant – šie du objektai yra baudžiamojo persekiojimo dalykas. Kai Rusija teigia, kad jai turi būti grąžintas ir pilotas, ir orlaivio liekanos, ji, mano supratimu, labai klysta”, – tvirtino pareigūnas.

Jo žodžiais, Rusijos generalinis prokuroras puikiai suvokia, kad jei toks įvykis būtų nutikęs Rusijoje, būtų pradėta baudžiamoji byla, kurią tirtų šios šalies karinė prokuratūra.

Pasak G. Jasaičio, Rusija yra ratifikavusi Čikagos konvenciją ir jos teisininkai turėtų būti susipažinę su šio dokumento turiniu. Tuo tarpu visi šios valstybės atstovų pareiškimai, esą jai turi būti grąžintas sudužusio naikintuvo pilotas ir orlaivio liekanos, generalinio prokuroro pavaduotojo teigimu, neturi jokio teisinio pagrindo.

„Norėtųsi vieną kartą baigti spekuliacijas dėl vadinamosios orlaivio liekanų ir piloto laikinosios nuosavybės. Reikia pripažinti, kad Čikagos konvencija šitų dalykų nereguliuoja”, – pažymėjo G. Jasaitis.

ELTA primena, jog Rusijos naikintuvas Su-27 praėjusį ketvirtadienį sudužo Šakių rajone, Jotyškių kaime. 36 metų pilotui majorui Valerijui Trojanovui pavyko katapultuotis.

Po incidento buvo pradėtas ikiteisminis tyrimas dėl neteisėto sienos kirtimo, o lakūnui pareikšti įtarimai dėl tarptautinių skrydžių taisyklių pažeidimo ir skirtas namų areštas.

Anot krašto apsaugos ministro Gedimino Kirkilo, artimiausiame NATO ir Rusijos tarybos posėdyje šiai šaliai teks paaiškinti, kodėl virš Baltijos jūros skraido jos kariniai lėktuvai su ginkluote.

„Nelabai galiu atsakyti sau į klausimus, kodėl reikia skraidyti tokia jautria teritorija kaip Baltijos jūra, su tokiu kiekiu bombonešių, su ginklais, visa kovine amunicija. Šitie klausimai NATO ir Rusijos tarybos rėmuose bei kituose formatuose bus keliami”, – kalbėjo ministras.

Pasak jo, tolesnę Lietuvos poziciją dėl incidento lems ir šiuo metu vykstančio avarijos aplinkybių tyrimo rezultatai. „Šiandien dar per drąsu teigti, kad tai yra provokacija”, – pažymėjo G. Kirkilas.

2005-09-23 09:13

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Politika su žyma , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.