Rusijos ekspertai: pagrindiniai pretendentai į „Mažeikių naftą” – „Lukoil”, TNK-BP ir „Gazprom”

Rusijos dienraščio RBC kalbinti ekspertai teigė, kad pagrindiniai pretendentai į naujuosius „Mažeikių naftos” savininkus – „Lukoil”, „Gazprom” ir TNK-BP. Jie įvardino ir dar neskelbtą galimą pirkėją – „Surgutneftegaz”.

Investicijų bendrovės „Solid” analitikas Denisas Borisovas dienraščiui sakė, kad bendrovę galės įsigyti tik Rusijos kompanija – tai lemia „Mažeikių naftos” logistikos tinklas, vedantis tik į Rusijoje išgaunamą naftą.

Lietuvos Vyriausybė yra iškėlusi reikalavimą, kad investuotojas turi garantuoti stabilų naftos tiekimą.

D. Borisovas taip pat teigė, kad pagrindiniai pretendentai į „Mažeikių naftą” – „Lukoil”, kuris laikosi strategijos didinti pajamų iš naftos produktų pardavimo dalį bendrose pajamose, ir ketvirtoji pagal dydį naftos gavybos bendrovė Rusijoje „Surgutneftegaz”. Pastarajai nepakanka turimų naftos perdirbimo pajėgumų, be to, turi užtektinai lėšų „Mažeikių naftai” įsigyti. Abi bendrovės artimos Kremliui.

RBC kalbintas „Nord/LB Lietuva” analitikas Vadimas Titarenka teigė, kad šioms kompanijoms konkurencingos – TNK-BP ir „Gazprom”, tačiau „Gazprom” galimybes mažina tai, kad ji yra vienintelis dujų tiekėjas Lietuvai. „Mažeikių naftos” pardavimas „Gazprom” reikštų Lietuvos priklausomybės nuo Rusijos padidėjimą.

„Jukos”, ketinanti parduoti savo valdomą 53,7 proc. „Mažeikių naftos” akcijų paketą, jį vertina 1 mlrd. JAV dolerių (2,825 mlrd. litų), bet teigė galinti jį parduoti ir už 800-900 mln. JAV dolerių (2,26-2,543 mlrd. litų).

Ketinimus pirkti „Mažeikių naftos” akcijų buvo pareiškusios „Lukoil” (pirktų akcijas per pusę su savo akcininku JAV koncernu „ConocoPhilips”), TNK-BP, „Vitol”, „Kazmunaigaz”, „PKN Orlen”. Per konsorciumą, kurį su bendrovėmis „Petrochemical Holding” ir „Jurimex Commerz Transit” buvo įsteigęs „Gazprombank”, ketinimus įsigyti „Mažeikių naftą” buvo paskelbęs ir „Gazprom”.
2005-09-22 17:10

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.