ES ir JAV siekia paspartinti derybas dėl pasaulio prekybos liberalizavimo

Europos Sąjungos (ES) ir Jungtinių Valstijų atstovai imasi naujų priemonių išspręsti prekybos nesutarimus, kurie gali sužlugdyti derybas dėl pasaulio prekybos liberalizavimo, remdamasi BBC naujienų tarnyba praneša ELTA.

ES prekybos komisaras Piteris Mendelsonas (Peter Mandelson) ir JAV prekybos atstovas Robas Portmanas (Rob Portman) ketvirtadienį susitiks aptarti šalių subsidijas žemės ūkiui. Tačiau jau prieš susitikimą abu atstovai pareiškė nedarysią jokių nuolaidų, jei jų nedarys kiti.

ES ir JAV tarpusavio nesutarimai dėl žemės ūkio subsidijų gali sužlugdyti pasaulio prekybos organizacijos (PPO) planus liberalizuoti pasaulio prekybą. Dohos raundo derybas ketinama atnaujinti šių metų gruodį Honkonge.

Tačiau verslo grupės įspėja, kad derybos neišvengiamai žlugs, jei nebus priimtas nors koks nors susitarimas dėl žemės ūkio produkcijos importo bei subsidijų ūkininkams.

R. Portmanas trečiadienį JAV Senatui sakė, kad Jungtinės Valstijos jau dabar yra atviriausia išsivysčiusi pasaulio šalis ir kad ji gaus didžiausią naudą iš pasaulio prekybos liberalizavimo.

Tačiau tuo pat metu jis pridūrė: „Nekeisime savo pozicijos, jei kitos PPO narės neatvers savo rinkų mūsų prekėms ir nesutiks sumažinti subsidijavimą”.

Tuo tarpu ES mano, kad jau pakankamai reformavo Bendrąją žemės ūkio politiką. Šiuo metu Europos ūkininkai gauna vieną išmoką vietoj kelių, kurios buvo mokamos už pagamintos produkcijos kiekį.

Pirmadienį Europos Parlamente kalbėjęs P. Mendelsonas sakė, kad bet kokiame gruodį pasiektame susitarime turės būti numatytas „ženklus išsivysčiusio pasaulio prekybos liberalizavimas”.

Anot komisaro, yra ES pasirengusi padaryti savo įnašą, „tačiau valstybės narės paprasčiausiai nepritars jokiems Sąjungos veiksmams, jei kitos šalys taip pat nežengs žingsnio į priekį”.
2005-09-22 15:26

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.