Vokietijos politinė aklavietė pakenks ekonomikos plėtrai ir ES sprendimų priėmimui

Ekspertai perspėja, kad politinė aklavietė, kurioje Vokietija atsidūrė po praėjusio sekmadienio rinkimų, pakenks šalies ir taip jau merdinčiai ekonomikai, o Briuselis nerimauja, jog susidariusi situacija trukdys jam priimti sprendimus, remdamasi tinklalapiu „EUobserver” praneša ELTA.

Po sekmadienio rinkimų šalis neturi nei aiškios partijos lyderės, nei aiškios centro kairiosios ar centro dešiniosios daugumos.

„FT Deutchland” praneša, kad Europos ekonominių tyrimų centro (ZEW) indeksas rodo, jog po rinkimų susidariusi aklavietė turi neigiamos įtakos augimo prognozėms.

Indeksas, kuris atskleidžia ekonominį klimatą šalyje, po rinkimų sumažėjo 11,4 punkto – iki 38,6 punkto.

ZEW perspėjo, kad „netikrumas dėl ekonomikos politikos krypties ateityje bus didelė grėsme investiciniam klimatui ir (ekonomikos) atsigavimui”.

ZEW indeksas didėjo nuo gegužės mėnesio, nes analitikai prognozavo aiškią už reformas pasisakančią konservatorių ir liberalų koaliciją, tačiau sekmadienį šios viltys sudužo.

Ekspertai komentavo, kad politinis nestabilumas prisidėjo prie didelių naftos kainų, kurios ir taip smukdė ekonomikos prognozes.

Tuo tarpu Briuselis nerimauja, kad Vokietijos politinė aklavietė neigiamai paveiks ir pačios Europos Sąjungos (ES) sprendimų priėmimą, nes Berlyno vaidmuo politikoje yra labai didelis.

Vokietijos konservatorius Hartmutas Nasojeris (Hartmut Nassauer) dienraščiui „Die Welt” teigė, kad Berlyne užsitęsus politinei kovai atsirastų „sąstingio” rizika Briuselio sprendimų priėmimo procese.

ES pramonės komisaras, Vokietijos socialdemokratas Giunteris Ferhoigenas (Gunter Verheugen) teigė: „Kai Vokietija kaip svarbi ES narė nėra pajėgi priimti sprendimus, visa ES atsiduria sąstingyje”.

Vokietijos spauda praneša, kad, nepaisant didelio tarpusavio priešiškumo tarp socialdemokratų (SPD) ir krikdemų (CDU), abi partijos ketvirtadienį susitiks aptarti galimybes kartu formuoti vyriausybę.

2005-09-22 08:14

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Pasaulyje su žyma , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.